Risk and return relationship in African stock exchanges
Afrika borslarında risk ve getiri ilişkisi
  1. Tez No: 752918
  2. Yazar: HOUSSEIN ELMI ADEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERCAN HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Risk-getiri ilişkiler, Afrika borsası, GARCH-M, Risk-return relationship, African stock market, African stock exchange GARCH-M
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışma, Afrika hisse senedi piyasalarında risk ve getiri arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Arkasındaki kavramı ve yatırımcıların ve portföy yöneticilerinin günlük yatırım kararlarında yapmaları gereken ödünleşimi açıklayarak özellikle risk ve getiri arasındaki ilişkiyi ele alır. bir Afrika borsası, piyasa yatırımı için kritik öneme sahiptir ve hissedarın vizyonunu gerçekleştirmek için alım satıma erişim sağlayabilir. Ayrıca Afrika borsası dünyadaki çeşitli piyasalarla bağlantılıdır.Afrika Menkul Kıymetler Borsası genellikle çeşitli piyasa seviyelerini ve belirli sektör göstergelerini belirler ve sürdürür. İnsanların hisse ve menkul kıymet alıp satabilecekleri bir yer olduğu için farklı iş seviyelerini de destekler. Bu çalışmamızda Afrika borsalarından alım satım faaliyetleri ve hisse senedi alım satımını kolaylaştırabilecek altyapı olarak bahsettik. Çalışmada Mısır, Kenya, Fas ve Tunus'tan oluşan dört Afrika ülkesinin borsa endeks getirileri analiz edilmiştir. Veri setleri 5 Nisan 2017 tarihinden 5 Nisan 2021 tarihine kadar günlük olarak alınmıştır. Bu çerçevede gerçekleştirilen Jarque Bera testi sonuçlarına göre serinin normal dağılıma uygun olmadığı söylenebilir. Çalışmada ele alınan dönemde ele alınan ülkelerin borsa getirilerinin oynaklıkları GARCH-M modeli ile modellenmiştir. GARCH-M modeli getiri ile risk ilişkisinin incelenmesinde sıklıkla kullanılan modellerdendir. Burada temel beklenti risk ile getiri arasında pozitif bir ilişkisinin olması, yani riskin artışı ile getirinin artışının sağlanmasıdır.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between risk and return in African stock mark exchanges. It specifically addresses the connection between risk and return by explaining the concept behind it and the trade-off investors and portfolio managers must make in their daily investment decisions. An African stock market is critical for market investment and can provide access to trading to achieve the shareholder's vision. Moreover, the African stock market is connected to various markets in the world. The African Stock Exchange usually sets and maintains various market levels and specific sector indicators. It also supports different levels of business as it is a place where people can buy and sell shares and securities. In this study, we have mentioned African stock exchanges as trading activities and infrastructure that can facilitate stock trading. The results of the study carried out on the returns of the stock market indices of four African countries, namely Egypt, Kenya, Morocco, and Tunisia. Data sets were collected daily from 5 April 2017 to 5 April 2021. According to the results of the Jarque Bera test performed within this framework, it can be said that the series is not suitable for normal distribution. The volatility of stock market returns for the countries covered in the study period was modeled using the GARCH-M model. the GARCH-M model is one of the most commonly used models to study the relationship between return and risk. The basic expectation here is that there is a positive relationship between risk and return, which automatically results an increase in risk and return.