Açıklanamayan infertilite tanısı ile klomifensitrat ve gonadotropin kullanılarak, ovaryan stimülasyon ve intrauterin inseminasyon uygulanan hastalarda, HCG uygulama günüendometriyal kalınlığın ve dominant folikül boyutunun gebelik sonuçlarını öngörmedeki rolü
The role of endometrial thickness and dominantfollicle size in predicting pregnancy outcomes on theday of HCG administration in patiens with unexplainedinfertility WHO underwent ovarian stimulation andintrauterine insemunation using clomiphene citrate andgonadotropin
- Tez No: 754090
- Danışmanlar: PROF. DR. BERNA DİLBAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Açıklanamayan infertilite, IUI, Klomifen sitrat, Gonadotropin, Dominant folikül büyüklüğü, Endometriyal kalınlık, Unexplained infertility, infertility, IUI, clomiphene citrate, the size of dominant follicle, endometrial thickness
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu çalışma açıklanamayan infertilite tanısı ile klomifen sitrat ve gonodotropin kullanılarak, ovaryan stimülasyon ve intrauterin inseminasyon uygulanan hastalarda, hCG uygulama günü endometriyal kalınlığın ve dominant follikül boyutunun gebelik sonuçlarını öngörmedeki rolünü araştırmak amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2017 ile Aralık 2021 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üremeye Yardımcı Tedavi Kliniği'ne başvuran, açıklanamayan infertilite tanılı, dahil edilme hariç tutulma kriterlerine uyan, CC-OS+IUI ve 3 siklus başarısız CC-OS+IUI siklusunu takiben G-OS+IUI siklusuna alınan ardışık tüm olguların verileri retrospektif olarak tarandı. Demografik veriler; insan koryonik gonadotropin (hCG) uygulama günü dominant folikül büyüklüğü, folikül âdeti, endometriyal kalınlık verilerinin; klinik gebelik biyokimyasal gebelik ve dış gebelik sonuçlarına etkisi istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Hastanemizde Ocak 2017 ve Aralık 2021 tarihleri arasında dâhil edilme kriterlerimize uyan 367 adet CC-OS+IUI ve 211 adet G-OS+IUI uygulanan ardışık olgu çalışmamız kapsamına alındı. Tüm olgular, CC-OS+IUI ve G-OS+IUI olguları demografik ve klinik özellikleri bakımından karşılaştırıldı. Yapılan istatistiksel analizde CC-OS+IUI olgularında dominant folikül büyüklüğü G-OS+IUI olgu grubundan anlamlı düzeyde yüksek bulunurken; endometriyal kalınlık ise G-OS+IUI grubundan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük olarak saptandı [sırasıyla; 18,9±1,6mm, 18,1±1,1mm; 8,6±2,3mm, 9,5±2,3mm (p8,3mm olmak üzere iki gruba ayrıldı. Tüm olgu grubu, CC-OS+IUI ve G-OS+IUI grubunda klinik gebelik sonuçları ≤8,3mm ve >8,3mm de benzer bulundu [sırasıyla; p=0,317, p=0,083, p=0,835]. Sonuç: Klinik gebelik sonuçları değerlendirildiğinde; açıklanamayan infertilite tanısı ile CC-OS+IUI uygulanan olgularda hCG günü dominant folikül büyüklüğü ve endometriyal kalınlığın tedavi başarısını öngörmede değerli bir parametre olduğu, G- OS+IUI tedavisi için aynı çıkarımın geçerli olmadığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the role of prediction of pregnancy conclusion of hCG administration day, endometrial thickness and size of dominant follicle with unexplained diagnosis of infertility in patients with ovarian stimulation and intrauterine insemination while using clomiphene citrate and gonadotropin. Material and Method: For this retrospective study were included the cases with unexplained infertility, admitted to Etlik Zübeyde Hanım Research and Training Hospital Assisted Reproductive Technologies Center between January 2017 and December 2021 online meeting inclusion and exclusion criteria, who were applied all consecutive parameters CC-OS+IUI and 3 cycles failed CC-OS+IUI cycled to G- OS+IUI. Demographic datas were evaluated statistically that human chronic gonadotropin (hCG), the size of the dominant follicle, the numbers of follicles and parameters of endometrical thickness affect the conclusions of clinical pregnancy, biochemical pregnancy and ectopic pregnancy. Results: 367 CC-OS+IUI and 211 G-OS+IUI consecutive patients studied who accepted inclusion and exclusion criteria in our hospital between January 2017 and December 2021. All of them(CC-OS+IUI and G-OS-IUI) were compared as their demographic and clinical features. Statistical analysis showed us the size of the dominant follicle was more with the cases included CC-0S+IUI then G-OS+IUI, but endometrial thickness was determined less than the group of G-OS+IUI statistically. [respectively; 18.9+-1.6mm, 18.1+-1.1mm; 8.6+-2.3mm, 9.5+-2.3mm (p 8.3 mm. The results of clinical pregnancy were found similar as ≤ 8.3 mm and > 8.3 mm in all the cases (CC–OS+IUI and G-OS+IUI) [ respectively; p=0.317, p=0.083, p=0.835] Conclusion: When the results of clinical pregnancy were evaluated. hCG administration day, the size of dominant follicle and endometrial thickness was a valuable parameter to predict the treatment for the cases CC-OS-IUI with the diagnosis of unexplained interfility but for the treatment of G-OS+IUI was not concluded with the same inference.