Yetişkin kadavralarda nervus peroneus profundus'un motor dallanma paterni ve topografisi
Motor branching pattern and topography of the DEEP peroneal nerve in adult cadavers
  1. Tez No: 752899
  2. Yazar: KIVANÇ GORAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANİA MARUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Kadavra, Motor dallanma paterni, Nervus peroneus profundus, Ölçümler, Topografi, Cadaver, Deep peroneal nerve, Measurements, Motor branching pattern, Topography
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Amaç: Nervus peroneus profundus'un ve dallarının anatomisi ve klinik özelliklerinin iyi bilinmesi perkütan ve cerrahi girişimlerde komplikasyon oranını azaltırken, girişimin başarı ihtimalini arttıracaktır. Bu nedenle çalışmamızda nervus peroneus profundus'un ve dallarının topografisi ve seyir özellikleri, ölçümleri, kaslara verdiği musküler dal sayıları ve musküler dallanma paternlerinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada formalin, etanol ve gliserol solüsyonu ile fikse edilmiş 8 erkek kadavraya ait toplam 16 alt ekstremite disseke edilerek nervus peroneus profundus ve dallarının topografi ve seyir özellikleri, ölçümleri, kaslara verdiği musküler dal sayıları ve musküler dallanma paternleri araştırıldı. Bulgular: Araştırmamızda musculus tibialis anterior, musculus extensor digitorum longus ve musculus peroneus tertius'a gelen musküler dalların genellikle bacağın proksimal 1/3 kısmında, musculus extensor hallucis longus'a gelen musküler dalların ise genellikle bacağın orta 1/3 kısmında nervus peroneus profundus'tan ayrıldığı belirlendi. Musculus tibialis anterior, musculus extensor digitorum longus, musculus extensor hallucis longus ve musculus peroneus tertius'a gelen musküler dalların genellikle kas gövdesinin proksimal 1/3 kısmından kaslara giriş yaptığı tespit edildi. Nervus peroneus profundus'un verdiği musküler dalların %31,54'ünün musculus tibialis anterior'a, %28,85'inin musculus extensor digitorum longus'a, %25,5'inin musculus extensor hallucis longus'a, %11,4'ünün musculus peroneus tertius'a ve %2,68'inin musculus peroneus longus'a geldiği gözlendi. Sonuç: Araştırmamızda elde ettiğimiz verilerin nervus peroneus profundus'a ve sinirin komşu olduğu yapılara yönelik planlanan girişimlerde nörovasküler yaralanma gibi önemli komplikasyonların oranını azaltacağını düşünmekteyiz. Literatürde daha önce araştırılmayan konular hakkında açıkladığımız veriler özellikle alt ekstremiteyi ilgilendiren hastalıkların tanı ve tedavisine katkı sağlayacak ve bundan sonra araştırma yapacak bilim insanlarına yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Knowing the anatomy and clinical features of the deep peroneal nerve and its branches will decrease complication rate in percutaneous and surgical interventions and increase probability of success of the intervention. For this reason, in our study, it was aimed to investigate the topography and course features, measurements, the number of muscular branches it gives to the muscles and the muscular branching patterns of the deep peroneal nerve and its branches. Material and Method: In this study, 16 lower extremities of 8 male cadavers fixed with formalin, ethanol and glycerol solution were dissected and the topography and course features, measurements, the number of muscular branches given to the muscles and the muscular branching patterns of the deep peroneal nerve and its branches were investigated. Results: In our research, the muscular branches coming to the tibialis anterior muscle, extensor digitorum longus muscle and peroneus tertius muscle usually were determined originating from the deep peroneal nerve in the proximal 1/3 part of the leg and the muscular branches coming to the extensor hallucis longus muscle usually originating from the deep peroneal nerve in the middle 1/3 part of the leg were determined. It was found that the muscular branches coming to the tibialis anterior muscle, extensor digitorum longus muscle, extensor hallucis longus muscle and peroneus tertius muscle generally enter the muscles from the proximal 1/3 part of the muscle body. It was observed that 31.54% of the muscular branches supplied by the deep peroneal nerve came to the tibialis anterior muscle, 28.85% to the extensor digitorum longus muscle, 25.5% to the extensor hallucis longus muscle, 11.4% to the peroneus tertius muscle and 2.68% to the peroneus longus muscle. Conclusion: We think that the data we obtained in our study will reduce the rate of important complications such as neurovascular injury in interventions planned for the deep peroneal nerve and structures adjacent to the nerve. The data that we have explained about topics that have not been previously studied in the literature will contribute to the diagnosis and treatment of diseases related to the lower extremity in particular and will help scientists who will research after that.