Çocuk onkoloji polikliniğinde izlenen periferik lenfadenopatili olguların retrospektif değerlendirilmesi
- Tez No: 754028
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA ÖZYÖRÜK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, periferal lenfadenopati, lenfadenit, Child, Peripheral Lymphadenopathy, Lymphadenitis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Periferik lenfadenopati, çocukluk çağında çok sık görülen ve çoğunlukla benign nedenlerden kaynaklanan bir bulgudur; ancak daha az sıklıkla da olsa ciddi hastalıkların ilk bulgusu olabilir. Bu çalışmada, periferik lenfadenopati ile başvuran çocukların demografik, klinik, laboratuvar ve görüntüleme bulgularını retrospektif olarak inceleyerek, etiyolojik dağılımlarının değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada S.B.Ü. Ankara Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Çocuk Onkoloji polikliniğinde 01.09.2019-31.05.2021 tarihleri arasında lenfadenopati ön tanısıyla değerlendirilen 0-18 yaş aralığında 150 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastaların elektronik dosyalarından anamnez, muayene, laboratuvar, görüntüleme ve ek tetkik bulguları kaydedildi. Bulgular: Hastalarımızın 97'si (%64,7) erkek, 53'ü (%35,3) kız cinsiyette idi. Yaş ortalamaları 8,2±4,8 yıldı. En sık başvuru şikayeti boyunda şişlik, en sık ek yakınma ateşti. Hastalarımızın 65'inde (%43,3) akut, 85'inde (%56,6) kronik lenfadenopati mevcuttu. Olguların 127'sinde (%84,6) lokalize, 23'ünde (%15,4) yaygın lenfadenopati izlendi. Malign olgularda yaygın lenfadenopati görülme oranı benign gruba göre daha yüksekti. Hastaların 103'ünde (%68,6) submandibular lenf nodu tutulumu mevcut olup, en sık tutulan bölge submandibular bölgeydi. Benign grupta da en sık tutulan bölge submandibular bölge, malign grupta ise en fazla tutulan lenf nodu lokalizasyonu supraklavikuler bölgeydi. Servikal bölge her iki grupta da ikinci en sık tutulan lokalizasyondu. Ortalama lenf nodu uzun aks boyutu 25±8,8 mm olarak saptandı. Benign grupta hastaların çoğunluğunda yağlı hilusu seçilebilen ve reaktif lenf nodları izlenirken, malign grupta hastaların tümünde yağlı hilusu seçilemeyen, nonreaktif lenf nodları mevcuttu. Serolojik tetkik yapılan hastalarda en sık akut etken EBV olarak saptandı. Benign grupta hastaların 120'sinde (%87) hepato-splenomegali izlenmezken, malign grupta 12 hastadan 8'inde (%66,6) hepato-splenomegali mevcuttu. Hastaların ortalama takip süresi 7,7± 8,1 aydı. Toplamda 37 hastaya (%24,6) doku biyopsisi yapıldı; bunların 25'inde (%16,6) benign patoloji, 12 hastada (%8) ise malign patoloji saptandı. Benign patolojiler içinde en sık tespit edilen sonuçlar reaktif lenf nodu ve lenfadenit; malign patolojiler içinde en sık tespit edilen sonuç ise Hodgkin Lenfoma-Nodüler sklerozan varyant idi. Sonuç: Lenfadenopati çocukluk çağında sık karşılaşılan bir bulgudur. Çoğunlukla benign nedenlerden kaynaklansa da malignite ihtimali göz ardı edilmemelidir. Çalışmamızda da lenfadenopatilerin büyük çoğunluğunun benign kaynaklı olduğu bulundu. Hastalarımızın %24'6 sına biyopsi endikasyonu konulurken, toplam hasta grubumuzun yalnızca %8'inde malignite saptandı. Ayrıntılı bir anamnez, sistematik bir fizik muayene, ön tetkik ve izlemle hastaların büyük çoğunluğunun biyopsi gerekmeksizin ayırıcı tanısının yapılabileceği görüldü. Her zaman etiyoloji saptanamasa da temel ve öncelikli olan hastanın sistematik değerlendirilmesi ve izlemidir. Laboratuvar ve görüntüleme parametreleri de lenfadenopatinin değerlendirilmesinde yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Peripheral lymphadenopathy is very common symptom in childhood age group and it's mostly caused by benign causes. But less often it may be the first sign of some serious diseases. The aim of this study was retrospective review of demographic, clinical, laboratory and imaging findings of the children patients who presented with peripheral lymphadenopathy. Also it was aimed to evaluate the etiological distributions. Material and methods: The study design was a retrospective observational study. In this study, 150 patient who applied to S.B.U. Ankara City Hospital Children Health and Diseases Clinic, Pediatric Oncology Outpatient Clinic, between 01.09.2019-31.05.2021, evaluated with a prediagnosis of lymphadenopathy. The age range of the patients was 0-18 years. They were reviewed retrospectively. Anamnesis of patients, examination findings, laboratory findings, imaging and additional examination findings were recorded from the files of the patients. Results: Of our patients, 97 (64.7%) were male and 53 (35.3%) were female. The mean age was 8.2±4.8 years. The most common presenting symptom is neck swelling, the most common additional symptom was fever. Acute lymphadenopathy was present in 65 of our patients (43.3%), and the number of the patient who had chronic lymphadenopathy was 85 (56.6%). Localized lymphadenopathy in 127 (84.6%) cases, and diffuse lymphadenopathy was observed in 23 (15.4%) cases. The incidence of diffuse lymphadenopathy in malignant cases was higher than other cases. The most common site was the submandibular region, and 103 (68.6%) of the patients had submandibular lymph node involvement. Also in benign patient group, the most common site was the submandibular region. But in malignant patient group most common site was supraclavicular region. The cervical region is the second most common region in both groups. The mean lymph node long axis size was 25±8.8 mm detected. Fatty hilus and reactive lymph nodes were observed as ultrasound findings in the benign group. In the malignant group, non-reactive lymph nodes and undetectable fatty hilum were observed as ultrasound findings. The most common acute agent detected in serological tests was EBV. Hepatosplenomegaly was not detected in 120 (87%) of the patients in the benign group. On the other hand Hepatosplenomegaly was detected in 8 (66.6%) of 12 patients in the malignant patient group. The mean follow-up period of the patients was 7.7± 8.1 months. Tissue biopsy was performed in 37(24,6%) patients.Benign pathology in 25 (16.6%) of the patients who underwent biopsy. In 12 patients malignant pathology was detected (8%). The most common benign pathology results were reactive lymph node and lymphadenitis. Most common malignant pathology result was Hodgkin Lymphoma-Nodular sclerosing variant. Conclusion: Lymphadenopathy is a common finding in childhood. Although it is mostly caused by benign causes, the possibility of malignancy shouldn't be ignored. In our study, it was found that the majority of lymphadenopathies were of benign etiology. Biopsy indication of our patients 24.6%, malignancy was detected in only 8% of our total patient group. It was seen that differential diagnosis could be made without the need for biopsy, with a detailed anamnesis, a systematic physical examination, preliminary examination and follow-up. Etiology may not always be determined. But the basic and important thing is that the patients systematic evaluation and follow-up. Laboratory and imaging parameters might be helpful in the evaluation of lymphadenopathy.