Ortaöğretim yabancı dil öğrencilerinin yüz yüze ve uzaktan dil öğrenme ortamları hakkındaki inanışları ve bu ortamların dil öğrenme süreci üzerindeki etkisi
High school foreign language learners' beliefs about face-to-face and distance language learning settings and the effect of these settings on language learning process
  1. Tez No: 753438
  2. Yazar: NACİ DÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK PEÇENEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı dil öğrenme süreci, yüz yüze öğrenme ortamı, yüz yüze öğrenme modeli, uzaktan öğrenme ortamları, uzaktan öğrenme modeli, karma/hibrit öğrenme modeli, yabancı dil öğrenme ortamlarına yönelik öğrenci inanış ve tutumları, Foreign language learning process, face-to-face learning environment, face-to-face learning model, distance learning settings, distance learning model, blended/hybrid learning model, learner beliefs and attitudes towards foreign language learning settings
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dilbilim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaöğretim yabancı dil öğrencilerinin yüz yüze ve uzaktan dil öğrenme ortamları hakkındaki inanışları ve bu ortamların öğrencilerin dil öğrenme süreci üzerindeki etkisinin araştırılmasıdır. Araştırmanın çalışma grubunu, 412'si kız ve 239'u erkek olan 651 ortaöğretim öğrencisi oluşturmuştur. Çalışmada, hem yüz yüze hem de uzaktan öğrenme ortamlarında yabancı dil öğrenme süreci konusunda deneyim sahibi olan öğrencilerin her iki öğrenme ortamına yönelik tutumlarını, bu ortamların dil öğrenme süreçlerini nasıl etkilediğini ve yabancı dil öğrenme süreci için hangi öğrenme ortamını tercih ettiklerini tespit etmek amacıyla ölçek olarak uygun bir sormaca geliştirilip kullanılmıştır. Ölçek geliştirme süreci, sırasıyla uzman görüşü alma ve üç ön uygulamadan oluşmuştur. 106 ortaöğretim öğrencisi ile gerçekleştirilen üçüncü ön uygulamada elde edilen katılımcı yanıtları SPSS 25.0 paket programı aracılığıyla puanlanarak sormacanın güvenilir, geçerli ve sonuç olarak uygulanabilir olduğu tespit edilmiştir. Ortaöğretim yabancı dil öğrencilerinin yüz yüze ve uzaktan öğrenme ortamlarına yönelik tutumlarına ve bu ortamların dil öğrenme süreçleri üzerindeki etkisine yönelik veri, özellikle geliştirilen ölçek aracılığıyla 651 gönüllü katılımcıya ulaşılarak elde edilmiştir. Çalışmanın sonunda öğrencilerin yüz yüze öğrenme ortamına yönelik tutumlarının oldukça yüksek olduğu görülmüştür. Yabancı dil dersleri için yüz yüze öğrenme ortamını tercih ettiklerini paylaşan 411 (%63,1) öğrenciden 264'nün (%64,2) kız öğrenci olması, öğrencilerin bu yöndeki olumlu tutumları ile cinsiyetleri arasında anlamlı bir fark olduğunu göstermiştir. Yaş ya da sınıf düzeyi değişkeninin bu farklılaşma üzerinde etkili olduğu söylenemez çünkü yüz yüze öğrenme ortamı, tüm yaş grupları ve sınıf düzeylerinde yüksek bir farkla tercih edilen öğrenme ortamı olmuştur. Tutum düzeyi yüksekliğine göre sınıfların 10, 11, 9 ve 12 şeklinde sıralandığı görülmüştür. Sonuç olarak öğrencilerin yüz yüze öğrenme ortamına yönelik tutumlarının cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir düzeyde farklılık göstermesine, yani kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre ilgili derslerin fiziki bir sınıf ortamında yürütülmesi konusunda daha olumlu bir yaklaşım sergilemelerine dayanarak cinsiyetin öğrencilerin öğrenme ortamına yönelik tercihleri üzerinde önemli bir rol oynadığı söylenebilir. Son olarak öğrencilerin tercihlerine göre ikinci sırada yer alan karma ya da hibrit öğrenme modeli ve son sırada olan uzaktan öğrenme modeline yönelik olumlu tutumların da yüz yüze öğrenme modeline benzer şekilde cinsiyet değişkenine göre farklılaştığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the beliefs of foreign language students about face-to-face and distance language learning settings and the effects of these settings on their language learning process. The study group consisted of 651 high school learners, of whom 412 were female and 239 were male. In the study, in order to determine the attitudes of learners who have experience in foreign language learning process carried out both in face-to-face and in distance learning settings towards both learning environments, how these environments affect their language learning process, and which learning setting they prefer for foreign language learning process, a proper questionnaire was developed as a data-collection instrument and used. The development process of the data-collection instrument was made of receiving expert opinion and three preliminary implementations respectively. The participant responses obtained in the third preliminary implementation involving 106 high school or lycee students were scored through the SPSS 25.0 program, and it was determined that the questionnaire was reliable, valid and ultimately applicable. Data regarding the attitudes of foreign language students towards face-to-face and distance learning environments and the effects of these environments on their language learning process were obtained by reaching 651 volunteer participants through the specifically developed instrument. It was found at the end of the study that the learners' attitudes towards the face-to-face learning environment were quite high. The fact that of 411 (63.1%) learners who have shared that they prefer face-to-face learning setting for foreign language classes 264 participants (64.2%) are female students shows that there is a significant difference between the positive attitudes of the learners and their gender. It cannot be said that the age or grade level variable has an effect on this differentiation because face-to-face learning environment has been the preferred learning environment for all age groups and grade levels with a high difference. According to the level of attitude, it has been observed that the classes are ranked as 10, 11, 9 and 12. As a result, depending on the fact that the attitudes of the learners towards the face-to-face learning environment differ significantly according to the gender variable, that is, female students have a more positive attitude toward conducting the relevant courses in a physical classroom than male students, it can be articulated that gender plays an important role in the preferences of learners toward the learning environment. Finally, it has been concluded that the positive attitudes towards the blended or hybrid learning model, ranking second and the distance learning model which has appeared in the last rank according to learners' preferences also differ according to the gender variable, as with face-to-face learning model.