Geleneksel çocuk oyunları uygulamalarının öğrencilerin fiziksel etkinlik düzeyi ve öğretmen davranışları üzerine etkisi
The effect of traditional children's games on students physical activity level and teacher behaviors
- Tez No: 753111
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK GÜRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi ve oyun, fiziksel aktivite, oyun, öğretmen rolleri, sınıf öğretmeni, Physical education and game, physical activity, game, teacher roles, classroom teacher
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın amacı ilkokul öğrencilerinin beden eğitimi ve oyun dersindeki fiziksel etkinlik düzeyini ve öğretmen davranışlarını belirlemek ve bunları hareket temelli geleneksel çocuk oyunları ile değerlendirmektir. Araştırma,“ön test-son test kontrol gruplu deney modeline”desenlenmiştir. Çalışma grubunu sınıf öğretmenleri ve ilkokul öğrencileri oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Mckenzie ve ark. (1991) tarafından geliştirilen gözlem yöntemi olan SOFIT kullanılmıştır. Çalışma ve kontrol gruplarına yapılan gözlemlerden elde edilen verilerin dağılımları yüzde (%) ve frekans (f) olarak verilmiştir. Çalışma grubu ile kontrol grubuna yapılan ön ve son gözlemler arasındaki puan farkları Paired t testi ile analiz edilmiştir. Öğrencilerin cinsiyet değişkenine göre fiziksel etkinlik düzeyi independent t test ile sınıf düzeyi değişkenine göre fiziksel etkinlik düzeyi one way anova testi ile analiz edilmiştir. Sınıflar arasındaki fark Tukey hsd testi ile incelenmiştir. Ön gözlemler sonucunda öğrencilerin orta yüksek fiziksel etkinlik düzeyinin %24.73 olduğu, cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir farklılık olmadığı ancak Sınıf düzeyi değişkenine göre anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Ön gözlemler sonucunda öğretmen davranışları incelendiğinde öğretmenlerin %43.27 ile en çok gözlem davranışında bulunduğu görülmüştür. Yapılan son gözlemlerde hareket temelli çocuk oyunları ile ders işleyen çalışma grubu öğrencilerinin fiziksel etkinlik düzeyi anlamlı düzeyde artış göstermiştir. Kontrol grubunda anlamlı bir farka rastlanmamıştır. Çalışma grubu öğrencilerin fiziksel etkinlik düzeyini cinsiyet ve sınıf düzeyi değişkenine göre incelediğimizde anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır. Yapılan son gözlemler sonucunda öğretmen davranışlarını incelediğimizde gözlem davranışının % 34,37'ye düştüğü görülmüş ancak bu değişim anlamlı bulunmamıştır. Sonuç olarak hareket temelli geleneksel çocuk oyunlarının öğrencilerin fiziksel etkinlik düzeyinde anlamlı bir etkisi olmuştur ancak bu etki öğretmen davranışlarında gözlemlenememiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the level of physical activity and teacher behavior of primary school students in physical education and game lessons and to evaluate them with traditional children's games based on movement. The research is patterned on the“pre-test-post-test control group experimental model”. The study group consists of classroom teachers and primary school students. As a data collection tool, Mckenzie et al. SOFIT, the observation method developed by (1991), was used. The distributions of the data obtained from the observations made to the study and control groups are given as percent (%) and frequency (f). The differences in the scores between the study group and the control group before and after the observations were analyzed by the Paired t test. The physical activity level of the students according to the gender variable was analyzed by independent t test and the physical activity level according to the grade level variable was analyzed by one way anova test. The difference between the classes was analyzed by the Tukey HSD test. As a result of preliminary observations, it was found that the average high physical activity level of the students was 24.73%, there was no significant difference according to the gender variable, but there was a significant difference according to the grade level variable. As a result of preliminary observations, when teacher behavior was examined, it was found that teachers engaged in the most observational behavior with 43.27%. In last observations, the level of physical activity of the study group students who study with movement-based children's games has increased significantly. There was no significant difference in the control group. When we examined the physical activity level of the study group students according to gender and grade level variables, no significant differences were found. As a result of the last observations, when we examined the teacher's behavior, it was seen that the observation behavior decreased to 34.37%, but this change was not significant. As a result, traditional children's games based on movement had a significant effect on the level of physical activity of students, but this effect could not be observed in teacher behavior.