Girişimcilik politikaları bakımından Avrupa Birliği ve Türkiye karşılaştırması
The comparison of European Union and Turkey in terms of entrepreneurship policies
- Tez No: 752937
- Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM ÜÇDOĞRUK GÜREL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, inovasyon, bilgi ekonomisi, girişimcilik politikaları, Avrupa Birliği, Entrepreneurship, Innovation, Knowledge Economy, Entrepreneurship Policies, European Union
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 327
Özet
Günümüzde katma değeri yüksek teknoloji odaklı girişimcilik ekonomik büyümenin itici gücü olarak görülmektedir. Devletlerin ana gündem maddesini girişimciliğin geliştirilmesi, inovasyon ve Ar-Ge faaliyetlerinin arttırılması gibi hususlar oluşturmaktadır. İnovasyon ve girişimcilik faaliyetlerinin arttığı, girişimciyi odağına alan, Ar-Ge faaliyetlerini destekleyen, girişimci ve yatırımcılara cazip bir yatırım ortamı sunan ülkeler, küresel rekabette öne geçmektedir. Girişimcilik odaklı devlet politikaları, finansmana erişimden vergi ve bürokratik süreçlere, fikri ve sınai mülkiyet haklarından eğitime, altyapıdan Ar-Ge'ye, açık kamu verilerinden istihdam politikalarına, Ar-Ge harcamalarından beşeri yatırım politikalarına, ihracat politikalarından teknoloji transfer süreçlere kadar bir dizi alanda reform gerektirmektedir. Bu tezin amacı Avrupa Birliği ve Türkiye'de girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesine yönelik politikaların geçmişten günümüze gelişimini ortaya koymaktır. Çalışma kapsamında Avrupa Birliği tarafından yayınlanan Avrupa İnovasyon Skoru 2021'e göre ortaya konulan İnovasyon Liderleri grubunda yer alan İsveç, Güçlü Yenilikçiler grubunda yer alan Hollanda, Ilımlı Yenilikçiler grubunda yer alan İtalya ve Yükselen Yenilikçiler grubunda yer alan Hırvatistan, farklı bir ifadeyle her kategorinin herbirinden en üst sırada yer alan ülkeler ele alınarak girişimcilik politikaları bakımından Türkiye ile karşılaştırmalı incelenecektir. Elde edilen bulgulara ek olarak, İzmir ve İstanbul'daki girişimcilik ekosistemi kurumlarının Türkiye'nin girişimcilik politikalarına yönelik değerlendirmelerini tespit etmek üzere bir anket uygulanmıştır. Bu kapsamda; Türkiye girişimcilik ekosistemindeki farklı gruplarda yer alan temsilcilerin girişimcilik politikalarına yönelik değerlendirmelerinin araştırılması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, high value-added technology-oriented entrepreneurship is seen as the driving force of economic growth. The main agenda of the states is the development of entrepreneurship, increasing innovation and R&D activities. States, that increase innovation and entrepreneurship activities, focus on the entrepreneurs, support R&D activities, and offer an attractive investment environment for entrepreneurs and investors are ahead of the global competition. Entrepreneurship-oriented government policies require reforms in a number of areas from access to finance to tax and bureaucratic processes, from intellectual and industrial property rights to education, from infrastructure to R&D, from open public data to employment policies, from R&D expenditures to human investment policies, from export policies to technology transfer processes. The aim of this thesis is to reveal the development of policies for the entrepreneurship ecosystem in the European Union and Turkey from the past to the present. Within the scope of the study, the countries that are at the top of each of the categories like Sweden from Innovation Leaders, The Netherlands from Strong Innovators, Italy from Moderate Innovators and Croatia from Emerging Innovators categories according to the European Innovation Score 2021 published by the European Union will be discussed and compared with Turkey in terms of entrepreneurship policies. The analysis obtained will be supported by a survey that has been conducted to entrepreneurship ecosystem institutions in İzmir and İstanbul in order determine the evaluation of Turkey's entrepreneurship policies. In this context; the evaluation of Turkey's entrepreneurship policies will be evaluated by getting ideas of representatives from different groups in the entrepreneurship ecosystem.