60-72 aylık çocukların yaratıcılıklarının ve problem çözme berilerilerinin incelenmesi
Investigation of creativity and problem solving skills of 60-72 MONTHS-old children
  1. Tez No: 753725
  2. Yazar: MUHTEREMA CULJKOVIC
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL KÖKSAL AKYOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sağlık Eğitimi, Psychology, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Erken Çocukluk, Problem Çözme, Yaratıcılık, Creativity, Early Childhood, Problem Solving
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırma, 60-72 aylık çocukların yaratıcılıklarının ve problem çözme becerilerinin incelenmesi, çeşitli değişkenlerin yaratıcılıklarının ve problem çözme becerilerindeki etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya Ankara ili Çankaya ilçesinde yaşayan, erken çocukluk eğitimi kurumuna devam eden, ebeveynleri tarafından araştırmaya katılmasına izin verilen ve herhangi bir tanısı olmayan 60-72 aylık 100 çocuk dâhil edilmiştir. Araştırmada, çocuk ve aileleri hakkında bilgi toplamak amacı ile araştırmacı tarafından hazırlanacak olan“Genel Bilgi Formu”, çocukların yaratıcılıkları değerlendirmek amacı ile Lee ve Lee (2002) tarafından geliştirilerek Yuvacı (2017) tarafından Türkçe uyarlaması yapılan“Hibrit Yaratıcılık Testi”, çocukların problem çözme becerileri değerlendirmek için ise Oğuz ve Köksal Akyol (2015) tarafından geliştirilmiş olan“Problem Çözme Becerisi Ölçeği (PÇBO)”kullanılmıştır. Verilerin normal dağılım gösterip göstermediğine bakılmıştır. Normal dağılım gösteren veriler için t Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi uygulanırken, normal olmayan dağılımlar için Mann Whitney U Testi, Kruskal Wallis H Testi uygulanmıştır. Çocukların cinsiyetinin yaratıcılık testi dil alanından alınan puanlar üzerinde farklılığa neden olmadığı, ancak şekil alanı puanları üzerinde kızlar lehine anlamlı bir farklığa yol açtığı belirlenmiştir. Çocukların doğum sırası, ailedeki çocuk sayısı, anaokuluna devam süresi, anne ve babaların yaşları değişkenlerinin yaratıcılık testi dil alanı ve şekil alanı puanlarında istatistiksel açıdan herhangi bir farklılığa neden olmadığı saptanmıştır. 'Problem Çözme Becerisi Ölçeği'nden alınan puanlarda cinsiyet, doğum sırası, ailedeki çocuk sayısı değişkenlerinin anlamlı bir farka neden olmadığı, ancak çocukların anaokuluna devam etme sürelerinin 'Problem Çözme Becerisi Ölçeği'nden alınan puanlar üzerinde farklılğa yol açtığı saptanmıştır. Çocukların babalarının yaşlarına göre 'Problem Çözme Becerisi Ölçeği'nde alınan puanlarında anlamlı bir fark olmadığı belirlenirken, annelerinin yaşlarının 'Problem Çözme Becerisi Ölçeği' alınan puanlarda anlamlı bir farka neden olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada ayrıca, çocukların yaratıcılık testi dil alanı puanları ile problem çözme becerileri arasında pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda çocuk gelişimi alanında çalışan uzmanlara ve araştırmacılara öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to examine the creativity and problem solving skills of 60-72 months old children and to determine the effects of various variables on their creativity and problem solving skills. 100 children aged 60-72 months who live in Çankaya, Ankara, attend an early childhood education institution, are allowed to participate in the research by their parents, and have no diagnosis, were included in the study. In the research,“General Information Form”to be prepared by the researcher to collect information about children and their families,“Hybrid Creativity Test”developed by Lee and Lee (2002) and adapted into Turkish by Yuvacı (2017) to evaluate children's creativity, The“Problem Solving Skills Scale (PPS)”developed by Oğuz and Köksal Akyol (2015) was used to evaluate problem solving skills. It was checked whether the data showed a normal distribution or not. While t Test and One Way Analysis of Variance were applied for normally distributed data, Mann Whitney U Test and Kruskal Wallis H Test were applied for non-normal distributions. It was determined that the gender of the children did not cause a difference on the creativity test language scores, but it caused a significant difference in favor of girls on the shape area scores. It was determined that the variables of the birth order of the children, the duration of attending kindergarten, the number of children in the family, and the age of the parents did not cause any statistically significant difference in the creativity test language domain and shape domain scores. It was determined that the variables of gender, birth order, and the number of children in the family did not cause a significant difference in the scores obtained from the 'Problem Solving Skills Scale', but the duration of children's attendance at kindergarten caused a difference on the scores obtained from the 'Problem Solving Skills Scale'. While it was determined that there was no significant difference in the scores of the children in the 'Problem Solving Skills Scale' according to the ages of their fathers, it was concluded that the ages of their mothers caused a significant difference in the scores of the 'Problem Solving Skills Scale'. In the study, a positive and moderately significant relationship was found between children's creativity test language domain scores and their problem solving skills. In line with the findings obtained in the study, suggestions were presented to experts and researchers working in the field of child development.