Tokat ağzı söz varlığından hareketle standart Türkçe öğretiminde dikkat edilmesi gereken hususlar
Matters to attention in standard Turkish teaching according to the Tokat dialect version
- Tez No: 753896
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RIDVAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ağızlar, Derleme Sözlüğü, Türkçe Sözlük, Tokat Ağzı, Ses ve Şekil Bilgisi, Dialects, Compilation Dictionary, Turkish Dictionary, Tokat Dialect, Phonology and Morphology
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 377
Özet
Ağız, kelimelerin farklı olarak söylenilmesi, kelimelerin o yöreye ait ses farklılıkları oluşturmasıdır. Türkiye Türkçesi ağızlarından biri de Tokat ağzıdır. Tokat ağzı incelendiğinde yöreye has önemli bir söz varlığı olduğu görülmektedir. Bu çalışmayla Tokat ağzının söz varlığı taranıp, aynı zamanda da bu ilin ağzının söz varlığı içinde bulunan kelimeler ziraatla ilgili kelimeler, hayvan isimleri ve eşya isimleri başlığı altında gruplandırılmıştır. Tokat ağzında yer alan fiiller de isimden fiil yapma ekleri ve fiilden fiil yapma ekleri şeklinde ayrılmış ve bu fiiller Türkçe Sözlük ile karşılaştırma yapılarak incelenmiştir. Çalışmada ana kaynak Türkiye Türkçesi ağızlarının yayımlanmış eserleri arasında en geniş kapsamlı kaynağı konumunda bulunan Türk Dil Kurumunun yayımladığı“Türkiye'de Halk Ağzından Derleme Sözlüğü”nden yararlanılmıştır. Türkiye'de Halk Ağzından Derleme Sözlüğü'nden yararlanarak Tokat ağzı söz varlığı ortaya çıkarılmıştır. Taranan kaynaklar ışığında Tokat ağzının ses bilgisi ve şekil farklılıkları elde ettiğimiz söz varlığından hareketle çeşitli örneklerle gösterilmiştir. Verdiğimiz örnekler standart Türkçe öğretiminde yarar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Dialect is the way words are said differently and the words create sound differences belonging to that region. One of the dialects of Turkey Turkish is Tokat dialect. When the Tokat dialect is examined, it is seen that it is an important vocabulary specific to the region. In this study, the vocabulary of the Tokat dialect was scanned and at the same time, the words in the vocabulary of the dialect of this province were grouped under the title of words related to agriculture, animal names and item names. The verbs in the dialect of Tokat are also separated as verb making suffixes and verb making suffixes from the noun and these verbs are examined by comparing with the Turkish Dictionary. In the study, the“Compilation Dictionary from Folk Dialects in Turkey”published by the Turkish Language Institution, which is the most comprehensive source among the published works of the Turkish dialects of Turkey, was used. Tokat dialect vocabulary has been revealed by using the Dictionary of Compilation from Folk Dialect in Turkey. In the light of the scanned sources, the phonetic and morphological differences of the Tokat dialect are shown with various examples based on the vocabulary we have obtained. The examples we give will be useful in teaching standard Turkish.