Twitter gündem ağları: Twitter Türkiye gündemlerinin ağ toplumu kavramı üzerinden incelenmesi
Trend networks of Twitter: Examining trends of Twitter Turkey through the concept of network society
  1. Tez No: 753895
  2. Yazar: ALPEREN KARAPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRAH AKBAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Twitter, R-Studio, Gündem, Ağ Toplumu, Temellendirilmiş Kuram, Twitter, R-Studio, Trends, Network Society, Grounded Theory
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
Gerçekliğin inşa edilmesi hakikati görünmez kılar. Hakikatin görünmemesi durumu ise en çok göstergelerin en yoğun olduğu bu çağda karşımıza çıkıyor. Toplumsal gerçekliğin inşası da siber uzamda gerçekleşiyor. Siber uzamda, sosyal medya; sosyal medya için de Twitter yeni toplumsallığın bilinç dışını yansıtan en büyük araca dönüşüyor. Yeni toplumsallığın bilinç dışını keşfetmek için sosyal bilimlerin disipliner yaklaşımlarının odağı, bu uzamdaki insanın kendisine yöneliyor. Fakat, bu yeni insan görünmeden görebilmenin mümkün olduğu bir mekâna mensuptur. Bu sebeple sosyal medya toplumsallığının en yoğun görüldüğü mecra olan Twitter'da kullanıcılar aracılığıyla bu yeni insanın doğurduğu yeni topluma dair fikirler ortaya koyabiliriz. Bu tez çalışması da Twitter Türkiye odağında belirlenmiş olan gündemlerden yola çıkarak Twitter profillerini mercek altına almayı hedeflemektedir. Twitter'daki toplumsallığı açığa çıkarmak ve toplumu oluşturan özneleri incelemek için öncelikle gündemler üzerinden bir yaklaşım kurulmalıdır. Bu araştırmada hashtaglerden oluşan 4 adet gündem, gündem olma süreçleri ile bölüntülenerek seçilmiştir. Bu gündemler ile ilgili atılmış olan tweetler önce Twitter Gündem Analizine daha sonra Twitter Profil Analizine sokulmuştur. İncelenen tweetlerin sahibi olan kullanıcıların Twitter profilleri attıkları son 1000 tweet üzerinden analize tabi tutulmuştur. Bunun sonucunda ise en sık kullandıkları kelimeler kelime bulutu haline getirilerek yorumlanmıştır. Araştırmanın veri toplama sürecinde R-Studio programı kullanılmıştır. Araştırma, Nitel araştırma desenlerinden temellendirilmiş kuram yaklaşımı ile tasarlanmış, Ağ toplumu kavramı ile kavramsal çerçevesi oluşturulmuştur. Sonuçta temellendirilmiş kuramın kullanım hedefi olan kuram geliştirme araştırmanın sonunda ortaya çıkartılmıştır. Keşif nosyonunun ön planda olduğu bu araştırmada araştırmacı aynı zamanda bir katılımcı olarak kurgulanmış, analiz ve yorumlamalar için tecrübeleri araştırmaya dahil edilmiştir. Bu araştırmayla amaçlanan Twitter Türkiye'deki ağ toplumu yapısının nasıl incelenebileceği, Twitter gündemlerinin bu incelemeyi nasıl etkilediğini analiz etmek ve yöntemsel bir bakış açısı sunmaktır. Bu amaç doğrultusunda Twitter Gündem Ağları kavramı bir kuram olarak inşa edilmiş yöntemsel bir alternatif olarak literatüre sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Reality being built makes the truth invisible; the truth being invisible on the other hand is most frequent in this day and age where the signs are most intense. Additionally, construction of social reality takes place in cyber space. In cyber space, social media; and in social media, Twitter transforms into the biggest device that represents the unconscious of neo-collectivism. In order to discover the unconscious of neo-collectivism, disciplinary paradigms of social sciences' focus gravitates towards the very person in this space. However, this new person belongs to the realm in which it is conceivable to see without being seen. For this particular reason, on Twitter, the channel where collectivism of social media is within sight the most, we can bring forward ideas via users on a new society, given birth by this new person. With that being said, this thesis study aims to scrutinize Twitter profiles by looking at the trends designated at the center of Twitter Turkey. In order to unveil the collectivism on Twitter and analyze the agents forming the society, it is a necessity to forge a paradigm via trends. In this study, four trends comprised of hashtags with their process of becoming trends are selected via partitioning. Afterwards, the tweets posted with respect to these trends were put in Twitter Trends Analysis, and then Twitter Profile Analysis respectively. Twitter profiles of the users that own the said analyzed tweets were put in analysis by their last 1000 tweets. Therefore, the most frequently used words were interpreted after having them generated into a word cloud. The computer programme used on data acquisition process was R-Studio and this process was conveyed in detail. The study was designed with one of the qualitative research designs, the grounded theory, and the frame of conceptional contents was constituted with the concept called network society. In conclusion, theoretical sampling, the intended purpose of said grounded theory was unraveled at the end of this study. This study, in which the notion of discovery is in the foreground, the researcher was fictionalized also as a participant and the researcher's experiences were included for analysis and interpretations. Intended with this research is to analyze how Twitter trends affect this research, how to examine the structure of network society on Twitter Turkey and present a procedural point of view. In line with this purpose, the concept of Twitter Trends Network was constructed as a model and was given place in literature.