Açık eğitim kaynaklarına dayalı olarak tasarımlanan ve uygulanan ortaöğretim düzeyindeki İngilizce dersine destek amaçlı çevrimiçi eğitimin değerlendirilmesi
Evaluation of online education designed and implemented based on open educational resources to support English course at secondary education levelsummary
- Tez No: 817552
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT BARKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Açık Eğitim Kaynakları, Ortaöğretimde Uzaktan Eğitim, Uzaktan İngilizce Eğitimi, Gömülü Desen, Distance Education, Open Educational Resources, Distance Education in Secondary Education, Distance English Education, Embedded Pattern
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu çalışmanın genel olarak, Türkiye'de ortaöğretim düzeyinde çevrimiçi uzaktan eğitim şeklinde yürütülecek bir dersin açık eğitim kaynaklarına (AEK) dayalı olarak tasarımı ve uygulanmasının değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Özel amacı ise, ortaöğretimde yüz yüze yürütülen İngilizce derslerine destek amacıyla sunulan çevrimiçi uzaktan destek eğitiminin AEK'lere dayalı olarak tasarımında ve uygulanmasında öğretmen ile öğrencilerin yaşadıkları deneyimleri keşfetmektir. Karma araştırma yöntemlerinden gömülü desenin benimsendiği araştırmada, öğretmen deneyimleri anlatı araştırması bakış açısıyla, öğrenci deneyimleri ise fenemonolojik bir perspektiften ele alınmıştır. Öğretmen deneyimleri, aynı zamanda araştırmacı olan öğretmenin kendi tuttuğu günlük aracılığıyla toplanmıştır. Öğrenci verileri ise, öğrencilerin düşünerek cevap verebilmeleri ve kimliklerinin saklı olmasını sağlamak amacıyla geliştirilen, açık uçlu sorular ve çoktan seçmeli sorular içeren çevrimiçi“Öğrenci Değerlendirmeleri Anketi”aracılığıyla toplanmıştır. Öğrencilerin seçildiği okul yönetiminden ve uygulamaya katılacak öğrencilerin velilerinden gerekli izinler yazılı olarak alınmıştır. AEK'ye dayalı olarak tasarımlanan ders 16 öğrenci katılımı ile 3 aylık bir sürede ders dışı etkinlik olarak uygulanmıştır. Elde edilen veriler, SPSS 20.0 programıyla analiz edilmiş, verilerin yorumlanmasında yüzde/frekans tabloları kullanılmış, nitel veriler betimsel analiz yöntemi ile yorumlanmıştır. Dersin tasarım ve yürütülmesi süreci“algılanan öğrenme”,“memnuniyet”ve“erişim”başlıkları altında incelenmiştir. Öğrencilerin AEK'leri genel olarak benimsedikleri, yararlı buldukları ve tavsiye ettikleri sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmen deneyimleri ise AEK'lerin ortaöğretimde çevrimiçi eğitim bağlamında daha çok kullanılmasının ve yaygınlaştırılmasının yararlı olacağını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The general aim of this study is to evaluate the design and implementation of an online distance education course based on open educational resources (OERs) at the secondary level in Turkey. The specific aim is to explore the experiences of teachers and students in the design and implementation of an online distance support course based on OERs to support face-to-face English courses in secondary education. In the study, which adapted an embedded design from mixed research methods, teacher experiences were analyzed from a narrative research perspective and student experiences were analyzed from a phenomenological perspective. Teacher experiences were collected through a diary kept by the teacher, who was also the researcher. Student data was collected through an online“Student Evaluations Questionnaire”, which included open-ended questions and multiple-choice questions developed to enable students to respond thoughtfully and remain anonymous. The necessary permissions were obtained in written form from the school administration where the students were chosen and the parents of the students who would participate in the study. The course designed based on OER was implemented as an extracurricular activity with the participation of 16 students over a period of 3 months. The data obtained was analyzed with SPSS 20.0 program, percentage/frequency tables were used to interpret the data, and qualitative data was interpreted with descriptive analysis method. The course design and implementation process was analyzed under the headings of“perceived learning”,“satisfaction”and“access”. It was concluded that students generally embraced OERs, found them useful and recommended them. Teachers' experiences revealed that it would be useful to use and disseminate OERs more in the context of online education in secondary education.