COVİD pandemisi döneminde postpartum sağlık problemlerinin incelenmesi
Examination of postpartum health problems during COVİD pandemic period
- Tez No: 753417
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLCİHAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Covıd-19, Emzirme, Motivasyon, Postpartum, Sağlık
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Araştırma, mevcut Covid pandemisi döneminde; gebeliğin son trimestrinde Covid-19 enfeksiyonu geçiren ve geçirmeyen, miyadında doğum yapan, bebeğinin doğumdaki boy ve kilosu normal sınırlar içinde olan, normal taburculuk süresi içinde taburcu olan, postpartum annelerdeki sağlık problemlerini, emzirme tutumunu, postpartum spesifik anksiyetesini ve annelik fonksiyonlarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Çankırı Devlet Hastanesi'nde ve Çankırı İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı birinci basamak sağlık hizmetlerinde takip edilen pospartum anneler oluşturmuştur (N:1200). Örneklemini ise araştırmaya dâhil edilme kriterlerini taşıyan anneler oluşturmuştur (n:168). Araştırmada veriler; Anne Tanılama Formu, Postpartum Fiziksel Sorunları Belirleme Formu, Emzirme Tutumunu Değerlendirme Ölçeği, Postpartum Spesifik Anksiyete Ölçeği ve Barkin Annelik Fonksiyonu Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; yüzdelik ve standart sapma hesaplaması yapılmış, ayrıca verilerin normallik varsayımını sağlayıp sağlamadığını test etmek için Shapiro-Wilk testi uygulanmıştır. Kategorik bağımsız değişkenleri karşılaştırmalarda Chi-Square testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda; Covid-19 enfeksiyonu geçiren ve geçirmeyen annelerin postpartum sağlık problemleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır (p0.05).
Özet (Çeviri)
The research, during the current Covid pandemic period; The aim of this study was to examine the health problems, breastfeeding attitude, postpartum specific anxiety and maternal functions in postpartum mothers who had or did not have Covid-19 infection in the last trimester of pregnancy, who gave birth at term, whose baby's height and weight were within normal limits, who were discharged within the normal discharge period. The population of the study consisted of postpartum mothers followed in Çankırı State Hospital and primary health care services affiliated to Çankırı Provincial Health Directorate (N:1200). The sample consisted of mothers who met the criteria for inclusion in the study (n:168). Data in the research; Maternal Diagnosis Form, Postpartum Physical Problems Determination Form, Breastfeeding Attitude Assessment Scale, Postpartum Specific Anxiety Scale and Barkin Maternal Function Scale were collected. In the evaluation of the data; Percentage and standard deviation calculations were made, and the Shapiro-Wilk test was applied to test whether the data provided the normality assumption. Chi-Square test was used to compare categorical independent variables. As a result of the research; It was determined that there was a statistically significant relationship between postpartum health problems of mothers who had and did not have Covid-19 infection (p0.05). KeyWords: Anxiety, Covıd-19, Breastfeeding, Motivation, Postpartum, Health.