Mit-kahramanlık olguları, dönüşümleri ve bu olguların Hirokazu Kore-eda sinemasındaki yansımaları
Myth-hero facts, transformations and the reflections of these facts in Hirokazu Korea-eda's cinema
- Tez No: 753444
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RÜŞTÜ ONUR EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Mit, Büyü, Kahramanlık, Doğuş ve Yeniden Doğuş, Sinema, Karakter Yaratma, Mit ve Sinema, Anlam Yaratma, Hirokazu Kore-eda Sineması, Myth, Magic, Heroism, Birth and Rebirth, Cinema, Character Creation, Myth and Cinema, Meaning Making, Hirokazu Kore-eda's Cinema
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinema Televizyon Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
İnsanın uzun çağlar boyunca kurduğu düşsel hikayelerin tahtını, masalların, mitlerin kahramanlarını hep soylular, yarı tanrı krallar, prensler işgal etmiştir. İnsanın ortak hikayelerinin ilk kahramanları; Yunan Tragedyaların baş karakterleri, Acem Kralları, Babil'in zorba liderleri gibi tanrının gücüne yakın görüldükleri için kahraman olmaya layık görülmüşlerdir. Diğer bir güçlü olasılık da insanın kendinde eksik gördüğü ve kendisinde olmasını arzu ettiği nitelikleri, yerinde gözü olan bu soylu kişiler üzerinden vücuda getirmeleridir. Uzun çağlar boyunca kahramanlar sıradan insanların safına neredeyse hiç inmemiştir. Sinema bu olgunun değişip dönüştürülmesinde önemli bir rol oynamıştır. 'Karakter'i normalleştirerek daha rahat anlaşılıp algılanmasına, dolayısıyla gerçeklikle bağının kurulmasına ön ayak olmuştur. Bu tezin amacı 'kahraman' ve 'karakter 'olgularını bir karşılaştırmaya tabi tutmak; mit söylencelerinin doğaüstü güçlere sahip, tanrı, yarı tanrı, fantastik, soylu kahramanları ile çağdaş Japon sinemasının önemli yönetmenlerinden karakterlerini normalleştirmeyi, sıradanlaştırmayı başarabilmiş Hirokazu Kore-eda filmlerinin karakterleri arasında bir karşılaştırma yapmaktır. Psikanalizim ve yapısalcılığın bu konudaki bulgularını da dayanarak yaparak birtakım olguların analizlerini ortaya koymak ve iddia edilen dönüşüm ve değişimin bulgularını ortaya koymak hedeflenmektedir. Bellek, doğuş, ölüm, yeniden doğuş, Erginlenme, Kahraman ya da karakterin dönüşümleri gibi bulgular, mit ve sinema, Kore-eda filmleri bağlamında analiz edilecektir.
Özet (Çeviri)
Nobles, demigod kings and princes have always occupied the throne of imaginary stories, the heroes of tales and myths, which people have built for long ages. The first heroes of the common stories of man; The main characters of the Greek Tragedies were deemed worthy of being heroes as they were seen close to the power of the god, such as the Persian Kings and the tyrannical leaders of Babylon. Another strong possibility is that they bring into being the qualities that a person deems lacking in himself and that he wishes to have in himself, through these noble people who have good eyes. Throughout the long ages, heroes have scarcely descended to the ranks of ordinary people. Cinema has played an important role in changing and transforming this phenomenon. By normalizing the 'character', it has paved the way for it to be understood and perceived more easily, thus establishing its connection with reality. The aim of this thesis is to compare the 'hero' and 'character' phenomena; To make a comparison between the supernatural, god, demigod, fantastic and noble heroes of myth myths and the characters of Hirokazu Kore-eda films, which have managed to normalize and ordinaryize the characters of the important directors of contemporary Japanese cinema. Based on the findings of psychoanalysis and structuralism on this subject, it is aimed to reveal the analyzes of some facts and to reveal the findings of the alleged transformation and change. Findings such as memory, birth, death, rebirth, initiation, hero or character transformations will be analyzed in the context of myth and cinema (Korean-eda films).