Arap Baharı sonrası oluşan Suriye mülteci krizinin Türkiye'ye sosyal ve ekonomik etkileri
Social and economic effects of the Syrian refugee crisis, which occurred after the Arab Spring, on Turkey
  1. Tez No: 753808
  2. Yazar: YAŞAR ÜREK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAMAN KEPENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Economics, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Baharı, Suriye, Mülteci, Göç, Sığınma, Arab Spring, Syria, Refugee, Migration, Asylum
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma“Arap Baharı sonrası oluşan Suriye mülteci krizinin Türkiye'ye sosyal ve ekonomik etkileri”konu edinmektedir. Çalışma, Türkiye'nin Suriyeli mülteci krizinin Türkiye'ye olan sosyal ve ekonomik etkisinin tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu amaç kapsamında çalışmada öncelikle Arap Baharı sürecinin başlangıcı, nedenleri, sonuçları etkileri, bölgesel ve küresel aktörlerin sürece olan etkisi incelenmiştir. Daha sonrasında Suriye'nin Arap Baharı öncesi siyasi durumu, Arap Baharı sonrası yaşanan krizler, Türkiye'ye Suriye'den gelen göç hareketi incelenmiştir. Daha sonrasında çalışmada, Arap Baharı öncesi ve sonrası Türkiye ve Suriye ilişkileri incelenmiştir. Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin genel durumu, geçici barınma merkezlerine ilişkin bilgiler ve son olarak Suriyeli mültecilerin Türkiye'ye olan ekonomik, sosyal, siyasi ve güvenlik etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study deals with the social and economic effects of the Syrian refugee crisis, which occurred after the Arab Spring, on Turkey. The study tried to determine the social and economic impact of Turkey's Syrian refugee crisis on Turkey. Within the scope of this purpose, first of all, the beginning of the Arab Spring process, its causes, its effects, the effects of regional and global actors on the process were examined. Then, the political situation of Syria before the Arab Spring, the crises after the Arab Spring, the migration movement from Syria to Turkey were examined. Later in the study, the relations between Turkey and Syria before and after the Arab Spring were examined. The general situation of Syrian refugees in Turkey, information on temporary shelter centers and finally the economic, social, political and security effects of Syrian refugees on Turkey were examined.