An investigation of water-flow pressure distribution on different pier shapes under different flow conditions
Farklı akış koşullarında farklı iskele şekillerinde su akış basıncı dağılımının incelenmesi
  1. Tez No: 753812
  2. Yazar: HAITHAM FADHIL SHIHAB SHIHAB
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENDER SARIFAKIOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİH YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Köprü ayağı şekli, CFD, Su akış özellikleri, Pier shape, CFD, Water flow characteristics
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Köprü ayakları, köprünün en önemli parçası olarak kabul edilir. Bunların geometrisi, diğer tüm köprü bileşenlerini etkiler. Geometrinin şekli, hava akımı özelliklerinden dolayı ayak üzerindeki kuvvetleri etkiler. Bu nedenle, bu araştırmanın temel amacı, farklı tipteki ayak şekillerini kullanarak basınç ve su akış özelliklerindeki farklılıkları araştırmaktır. Bu amaca CFD ANSYS yazılım programı kullanılarak ulaşılmıştır. Mevcut sistem, Irak'ta uygulanan iki gerçek ayak tipini karşılaştırır ve ayak şeklini optimize eder. İncelemeler, Al-Muadam Köprüsü ve Demir Köprü'ye dayanılarak yapılmıştır. Bu iki türü seçmenin amacı, araştırmacının ayak şekli tasarımını optimize etmesini sağlayan farklı su hızlarına göre basınç dağılımını ve su akış davranışını anlamaktır. Çalışmada, ayak ön yüz şeklinin artmasıyla bir girdap oluşacağı ve basıncın yükseleceği anlaşılmıştır. Girdap çizgisi, köprü ayağının arkasında, ayak stabilitesi için büyük bir sorun teşkil eden bir skor üretecektir. Bu problemden kaçınmak için bu çalışmada, köprü ayaklarının ön yüzüne bir kavis ekleyerek ayak tasarımını optimize edilmiştir. Su akım basınçının köprü ayağının her iki tarafından ayrılması nedeniyle köprü ayağına gelen basınç düşürülmüştür.
Özet (Çeviri)
The pier is considered the most important part of the bridge. The pier geometry is influencing all other bridge components. The shape of the geometry affects the forces on the pier due to waterflow characteristics. Therefore, the main goal of this research is to investigate the differences in pressure and water flow characteristics using the different types of pier shapes. This goal was achieved by using the CFD ANSYS software program. The present system compares two actual pier types subjected in Iraq and optimizes the pier shape. The investigation was done based on Al-Muadam Bridge and the Iron Bridge. The aim of choosing these two types is to understand the pressure distribution and water flow behavior relative to different water velocities which enable the researcher to optimize the pier shape design. The study observed that with the increase of pier front face shape, there is a vortex will appear and the pressure will be high. The vortex line produced a score behind the pier which represents a big problem to the pier stability. To avoid this problem, the present study optimizes the pier design by adding a curve in the front face. The pier has been reduced the pressure due to separating the pressures on both sides of the pier.