Sosyal medya araçlarının Türk Dili ve Edebiyatı dersinin bilişsel alan erişi düzeyine etkisi ve eğitim aracı olarak sosyal medya araçlarını kullanarak ders işlemeye yönelik öğrenci görüşleri
Effects of social media devices on students' cognitive achievement at Turkish Language and Literature lesson and student views about the lesson taught using social media devices as an educational tool
- Tez No: 753703
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN GÜLDEREN ALACAPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya araçları, Öğretim yöntemleri, Türk Dili ve Edebiyatı öğretimi, Bilişsel alan, Social media tools, Teaching methods, Turkish Language and Literature teaching, Cognitive domain
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Ülkemizde ve dünyada internetin çok hızlı gelişmesi ve çok kısa zamanda yaygınlaşması birçok yeniliği ve değişimi de beraberinde getirmiştir. Eğitim bu değişime uyum sağlamış, gelişen teknoloji ve internet, öğretmenlerin farklı yöntem ve teknik kullanmalarını sağlamıştır. Gelişen teknolojiyle birlikte eğitim ve öğretim mekân ve zaman sınırlamasından çıkmış, sınırları ve zamanı aşan bir duruma gelmiştir. Bu duruma getiren etmenlerin biri de sosyal medya araçlarıdır. Bu çalışmada Lise 10.sınıf Türk Dili ve Edebiyatı dersinde sosyal medya araçlarının Türk Dili ve Edebiyatı dersi bilişsel alanın bilgi, kavrama, uygulama düzeyine etkisi ve öğrencilerin sosyal medya araçları ile ders işlemeye yönelik görüşlerinin neler olduğunun tespit edilmesi amaçlanmıştır. Sosyal medya araçlarının eğitim aracı olarak kullanıldığı çalışmada konu“Roman”ünitesi ile sınırlı tutulmuştur. Çalışmada nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı karma yöntemin açımlayıcı (açıklayıcı) sıralı deseni tercih edilmiştir. Nicel boyutta deneysel desenin tek grup“ön test son test modeli”kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu Konya ilindeki bir lisede (araştırmacının görev yaptığı) öğrenim gören 10.sınıf öğrencilerinden oluşturulmuş olup deney grubunda 30 öğrenci yer almıştır. Deney grubu öğrencilerine, haftada beş ders saati olmak üzere dört hafta süresince toplam 20 ders saati sosyal medya araçları ile öğretim yapılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen“Roman Ünitesi Başarı Testi”kullanılmıştır. Başarı testinin KR-20 güvenirlik katsayısı 0,83 olarak hesaplanmıştır. Nitel boyutunda“yazılı görüş formu”ile veriler toplanmıştır. Nicel veriler bağımlı gruplar t testi ile analiz edilmiş olup, nitel verilerin analizinde öğrenci yazılı görüş formundan alınan görüşler içerik analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma sonunda deney grubu ön test ve son test puanları 0,05 anlamlılık düzeyinde son test lehine anlamlı bir fark ortaya çıkmıştır. Bu verilere göre Türk Dili ve Edebiyatı dersinde sosyal medya araçlarının öğretim aracı olarak kullanılmasının 10. sınıf öğrencilerin akademik başarısı üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılabilir. Araştırmanın nitel boyutu sonucunda öğrencilerin sosyal medya araçları ile ders işlemekten keyif aldıkları, her zaman ulaşma imkânı olmasının kendileri için iyi olduğunu, tekrar yapma fırsatının olmasının başarılarına olumlu yansıdığını, diğer derslerde kullanmanın öğrenciler açısından faydalı olabileceğine yönelik görüşler elde edilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar ışığında, uygulayıcılara ve araştırmacılara dönük önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The rapid development of the internet in our country and in the world and its spread in a very short time have brought many innovations and changes. Education has adapted to this change. Developing technology and internet have enabled teachers to use different methods and techniques. With the developing technology, education and training have come out of the limitation of space and time and have transcended the limits and time. One of the factors that brought to this situation is social media tools. In this study, it is aimed to determine the effects of social media tools on knowledge, comprehension, application of the cognitive field in Turkish Language and Literature course at high school 10th grade and the students' views on teaching with social media tools. In the study in which social media tools are used as educational tools, the subject is limited to the“Novel ”unit. In the study, explanatory sequential order of the mixed method in which quantitative and qualitative research methods are used together was preferred. In the quantitative research, the“pretest posttest model”without a control group, which is one of the experimental designs, was used. The study group of the research consisted of 10th grade students studying at a high school in Konya, which the researcher works in, and 30 students were included in the experimental group. The experimental group students in the research were taught with Social Media tools for a total of 20 lesson hours, 5 lesson hours a week, during 4 weeks. A“Novel Unit Achievement Test”was developed by the researcher was used as a data collection tool in the quantitative dimension of the study. The KR-20 reliability coefficient of the achievement test was calculated as 0.83. An“ Interview Form”was used in the qualitative dimension. Quantitative data were analyzed with dependent groups t-test for analysis of qualitative data, the opinions taken from the student with the written opinion form were analyzed using content analysis. At the end of the study, there was a significant difference in favor of the post-test at the 0.05 significance level in the experimental group's pre-test and post-test scores. According to the quantitative data obtained, it has been concluded that when social media tools are used as a teaching tool in Turkish Language and Literature course, it is effective on the academic success of 10th grade students. As a result of the qualitative dimension of the research, opinions like that the students enjoyed teaching with social media tools, it was good for them to have the opportunity to reach them all the time, to have the opportunity to do it again and to affect their success positively, and it will be beneficial for the students to use it in other lessons. In the light of the results obtained from the research, suggestions for practitioners and researchers were made.