36-72 aylık çocukların oyun davranışları ile bakış açısı alma düzeylerinin incelenmesi
Investigation of Play Behaviors and Perspective Taking Levels of 36-72 Month-Old Children
- Tez No: 753020
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL KÖKSAL AKYOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bakış Açısı Alma, Çocuk Gelişimi, Oyun Davranışları, Child Development, Perspective Taking, Play Behaviors
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışma, 36-72 aylık çocukların oyun davranışlarını ve bakış açısı alma düzeylerini belirlemek, 36-72 aylık çocukların oyun davranışları ve bakış açısı alma düzeyleri üzerinde etkili olabilecek yaş, cinsiyet, doğum sırası, çocuk sayısı, anne çalışma durumu, anne öğrenim düzeyi ve baba öğrenim düzeyi değişkenlerinin etkisini saptamak ve 36-72 aylık çocukların oyun davranışları ile bakış açısı alma düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla planlanan ilişkisel tarama modelinde betimsel bir araştırmadır. Araştırmanın çalışma grubunu Hatay il merkezi Antakya'da MEB bağlı anaokulları ve anasınıfları ile özel anaokullarına devam eden ve ebeveynleri tarafından araştırmaya katılmalarına izin verilen 36-72 aylık 147 çocuk ve onların öğretmenleri oluşturmuştur. Araştırmaya dahil olan çocukların öğretmen sayısı 15'tir. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları olarak araştırmacı tarafından oluşturulan, çocuklar ve aileleri ile ilgili demografik bilgi edinmek amacıyla“Genel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Çocukların oyun davranışlarını incelemek amacıyla Metin Aslan (2017) tarafından geliştirilen,“36-71 Aylık Çocuklar İçin Oyun Davranış Ölçeği”kullanılmıştır. Çocukların bakış açısı alma düzeylerini incelemek amacıyla Aslan ve Köksal Akyol (2016) tarafından geliştirilen“Çocuklar İçin Bakış Açısı Alma Testi (ÇBT)”kullanılmıştır. Verilen normallik testleri Kolmogorov Smirnov ile test edilerek“36-71 Aylık Çocuklar İçin Oyun Davranış Ölçeği”nin Sosyal Oyun alt boyutunda cinsiyet, ailedeki çocuk sayısı, çocukların doğum sırası, anne öğrenim düzeyi değişkenleri ile paralel oyun alt boyutunda yaş değişkeni normal dağılım gösterdiği için parametrik testler uygulanmıştır. Puanların normal dağılım göstermesi durumunda cinsiyet gibi iki değişkenin olduğu durumlarda Bağımsız Örneklemler t Testi, doğum sırası gibi ikiden fazla değişkenin olduğu durumlarda ise tek yönlü ANOVA Testi kullanılmıştır. ANOVA testi sonucunun anlamlı çıkması durumunda, farklılığın hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek amacıyla bir Post Hoc testi yapılmıştır. Cinsiyet, yaş, ailedeki çocuk sayısı, çocukların doğum sırası, anne çalışma durumu, anne öğrenim düzeyi, baba öğrenim düzeyi değişkenlerinin, çocukların bakış açısı alma testi üç alt boyutunda ve oyun davranışı puanları alt boyutlarından Sessiz Davranış, Tek Başına Oyun, İtiş Kakışlı Oyun normal dağılım göstermediği için parametrik olmayan testler ile analiz edilmiştir. Paralel oyun alt boyutu, cinsiyeti ailedeki çocuk sayısı, çocukların doğum sırası, anne çalışma durumu, anne öğrenim düzeyi, baba öğrenim düzeyi değişkenlerinormal dağılım göstermediği için parametrik olmayan testler ile analiz edilmiştir. Normal dağılım göstermeyen puanlarda iki değişkenin etkisini belirlemek amacıyla Mann-Whitney U Testi, ikiden fazla değişkenin etkisini belirlemek amacıyla Kruskal-Wallis H Testi, farklılığın önemli çıkması durumunda farklılığın hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek amacıyla Post Hoc Testi kullanılmıştır“Çocuklar İçin Bakış Açısı Alma Testi (ÇBT)”alt boyutları ve toplamdan alınan puanların bağımsız değişkenlere göre kıyaslanmasına bakıldığında, yaşa göre algısal, bilişse ve toplam bakış açısı almada; ailedeki çocuk sayısına göre, algısal bakış açısı almada anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Cinsiyet, doğum sırası, anne çalışma durumu, anne öğrenim düzeyi, baba öğrenim düzeyi değişkenlerinin etkili olmadığı görülmüştür.