Yaşlılarda düşmenin yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of falls on quality of life in the elderly
  1. Tez No: 752955
  2. Yazar: MAATH AHMED KHALAF KHALAF
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAHSİN BARIŞ DEĞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Düşme, yaşam kalitesi, yaşlı, Falls, quality of life, elderly
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmanın amacı, yaşlılarda düşmelerin yaşam kalitesine etkisini belirlemektir.Çalışma tasarımı tanımlayıcı bir kesitseldi. Bu çalışmada amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmaya Irak'ın Anbar kentindeki Al-Ramadi Eğitim Hastanesi'nde bir ortopedi, cerrahi ve acil servise, düşen ve tedavi için başvuran 65 yaş ve üzeri toplam 90 yaşlı hasta dahil edildi. Veriler, Ocak 2021 ile Haziran 2021 arasında yüz yüze görüşme yoluyla toplanmıştır. Araştırmada katılımcılara sosyodemografik verilerinin yanı sıra düştükten sonra yaşadıkları tıbbi sürece ilişkin soruları içeren ve yaşam kalitelerini belirleyen anketler uygulanmıştır. Sonuçlar betimsel ve çıkarımsal istatistik yöntemiyle analiz edildi. Araştırmanın sonuçlarına göre; ortalama ve standart sapma (3,17 ± 0,473) ile yaşlı katılımcıların %58,9'u kabul edilebilir bir yaşam kalitesi değerlendirme düzeyine sahipken, yaşlıların %27,8'i iyi düzeydeydi. İleri yaşta olan, düşük eğitim düzeyi ve düşük ekonomik düzeye sahip katılımcılarda düşük yaşam kalitesi puanları belirlendi. Katılımcılar arasında; kırık yaşayanlar, hastanede tedavi görenler ve ameliyat olanlar daha düşük yaşam kalitesi puanlarına sahipti. Katılımcıların hastanede kalış süresi ne kadar uzun olursa yaşam kalitesi puanlarının o kadar düşük olduğu belirlendi. Düşme sonrası kalıcı sakatlık yaşayanlarda yaşam kalitesi düşüktü. Şaşırtıcı bir şekilde, çalışmada; düştükten sonra rehabilitasyon hizmeti alanların yaşam kalitesi almayanlara göre daha düşüktü. Kronik hastalığı olan katılımcıların yaşam kalitelerinin olmayanlara göre daha düşük olduğu, katılımcıların günlük kullandıkları ilaç sayısı arttıkça yaşam kalitesi puanlarının düştüğü belirlendi.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the effect of falls on quality of life in the elderly. The study used a descriptive cross-sectional design. The purposive sampling method was used in this study. A total of 90 elderly patients, aged 65 years and over, who had fallen and presented for treatment at an orthopedic surgical and emergency unit at Al-Ramadi Teaching Hospital in Anbar, Iraq, were included in the study. Data were collected between January 2021 and June 2021 with face-to-face interviews. In the study, questionnaires including questions about the medical process they experienced after falling, in addition to their socio-demographic data and determining their quality of life were applied to the participants. The results were analyzed with the descriptive and inferential statistics method. According to the results of the study, while 58.9% of elderly participants had an acceptable level of assessment of quality of life in terms of mean and standard deviation (3.17 ± 0.473), 27.8% of the elderly had good level of quality of life. Low quality of life scores were determined in participants with advanced age, low education level, and low economic level. Among the participants, those who had fractures, those who had to be treated in hospital, and those who had an operation had lower quality of life scores. It was determined that the longer the hospital stay, the lower the quality of life scores of the participants. The quality of life was low for those who experienced permanent disability after a fall. Surprisingly, in the study, the quality of life of those who received rehabilitation services after falling was lower than those who did not. The quality of life of the participants with chronic disease was lower than those without, and the quality of life scores of the participants decreased as the number of drugs they used daily increased.