The trauma of witnessing death in Jonathan Safran Foer's Extremely Loud and Incredibly Close and Sinan Antoon's The Corpse Washer
Jonathan Safran Foer'ın Extremely Loud and Incredibly Close ve Sinan Antoon'un The Corpse Washer romanlarında ölüme tanıklık etmenin travması
- Tez No: 752951
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA ÇÖKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ölüm, Travma, Tanıklık Etmek, Birinci Şahıs Anlatıcı, Tarihsel Şiddet, Death, Trauma, Witnessing, First-person Narrative, Historical Violence
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Travma anlatılarında geçmişte yaşanan olay, hayatta kalanın tanıklığında her zaman mevcuttur ve bu durum anlatıcının farkında olmadan anlatısına yansır. Bu yüzden, travma anlatıları travmanın sebebine yönelik bir analizi gerektirir. Tarihsel olayların sebep olduğu ölümlere tanıklık eden anlatıcılar, en iyi şekilde edebi travma kuramı ile açıklanabilir. Bu tez çalışması, Jonathan Safran Foer'ın Extremely Loud and Incredibly Close (2005) ve Sinan Antoon'un The Corpse Washer (2013) romanlarında, ölüme tanıklık eden anlatıcıları edebi travma kuramı ile analiz etmektedir. Foer'ın travma anlatısında 1945 Dresden Bombardımanı ve 11 Eylül 2001 saldırıları, olaylara tanıklık eden anlatıcılar aracılığıyla temsil edilmektedir. Antoon'un anlatısında ise, romanda geçen tarihsel olayların şiddeti ölüm analojisi ile verilmektedir ve anlatıcı karakter bir ölü yıkayıcısıdır. Farklı tarihsel olayların sebep olduğu, ölümle karşılaşmanın travması her iki anlatıda da anlatıcılar için ortak bir deneyimdir. Her iki romanda da anlatıcılar, ölüme tanıklık etmenin travmasını fark etmeden bir anlatı geliştirirler çünkü ölümle karşılaşmak onları sessizleştirir.
Özet (Çeviri)
In representations of trauma the past event is apparent in narratives beyond the witness's recognition. Consequently, trauma narratives demand contextual analyses. Witnessing death arising from historical violent events can best be analyzed with literary trauma theory. Thus, the aim of this thesis is to focus on the trauma of witnessing death and its aftermath in Jonathan Safran Foer's Extremely Loud and Incredibly Close (2005) and Sinan Antoon's The Corpse Washer (2013). In Foer's novel, narrators witness the two traumatic historical events, the first is the Dresden firebombing in 1945 and the second is the September 11, 2001 attacks and they go through the trauma of bereavement. In The Corpse Washer, representation of trauma is conveyed through the analogy of death caused by the US invasion of Iraq and its narrator is a corpse washer. In both novels,“death encounter”emerging from witnessing death in these violent events is the common experience for the witness narrators. Accordingly, narrators fail to respond to the trauma since they are affected by the presence of death which means bereavement in Extremely Loud and Incredibly Close and washing dead bodies in The Corpse Washer. This study indicates that first-person narrators in both novels develop a narrative without recognizing the trauma of“death encounter”since it silences them.