Klinik olarak sağlıklı kedilerde lökopeninin düzeltilmesinde immunostimülanların etkinliğinin araştırılması
Investigating the effectiveness of immunostimulants in the correction of leucopenia in clinically healthy cats
- Tez No: 753815
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLAN KALINBACAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Veteriner Hekimliği, Allergy and Immunology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: İmmünostimülasyon, Kedi, Lökopeni, Feline, Immunostimulation, Leukopenia
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışmada Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Kliniği'ne genel kontrol ve aşı uygulaması için getirilen, klinik olarak sağlıklı ancak hemogramda lökopeni belirlenen kedilerde, lökopenin düzeltilmesinde β-1,3/1,6-D-glukan (β-glukan) ve Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) etkinliğinin araştırılması amaçlandı. Araştırmaya dahil edilen kediler β-glukan (n=10) ve LGG (n=10) olarak iki gruba ayrıldı. β-glukan grubuna β-glukan (Imuneks) 2mg/kg/gün, LGG grubuna LGG (Kaleidon) 4x109 kob/gün dozlarında oral yolla 7 gün süreyle yaş mamaya karıştırılarak verildi ve 7 gün sonunda tam kan analizleri tekrarlandı. İlaç kullanımı öncesi (1. gün) ve sonrası (7. gün) kan analizlerinde total lökosit (WBC), lenfosit (LYM), monosit (MONO) ve nötrofil (NEUT) değerleri karşılaştırıldı. Elde edilen bulgulardan kedilerde lökopeninin en fazla NEUT azalmasına bağlı olduğu, WBC ve LYM değerlerindeki azalmaların bunu izlediği saptandı. β-glukan grubunda 1. günde toplam 15 parametre referans değerin altındayken 7. günde 9 parametrenin referans değerlerin altında olduğu, LGG grubunda ise 1. günde 14 parametre referans değerin altındayken 7. günde 6 parametrenin referans değerlerin altında olduğu belirlendi. β-glukan grubunda etken maddenin 7 gün kullanımı sonrası WBC, LYM, MONO ve NEUT değerlerinde artış belirlenmiş ancak farklar istatistiki önem arz etmemiştir. LGG grubunda etken maddenin kullanımı WBC ve LYM değerlerinde artışa, MONO ve NEUT değerlerinde ise azalmaya yol açmış, yine değişimler istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır. Sonuç olarak, uygulanan doz ve sürelerde β-glukan lökopeniyi tanımlayan 4 parametrenin hepsi üzerinde, LGG'in ise WBC ve LYM değerleri üzerinde yükseltici etkilerinin olduğu, istatistiksel olarak önemli sonuçların elde edilmesi için farklı doz ve sürelerde uygulamaların değerlendirildiği yeni araştırmalara gereksinim olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the efficacy of β-1,3/1,6-D-glukan (β-glucan) and Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) in the correction of leukopenia in clinically healthy cats, brought to Ankara University Faculty of Veterinary Medicine Department of Internal Medicine for check-up and vaccination. Cats were divided into two groups as β-glucan (n=10) and LGG (n=10). β-glucan group was given β-glucan 2mg/kg/day (Imuneks), LGG group was given LGG 4x109 CFU/day, for 7 days mixed with wet food. Complete blood count analyzes (CBC) were repeated on the 7th day. Total leukocytes (WBC), lymphocytes (LYM), monocytes (MONO) and neutrophil (NEUT) values were compared. It was determined that leukopenia in cats was mostly due to the decrease in NEUT, followed by decreases in WBC and LYM values. It was determined that in the β-glucan group, 15 parameters were below the reference intervals on the 1st day, while 9 parameters were below the reference intervals on the 7th day. In the β-glucan group, after 7 days of use, there was an increase in WBC, LYM, MONO and NEUT values, but the differences were not statistically significant. In the LGG group, use caused an increase in WBC and LYM values, and a decrease in MONO and NEUT but the changes were not statistically significant. As a result, it was concluded that β-glucan had an increasing effect on all 4 parameters defining leukopenia, and LGG had an increasing effect on WBC and LYM values when used in these doses and duration. In order to obtain statistically significant results, new studies are needed to evaluate different doses and durations.