Improving the volunteer work process by using recommendation systems
Öneri sistemlerini kullanarak gönüllü çalışma sürecini iyileştirmek
  1. Tez No: 753886
  2. Yazar: MUATAZ JIJAWI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAMER UÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Öneri Sistemi, gönüllü misyon Öneri Sistemi, kullanıcı tabanlı işbirlikçi filtreleme, öğe tabanlı işbirlikçi filtreleme, kosinüs benzerliği, Recommendation System, volunteer mission Recommendation System, userbased collaborative filtering, content-based filtering, cosine similarity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Büyük Veri Analitiği ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Gönüllü dernekler alanında ve onlarda öneri sisteminin nasıl kullanılacağını açıklayan ve detaylandıran bilimsel makalelerin ne ölçüde olduğunu araştırdığımızda, film izlemek veya elektronik perakende siteleri gibi daha önce bahsedilen alanlarla karşılaştırıldığında, bunun olduğunu görüyoruz. öneri sistemi hakkında konuşan bilimsel makaleler bulmak nadirdir. Dolayısıyla, bu araştırmadan, tavsiye sistemini uygularken bu alandaki çalışanlara fayda sağlayan bir ekleme yapmayı umuyoruz.Gönüllülük alanında ilgi görmemesinin ve bilimsel makalelerin bulunmasının nedenlerinden biri de içinde maddi getirilerin olmamasıdır. Bu alanla ilgili bilimsel makalelerin azlığı nedeniyle gönüllülük alanında öneri sistemini uygulamak zordur. Yani veritabanları ve çeşitleri diğer alanlardan farklıdır, bu yüzden bunları uygulamak zordur. Bu araştırmanın amacı, bir algoritma (KNN en yakın komşu) kullanarak gönüllüye uygun görevleri önermek için öneri sisteminin çalışması için iki modelden hangisinin daha iyi olduğunu açıklığa kavuşturmaktır. (kosinüs benzerliği) ve bu algoritmanın iki farklı model aracılığıyla uygulanması: (kullanıcı tabanlı filtreleme) ve (içerik tabanlı filtreleme), iki modelden hangisinin daha doğru sonuçlar vermede daha iyi olacağını bulmak için. Bundan sonra Doğruluk ve Hata Kontrolleri (MAE, MSE ve RMSE) kullanılacaktır. Programlama kodlarını yürütmek ve sonuçları almak için programlama dili (Python) ve veritabanı dili (MySQL) ve (COLAB) kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
When we search in the field of voluntary associations and the extent to which there are scientific articles explaining and detailing how to use the recommendation system in them, comparing to the previously mentioned fields, such as watching movies or electronic retail sites, we find that it is rare to find scientific articles talking about the recommendation system. So, we hope from this research to make an addition that benefits workers in this field when applying the recommendation system in it. One of the reasons for the lack of interest and the presence of scientific articles in the field of volunteering is the lack of financial returns in it. It is hard to apply the recommendation system in the voluntary area owing to scarcity of the scientific articles about this field. That is the databases, and their sorts differs from the other areas, so it is hard to apply them. The aim of this research is to clarify which of the two models is better for the work of the recommendation system to suggest the appropriate tasks for the volunteer by using an algorithm (KNN nearest neighbor) by calculating the similarity between users' interest about using of (cosine similarity) and the applying of this algorithm via two different models: (user-based filtering) and (content-based filtering), to find out which of the two models will be better at giving more accurate results. After that Accuracy and Error Checks (MAE, MSE and RMSE) will be used. The programming language (Python) and the database language (MySQL) and (COLAB) were used to execute the programming codes and to get the results.