Suç yaşantısını terk etmede bağlanma stillerinin, çocuk ve eş ile ilişki kalitesinin rolü
The role of attachment styles and quality of relationship with child and partner in crime desistance
  1. Tez No: 753403
  2. Yazar: GÖKÇE BAYKUZU GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE GÜLSEN ERDEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukla İlişki Kalitesi, İnformal Sosyal Kontrol Kuramı, Kişilik Özellikleri, Suç Yaşantısı Terk Etme, Yetişkin Bağlanması, Adult Attachment, Crime Desistance, Informal Social Control Theory, Personality Traits, Relationship Quality with Child
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Suç yaşantısını terk etme bağlamında, suç işlemiş kişilerin suça yükledikleri olumlu ve olumsuz anlamların, yetişkin bağlanma stilleri, çocukla ilişki kalitesi ve kişilik özellikleriyle bir arada incelenmiştir. Bu amaçla Ankara Denetimli Serbestlik Müdürlüğüne bağlı olarak işlemleri yürütülen (yaş Ort. = 40,13, SS. = 9,5) 143 erkek yükümlü ve romantik ilişkide olduğu (evli-nişanlı-beraber yaşadığı) eşlerine (n=82, yaş Ort.=35,43, SS. =9,81) ulaşılmıştır. Katılımcılara“Aydınlatılmış Onam Formu”,“Demografik Bilgi Formu”,“Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II (YİYE-II)”,“Çocuk-Ebeveyn İlişki Ölçeği”,“Beş Faktör Kişilik Ölçeği”ve“Kararsal Denge Ölçeği-Suç Davranışı için”uygulanmıştır. Araştırmanın hipotezleri doğrultusunda Bağımsız Gruplar için Tek Yönlü Varyans Analizleri (ANOVA), aracı ve düzenleyici analizler test edilmiştir. Bulgulara göre bağlanma stilleri suça ilişkin kazanım ve kayıp puanları üzerinde anlamlı olarak farklılaşmıştır. Benzer olarak çocukla ilişki kalite düzeyleri de suça ilişkin kazanım ve kayıp puanları üzerinde anlamlı etki göstermiştir. Yükümlülerin bağlanma stilleri ve suç davranışına yükledikleri olumlu anlamlar (kazanım) arasındaki ilişkiyi, özdenetim kişilik faktörünün ve çocukla ilişki kalitesinin yordadığı ve aracı etkisi olduğu görülmüştür. Benzer olarak yükümlülerin kaçınma bağlanma stilleri ile suç davranışına yükledikleri olumlu anlamlar (kazanım) arasındaki ilişkiyi eşin yumuşak başlılık ve özdenetim kişilik özelliklerinin yordadığı ve düzenleyici etkisi olduğu bulunmuştur. Bu çalışmada suçu terk etmede yakın ilişkilerin daha derinlemesine incelenmiş ve kişilik özelliklerinin etkileşimsel özelliklerini ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the context of crime desistance, the positive and negative meanings attributed to the crime by the probationers were examined together with adult attachment styles, quality of relationship with the child and personality traits. For this purpose, 143 male (age X̄ = 40.13, SD. = 9.5) whose procedures were carried out under the Ankara Probation Directorate, were sent to their partners (n=82, age Avg.) =35.43, SD. =9.81) was reached. Participants were given the“Informed Consent Form”,“Demographic Information Form”,“Experiences in Close Relationships Inventory-II (YİYE-II)”,“Child-Parent Relationship Scale”,“Big Five Personality Scale”and“Decision Balance Scale-Crime Behavior Scale”. " has been applied. In line with the hypotheses of the research, One-Way Analysis of Variance (ANOVA) for Independent Groups, mediator and moderator analyzes were tested. According to the results, attachment styles differed significantly on crime-related pros and cons scores. Similarly, the quality of the relationship with the child had a significant effect on the pros and cons scores related to crime. It has been seen that the conscientiousness personality factor and the quality of the relationship with the child predict and mediate the relationship between the attachment styles of the probationers and the positive meanings they attribute to the criminal behavior (pros). Similarly, partner's agreeableness and conscientiousness personality traits were found to predict and modulate the relationship between the avoidance attachment styles and the positive meanings they attribute to criminal behavior (pros). In this study, close relationships in abandonment of crime were examined in more depth and the interactional characteristics of personality traits were revealed.