Yerel halkın bakış açısından Antalya'da turizmin kentsel doku ve yaşam üzerine etkileri
The effects tourism on urban texture and life in Antalya from local people's perspectives
- Tez No: 753821
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ DEMİRKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Antalya, Sosyal Bilgiler, Turizm, Kültür, Değişim, Antalya, Social Studies, Tourism, Culture, Change
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilgiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Turizm faaliyetleri bulundukları ortam üzerinde birtakım etkiler ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmanın amacı Antalya'da yaşayan yerel halkın turizmin kentsel doku ve yaşam üzerine etkilerine ilişkin görüşlerini ortaya çıkarmaktır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden görüşme yöntemi benimsenmiştir. Araştırmanın modeli durum çalışması olarak tasarlanmıştır. Çalışmanın katılımcıları amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örneklem yöntemiyle belirlenmiştir. Çalışmaya 17 yetişkin birey katılmıştır. Araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu vasıtasıyla derlenmiştir. Elde edilen veriler betimsel analiz yoluyla değerlendirilmiştir. Analiz sonucunda beş alt probleme ilişkin ortaya çıkan bulgular çeşitli kategoriler altında değerlendirmiştir. Katılımcıların turizm tanımlamalarına ilişkin, döviz kaynağı, tatil amacıyla bir yerden başka yere yapılan seyahat, ülkenin tanıtımına yönelik reklam aracı olması, geçim sağlamak için yapılan meslek ve yaşam tarzı olmak üzere beş tanımlama kategorisi elde edilmiştir. Katılımcıların geçmişte ve günümüzde Antalya'daki turizme ilişkin görüşleri; geçmişten günümüze kadar turizmde büyük gelişmeler olması, turizmde istenilen düzeyde gelişme yaşanmaması, turizmde çeşitliliğin artması, geçmişte altı ay yapılan turizmin tüm yıla yayılması ve daha önce Antalya merkezde yapılan turizmin taşrada da yapılmaya başlaması olmak üzere beş tanımlama kategorisi elde edilmiştir. Araştırma sonucu ortaya çıkan sonuçlara dayalı olarak araştırmacılara, yerel ve merkezî yöneticilere yönelik bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Tourism activities create some effects on the environment in which they are located. The aim of this study is to reveal the views of the local people living in Antalya about the effects of tourism on the urban texture and life. In the study, the interview method, one of the qualitative research methods was adopted. The model of the research was designed as a case study. The participants of the study were determined by the criterion sampling method, one of the purposeful sampling methods. 17 adult individuals participated in the study. The data of the research were compiled through a semi-structured interview form. The data obtained were evaluated through descriptive analysis. Findings related to five sub-problems as a result of the analysis were evaluated under various categories. Five definition categories were obtained regarding the tourism definitions of the participants: source of foreign exchange, travel from one place to another for holiday purposes, advertising tool for the promotion of the country, profession and lifestyle for living. Views of the participants on tourism in Antalya in the past and today; five definition categories have been obtained: major developments in tourism from the past to the present, lack of development in tourism at the desired level, increase in diversity in tourism, extension of the tourism that was made in the past six months to the whole year, and the beginning of the tourism that was made in the center of Antalya before, also in the countryside. Based on the results of the research, some suggestions for researchers, local and central administrators were presented.