Tüketicilerin sürdürülebilir tüketim davranışlarıyla yeşil dürtme uygulamalarını destekleme eğilimleri arasındaki ilişkiyi ölçmeye yönelik bir araştırma
A research to measure the relationship between consumers' sustainable consumption behaviors and their tendecy to support green nudge practices
- Tez No: 752959
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dürtme, Yeşil Dürtme, Sürdürülebilir Tüketim, Nudge, Green Nudge, Sustainable Consumption
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Küreselleşme, teknolojik gelişmeler, yaşam tarzlarının değişmesi gibi nedenler tüketimin evrilmesine neden olmuştur. Yaşanan gelişmelerle birlikte küresel bir tüketim kültürü oluşmuş ve tüketimin sosyal olgular için yapıldığı tüketim toplumları ortaya çıkmıştır. Tüketim toplumlarının artmasıyla doğal kaynaklar hızla tükenmeye başlamış ve buna bağlı olarak sürdürülebilir tüketim kavramının gelişimi hız kazanmıştır. Sürdürülebilir tüketim tek başına yeterli bir çözüm olarak görülse de son yıllarda tüketicilerin satın alma davranışlarında daha faydalı sonuçlar elde edebilmek için küçük müdahalelere ihtiyaçlarının olduğu fikri ortaya atılmıştır. Dürtmeler olarak ifade edilen bu müdahalelerin çevreyle ilgili olan kısmı ise yeşil dürtmeler olarak adlandırılmaktadır. Bu bağlamda birbirleriyle oldukça ilişkili olan sürdürülebilir tüketim davranışı ve yeşil dürtme davranışı arasındaki ilişki araştırma kapsamında incelenmiştir. Kolayda örnekleme yöntemiyle çevrimiçi olarak yürütülen anket çalışmasında 450 kişiye ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda tüketicilerin sürdürülebilir tüketim davranışları ile yeşil dürtme davranışları arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki olduğu bulunmuş, tüketicilerin demografik özelliklerinin yeşil dürtme davranışlarını ve sürdürülebilir tüketim davranışlarını etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Globalization, technological developments, changes in lifestyles have led to the evolution of consumption. With the developments experienced, a global consumption culture has emerged and consumption societies in which consumption is made for social phenomena have emerged. With the consumption societies, natural resources have started to deplete rapidly and according to this situation the development of the concept of sustainable consumption has accelerated. In recent years, although sustainable consumption is seen as a sufficient solution on its own, the idea that consumers need small nudges in order to obtain beneficial results in their purchasing behavior has been put forward. The environmental part of these interventions, which are expressed as nudges, is called green nudges. In this context, the relationship between sustainable consumption behavior and green nudge behavior, which are highly related to each other, has been examined within the aim of the research. 450 people were reached in the online survey conducted with the convenience sampling method. As a result of the research, it was found that there is a significant and positive relationship between the sustainable consumption behaviors of consumers and their green nudge behaviors, and it was concluded that the demographic characteristics of the consumers affect their green nudge behavior and sustainable consumption behavior.