Prospective EFL teachers' self-direction: A comparative study on distance and face-to-face learners
İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten öğretmen adaylarının öz-yönetimi: Uzaktan ve yüz yüze öğrenenler üzerine karşılaştırmalı bir çalışma
- Tez No: 853287
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BEDİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: öz-yönetimli öğrenme, EFL, öğrenme ortamları, uzaktan eğitim, yüz yüze eğitim, self-directed learning, EFL, learning settings, distance education, face-toface education
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Teknolojideki ilerlemelerin etkisiyle dijital öğrenme ve öğretme uygulamalarının günlük hayata yaygın bir şekilde entegre edilmesi, eğitim metodolojilerini büyük ölçüde yeniden şekillendirmiştir. 21.yy'daki bu gelişmeler ve özellikle küresel çapta doğal afetlerin ve salgın hastalıkların arttığı son üç yılda, dijital uygulamaların eğitime uyarlanmasında artışa yol açmıştır. Sonuç olarak eğitimciler, araştırmacılar ve alan uzmanları odak noktalarını çevrimiçi öğrenme ve uzaktan eğitime kaydırmıştır. Uzaktan eğitimin geleneksel öğretim yöntemlerine entegre edilmesi, özellikle uygulamalı ve deneyimsel süreçlerin büyük önem taşıdığı öğretmen yetiştiren lisans programları başta olmak üzere birçok yükseköğretim kurumunu etkilemiştir. Bununla birlikte uzaktan eğitime geçiş, araştırmacıları öğrencilerin bu süreci yönetme kapasitelerini keşfetmeye yönlendirmiş ve temel becerilerini bu doğrultuda geliştirip geliştiremedikleri konusunu ortaya çıkarmıştır. Bu araştırma çerçevesinde yapılan yetişkin eğitimine yönelik öz-yönetimli öğrenme becerileri çalışmalarının bireyde 21. yüzyıl becerilerinin geliştirilmesinde de etkili olduğu vurgulanmaktadır. Sürekli mesleki gelişimi teşvik eden ve eğitimcileri gelişen pedagojik yöntemler, dilbilimsel ilerlemeler ve teknolojiler hakkında bilgilendiren dil öğretiminin dinamik doğası göz önünde bulundurulduğunda, öz-yönetimli öğrenme becerileri İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten öğretmen adayları için de oldukça önemlidir. Bu nedenle mevcut araştırma, hem uzaktan eğitim hem de yüz yüze eğitim ortamlarında öğretmen adaylarının öz-yönetimli öğrenme becerilerini birlikte incelemeyi amaçlamıştır. Ayrıca araştırmacı, İngilizce öğretmeni eğitimi bağlamında öğrenme ortamlarının etkililiğine ilişkin katılımcıların bakış açılarını daha derinlemesine incelemeye çalışmıştır. Amaç doğrultusunda bu tezde nicel veri toplama (Aşkın Tekkol & Demirel, 2018 tarafından geliştirilen Öz Yönelimli Öğrenme Becerileri Ölçeği) ve nitel veri toplama (çevrimiçi açık uçlu anket) yöntemlerini birleştiren açıklayıcı bir karma yöntem tasarımı kullanılmıştır. Nicel veri toplama süreci için uygun örnekleme yoluyla 175, nitel veri toplama süreci için ise gönüllü örnekleme yoluyla 17 öğretmen adayı 2022-2023 akademik yılı Bahar döneminde araştırmaya katılmıştır. Daha sonra, nicel veriler tek yönlü ANOVA ve bağımsız t-testleri kullanılarak analiz edilirken, nitel veriler MAXQDA nitel ve karma veri yazılımı kullanılarak tematik analize tabi tutulmuştur. Bulgular, motivasyon alt boyutunun en yüksek düzeyde olduğu İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten öğretmen adaylarının öz-yönetimli öğrenme becerileri için olumlu sonuçlar göstermiştir. Ayrıca, katılımcıların öz-yönetimli öğrenme becerileri, cinsiyet ve not ortalaması açısından anlamlı bir fark göstermezken uzaktan eğitim katılımcılarının öz yönetimli öğrenme becerilerinin yüz yüze eğitim katılımcılarına göre orta düzeyde anlamlı bir fark gösterdiği bulunmuştur. Bu bakımdan, teknolojik yeterlilik gerektiren uzaktan eğitimin taleplerinin katılımcıları yetkinlik kazanmaya motive ettiğini düşünülmektedir. Bir diğer yandan, öğretmen adaylarının çoğunluğunun, etkileşimli doğası nedeniyle yüz yüze öğrenme ortamlarına yönelik uzaktan eğitim ortamlarından daha olumlu algılara sahip olduğu bulunmuştur. Dolayısıyla bu araştırmanın, yüz yüze ve uzaktan eğitim ortamlarının entegrasyonu için bir temel sağlayarak ve özellikle acil durumlarda elverişli öğrenme ortamlarının oluşturulması ve sürdürülmesi için eğitimcilere, araştırmacılara ve müfredat tasarımcılarına ışık tutarak mevcut literatüre katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The widespread integration of digital learning and teaching practices into daily lives, driven by the advancements in technology, has greatly reshaped educational methodologies. These advancements in the 21st century have led to an increase in the adaptation of digital implementations especially with the upsurges of global natural disasters and epidemics over the past three years. As a consequence, educators, researchers, and field experts have shifted their focus toward online learning and distance education. This integration of distance education into traditional teaching methods has particularly affected higher education institutions, especially teacher training undergraduate programs in which hands-on and experiential processes are of great importance. Consequently, the shift to distance education has prompted researchers to explore the learners' capacity to navigate this process. Therefore, the central debate revolves around whether learners can effectively direct their learning and develop essential skills in learning settings. Accordingly, numerous studies emphasize the essential role of self-directed learning skills for prospective English as a Foreign Language (PEFLT) teachers, considering the dynamic nature of language teaching which facilitates continuous professional development, keeping educators informed about evolving pedagogical methods, linguistic advancements, and technologies. On that account, this research aimed to examine the self-directed learning skills (SDL) of prospective EFL teachers (PEFLT) in both distance and face-to-face learning settings as well as participants' GPA (Grand Point Average) and gender. Furthermore, the researcher sought to gain a deeper understanding of participants' perspectives regarding the effectiveness of learning settings in the context of English language teacher training. In line with the purpose, this thesis employed an explanatory mixed method design, integrating quantitative data collection (Self-Directed Learning Skills Scale developed by Aşkın Tekkol & Demirel, 2018) and qualitative data collection (online open-ended questionnaire). While a total of 175 participants, selected via convenience sampling, were included for the quantitative part of the study, 17 participants, selected via voluntary sampling, were included for the qualitative data collection processes during the Spring semester of the 2022-2023 academic year. Subsequently, quantitative data were analyzed using one-way ANOVA and independent t-tests whereas qualitative data were subjected to thematic analysis using the MAXQDA software. The findings indicated positive results for SDL skills of PEFLT with the motivation sub-dimension showing the highest level. In addition, participants' SDL skills did not indicate significant difference in terms of gender and GPA, yet it was found that the SDL skills of distance learners showed moderate significant difference compared to F2F counterparts. In this regard, it is believed that the requirements of DE, which necessitate technological skills, encourage participants to acquire proficiency. Conversely, it was found that the majority of the PEFLT had more positive perceptions towards F2F learning settings than DE settings mainly due to the interactive nature. Thus, this research will contribute to the existing literature by providing a basis for the integration of F2F and DE settings and by shedding light on educators, researchers, field experts, and curriculum designers to create and maintain conducive learning settings, especially during times of emergency.