Karadeniz'de Dionysos kültü
Cult of Dionysos in the Blacksea
- Tez No: 752960
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GÜVELOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Mit, Dionysos, Pontos, Kurul Kalesi, Myth, Dionysos Pontos, Kurul Castle
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Antikçağ'da Karadeniz Bölgesi'nde Dionysos kültünün varlığı çalışmanın konusu olmuştur. Antik kaynaklar referans alınarak bir lüteratür değerlendirilmesi yapılmıştır. Arkaolojik buluntuların katkısıyla bölgede Dionysos tapınımının olduğu sonucuna varılmıştır. Bölgenin elverişsiz coğrafi koşulları nedeniyle ve modern dönemde yapılan şehirleşme ile var olabilecek antik yaşam alanları ortadan kalmış bu da antik dönem çalışmalarının bölgede yürütülmesini kısıtlamıştır. Bölge hakkında araştırmalar edebi ve nümizmatik buluntular sayesinde daha sağlam temellere oturtulmaya çalışmaktadır. Edebi ve nümizmatik eserlere ek olarak Ordu Kurul Kalesi'nde yapılan kazı çalışmaları neticesinde Dionysos tapınımının bölgedeki varlığı kanıtlanmıştır. Çalışma Doğu Karadeniz Bölgesi ile sınırlı kalmayarak Kuzey ve Batı Karadeniz Bölgeleri'ni de ele alarak geniş kapsamlı bir değerlendirme sunmuştur.
Özet (Çeviri)
The existence of the cult of Dionysus in the Black Sea Region in Antiquity has been the subject of the study. A literature review was made with reference to ancient sources. Due to the unfavorable geographical conditions of the region and the urbanization in the modern period, the ancient living spaces that could exist have disappeared, which limited the conduct of ancient studies in the region. Researches about the region are trying to be placed on more solid foundations thanks to literary and numismatic finds. In addition to the literary and numismatic works, the existence of the Dionysos worship in the region has been proven as a result of the excavations carried out in Ordu Kurul Castle. The study was not limited to the Eastern Black Sea Region, but also provided a comprehensive assessment by considering the Northern and Western Black Sea Regions.