“36-71 Aylık Çocuklar İçin Oyun Davranış Ölçeği”alt boyutları ve alınan toplam puanlara göre, cinsiyet, yaş ve ailedeki çocuk sayısında anlamlı farklılık olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte, doğum sırası, anne çalışma durumu, anne öğrenim düzeyi ve baba öğrenim düzeyinin oyun davranışları üzerinde etkili değişkenler olmadığı belirlenmiştir. Çocuklar İçin Bakış Açısı Alma Testi (ÇBT)“ ve 36-71 Aylık Çocuklar İçin Oyun Davranış Ölçeği arasındaki ilişki ”Spearman Sıra Farkları Korelasyon Katsayısı" kullanılarak analiz edilmiştir. Algısal bakış açısı ile sessiz davranış arasında düşük düzeyde negatif yönlü anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. Algısal bakış açısı ile sosyal oyun arasında, bilişsel bakış açısı ile itiş kakışlı oyun arasında toplam bakış açısı ile sosyal oyun arasında düşük düzeyde pozitif yönlü anlamlı ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the play behaviors and perspective taking levels of 36-72 month-old children. This is a descriptive study conducted with the correlational survey model. The study was carried out in kindergartens and nursery classes affiliated to the Ministry of National Education in Antakya, the central district of Hatay province. The sample group consisted of 147 children of parents who agreed to participate in the study and 15 teachers.“General Information Form”, which was prepared by the researcher to obtain demographic information related to the children and their families, was used in the study as the data collection tools. The“Play Behavior Scale for 36-71 Months Old Children”developed by Metin Aslan (2017) was used to examine the play behaviors of children. The“Perspective Taking Test for Children”(PTC) developed by Aslan and Köksal Akyol (2016) was used to examine the perspective taking levels of children. The given normality tests were tested by Kolmogorov Smirnov. Since the variables of gender, number of children in the family, birth order of the children, mother's education level in the Social Play subscale of the“ Play Behavior Scale for 36-71 Months Old Children ”and the variable of age in the Parallel Play subscale showed normal distribution, parametric tests were applied. When the scores were normally distributed, the Independent Samples t-Test was used in cases where there were two variables such as gender, and the one-way ANOVA test was used in cases where there were more than two variables such as birth order. If the ANOVA test result was significant, a Post Hoc test was performed to determine between which groups the difference was. The variables of gender, age, number of children in the family, birth order of the children, mother's employment status, mother's education level, and father's education level did not show any normal distribution in the three subscales of the perspective taking test for children, and the play behavior subscales Silent Behavior, Solo Play, and Rough Play; therefore, they were analyzed with non-parametric tests. Since the parallel play subscale did not show any normal distribution in the variables of gender, the number of children in the family, the birth order of the children, the mother's employment status, the mother's education level, and the father's education level, it was analyzed with non-parametric tests. Mann-Whitney U Test was used to determine the effect of two variables on nonnormally distributed scores, Kruskal-Wallis H Test was used to determine the effect of more than two variables, and the Post Hoc Test was used to determine between which groups the difference was significant if the difference was significant. When the comparison of the subscales of the“ Perspective Taking Test for Children (PTC)”and the total scores according to the independent variables was examined, it was determined that there was a significant difference in perceptual, cognitive, and total perspective taking in terms of age and in perceptual perspective taking in terms of the number of children in the family. It was observed that the variables of gender, birth order, mother's employment status, mother's education level, and father's education level were not effective. According to the subscales of“Play Behavior Scale for 36-71 Months Old Children”and the total scores, it was found that there was a significant difference in gender, age and the number of children in the family. Additionally, the variables of birth order, mother's employment status, mother's education level and father's education level were not effective on play behaviors. The correlation between the“Perspective Taking Test for Children (PTC)”and the Play Behavior Scale for 36- 71 Months Old Children was analyzed using the“Spearman Rank Correlation Coefficient”. It was determined that there was a low negative significant correlation between perceptual perspective and silent behavior. There was a low positive significant correlation between perceptual perspective and social play, between cognitive perspective and rough play, and between total perspective and social play.