Study of some antioxidants and glucose-6-phosphate dehydrogenase deficiency in full term neonates in Missan city
Missan city'de tam dönem yenidoğanların bazı antioksidan ve glikoz -6-fosfat dehidrojenaz eksikliğinin çalışması
  1. Tez No: 753569
  2. Yazar: IBRAHIM JABBAR HAMMOD AL-GHARBAWI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEVKİ ADEM, DR. ÖĞR. ÜYESİ ENTEDHAR RİFAAT SARHAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: G6PD, Süperoksit dismutaz, Glutatyon peroksidaz, Katalaz, C-RP, G6PD, Superoxide dismutase, Glutathione peroxidase, Catalase, C-RP
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Araştırma, antioksidanlar, G6PD eksikliği ve bazı maddelerin eksikliğinin veya artışının etkilerini Maysan'daki kontrollerle karşılaştırıyor. Araştırmada hasta ve kontrol grupları bulunmaktadır. G6PD eksikliği olan bireylerde ürik asit ve katalaz seviyeleri yüksektir. Katalaz düzeyleri hastalarda kontrol grubuna göre daha düşüktü, ancak ürik asit düzeyleri G6PD hastalarında önemini gösterecek şekilde daha yüksekti. GPX seviyeleri kontrol grubundan önemli ölçüde farklı olmasına rağmen, MDA'nın araştırmamızda hiçbir etkisi olmadı. G6PD enzimindeki bir eksiklik, kırmızı kan hücrelerini doğrudan etkileyerek kan seviyelerini etkiler. Aynı araştırmada, G6Pd eksikliği toplam kolesterol, HDL, LDL veya VLDL'yi etkilemedi. Trigliserit seviyeleri, belki de diyet nedeniyle değişiyordu. G6PD yetersizliği serum ürik asit, GPX, WBC, Hb ve trigliseritlerle P = 0,05'te bağlantılıydı. Yaş, katalaz, MDA, trombosit sayısı, toplam kolesterol, HDL, LDL ve VLDL, P>0,05'te ağırlıkla ilişkili değildi.
Özet (Çeviri)
The research compares the effects of a lack or increase in antioxidants, G6PD deficiency, and certain substances to the controls in Maysan. The research has patient and control groups. In G6PD deficient individuals, uric acid and catalase levels are high. Catalase levels were lower in patients than in the control group, but uric acid levels were higher, indicating its significance in G6PD patients. MDA had no influence in our investigation, although GPX levels were considerably different from the control group. A deficit in the enzyme G6PD affects red blood cells directly, affecting blood levels. In the same research, G6PD deficiency did not affect total cholesterol, HDL, LDL, or VLDL. Triglyceride levels varied, perhaps owing to diet. G6PD insufficiency was linked to serum uric acid, GPX, WBC, Hb, and triglycerides at P = 0.05. Age, catalase, MDA, platelet count, total cholesterol, HDL, LDL, and VLDL were unrelated to weight at P>0.05.