Homeros'ta ölüm sonrasına ilişkin Yunan mitolojik tasavvuru
Greek after death in Homeros mythological imagine
  1. Tez No: 753667
  2. Yazar: AYŞE ÖNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ADIBELLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Dinler Tarihi, Mitoloji, Homeros, İlyada, Odysseia, History of Religions, Mythology, Homer, Iliad, Odyssey
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Homeros'ta Ölüm Sonrasına İlişkin Yunan Mitolojik Tasavvuru, konulu bu tez çalışmasında Antik Yunan insanının, dünya deneyiminde varoluşundaki anlamının sırrını nasıl çözdüğüne, ömrünün kaçınılmaz sonu olan ölüm hakikatiyle nasıl baş ettiğine ve ölüm sonrası var oluşu nasıl açıkladığına değinilmiştir. Her toplumda olduğu gibi Antik Yunanlılarda da yazılı kültür öncesi dönemlere ait bilgiler arkeolojik bulgularla sınırlıdır. Ancak M.Ö. yaklaşık sekizinci yüzyılda Homeros ile başlayan yazılı gelenekten günümüze ulaşan belgeler sayesinde, Yunan toplumunun siyasi, sosyal, kültürel, dinî vb. alanlara dair düşüncelerine, uygulamalarına daha ayrıntılı şekilde ulaşabiliyoruz. Bu çalışmada ise, günümüze ulaşan bilgiler arasında Antik Yunan döneminde pek çok bilgi için kaynak gösterilen, ilk yazılı belgeler olarak kabul edilen, Homeros'un eserlerinde Yunan toplumunun ölüm sonrası tasavvuruna nasıl yer verildiği tespit edilerek, sistemli ve anlaşılır bir şekilde açıklanmaya çalışılmıştır. Homeros'un, İlyada ve Odysseia eserlerinde, ölümün şüphesiz her insanın başına gelen, tanrılar tarafından belirlenmiş bir kader olduğu vurgulanmıştır. Ölüm sonrası ise yok oluş değil aksine, Antik Yunan inancında kişileştirilmiş Ölüler Ülkesinin kralı olan Hades'in evinde, yeryüzünün, yeraltına yansımış gölgesi olarak, dünyada nasıl yaşanmışsa o hâl üzere yeni bir varoluşla devamıdır. Tanrılar tarafından, beden ve ruh olarak yaratıldığına inanılan insanoğlunun, ölümünden sonra ruhunun, yeni yurduna rahatlıkla gidebilmesi için geleneklere uygun cenaze töreni ile geçiş kapısı aralanarak yardım edilir. Ölümden sonra insanoğlunun başka bir boyutta, yeni bir varoluşla sonsuza kadar varlığını devam ettireceğine değinen Homeros, ölümü; soğuk, sevimsiz, acımasız, kara yazgı ve ölüm sonrasında bedenden ayrılarak Hades'in yurduna giden ruhları da bilinçsiz gölgeler olarak betimlemiştir. Aynı zamanda Homeros, insanın varoluşunun, kişinin bu hayattan göçüp gittikten sonra geride kalan şanının ölümsüzleşmesiyle anlam bulduğuna dikkat çekmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis it has been explained in detail about description of afterlife/postmortem in Greek mythology by Homer, according to Homer's experiences these are solved : the mystery of the meaning of his existence in the world, how he coped with the truth of death, which is the inevitable end of his life, and how he described the existence after death. As in every society, information on written pre-cultural periods in Ancient Greece is limited in archaeological remains. However, owing to the survived written tradition documents which started by Homer in 8th century BCE, we can attain about the political, social, cultural, religious, etc. of the Greek society's thoughts and practices in much more detail. In this study, according to Homer's works, which was accepted as the first written documents, it was explained in a systematic and understandable way by determining among the information that has survived from that day to the present day how the post-mortem conception of the Greek society which was cited as a source for many information in the Ancient Greek period. In Homer's Iliad and Odyssey, it is emphasised that death is undoubtedly a destiny determined by the gods that happens to every human being.Postmortem, on the contrary, is the continuation of a new existence as it was lived in the world, as the shadow of the earth reflected to the underground, in the house of Hades, the king of the Land of the Dead just as it happened in the Ancient Greek belief. The human being, who is believed to have been created by the gods as body and soul, after her/his death, the soul is helped by opening the gate with a funeral ceremony in accordance with the traditions so that the person can easily go to her/his new home. Homer mentioned that after death, human beings will continue to exist in another dimension, with a new existence and Homer described death as cold, unlikeable, cruel, after dark fate worse and death, the souls that leave the body and go to Hades' homeland are also described as unconscious shadows. Also Homer pointed out that the existence of man finds meaning with the immortalisation of the glory left behind after passing away from this life.