Serviks kanser hücrelerinde diklofenak sodyumun sisplatin sitotoksisitesi üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of diclofenac sodium on cisplatin cytotoxicity in cervical cancer cells
  1. Tez No: 754137
  2. Yazar: FUNDANUR AVDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVTAP AYDIN DİLSİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Farmasötik Toksikoloji, Pharmaceutical Toxicology
  6. Anahtar Kelimeler: Diklofenak sodyum, sisplatin, sitotoksisite, serviks kanseri, Diclofenac sodium, cisplatin, cytotoxicity, cervical cancer
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Toksikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Serviks kanseri kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türü olup meme ve akciğer kanserinden sonra kanserden ölümlerin önde gelen üçüncü nedenidir. Servikal kanserin mümkün olan en iyi tedavisi radyasyon ve sisplatin bazlı kemoterapi kombinasyonudur. NSAİİ'ler prostaglandin sentezini katalizleyen siklooksijenaz (COX) enzimlerini inhibe etmesiyle en iyi bilinir. Bazı epidemiyolojik çalışmalar NSAİİ'lerin kanser insidansını azaltılabileceğini göstermektedir. NSAİİ'lerin çeşitli kanser hücre hatlarında malign dönüşümü engellediği, tümör baskılayıcı olarak işlev gösterdiği, apoptozisi arttırabildiği ve bazı antikanser ilaçların sitotoksik etkinliğini arttırabildiği gösterilmiştir. NSAİİ bir ilaç olan diklofenak sodyumun insan serviks kanser (HeLa) hücrelerinde sisplatin sitotoksisitesi üzerine etkisinin olabileceği düşünülmektedir. Kemoterapide sisplatin ile birlikte diklofenak sodyumun kombine etkilerine dair çalışmalar oldukça yetersizdir. Bu çalışma MTT yöntemi kullanılarak sisplatinin diklofenak sodyum kombinasyonları ile sitotoksisitesinin değerlendirilmesi ve antikanser etkisine açıklık getirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma sonuçlarına göre HeLa hücresinde diklofenak sodyumun 24 ve 48 saatlik inkübasyonda IC50 değerleri sırasıyla, 679 μM ve 238 μM bulunmuştur. Sisplatin için 24 ve 48 saatlik inkübasyonda IC50 değerleri sırasıyla, 24 μM ve 10 μM bulunmuştur. Diklofenak sodyum 24 saatlik inkübasyon için 62,5 μM-1000 μM doz aralığında ve 48 saat inkübasyon için 31,3 μM-1000 μM doz aralığında sisplatinin IC50 değerini doz-bağımlı olarak anlamlı azaltmıştır. Sonuç olarak, bulgularımız diklofenak sodyumun serviks kanser tedavisinde sisplatinin sitotoksik etkinliğini arttırabileceğini ve kanser hücre gelişimi ve ilerlemesine karşı önemli bir rol alabileceğini göstermektedir; ancak antikanser ilaç tedavisinde kombine etkilerin doğrulanması için daha ileri çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
Cervical cancer is the second most common cancer in women and the third leading cause of cancer death after breast and lung cancer. The best possible treatment for cervical cancer is a combination of radiation and cisplatin-based chemotherapy. NSAIDs (nonsteroidal anti-inflammatory drugs) are best known for inhibiting cyclooxygenase (COX) enzymes that catalyze prostaglandin synthesis. Some epidemiological studies show that NSAIDs can reduce the incidence of cancer. NSAIDs have been shown to inhibit malignant transformation in various cancer cell lines, act as tumor suppressors, increase apoptosis, and enhance the cytotoxic activity of certain anticancer drugs. It is thought that diclofenac sodium, an NSAID drug, may have an effect on cisplatin cytotoxicity in human cervical cancer (HeLa) cells. Studies on the combined effects of cisplatin and diclofenac sodium in chemotherapy are insufficient. The aim of this study was to evaluate the cytotoxicity of cisplatin with diclofenac sodium combinations using MTT method and to clarify the anticancer effect. According to the study results, the IC50 values of diclofenac sodium for 24- and 48- hours incubation were found to be 679 μM and 238 μM in HeLa cell, respectively. The IC50 values of cisplatin for 24 and 48 hours incubation were found to be 24 μM and 10 μM, respectively. Diclofenac sodium significantly reduced the IC50 value of cisplatin in dose-dependent manner at the concentration ranges of 62,5 μM-1000 μM for 24-hour incubation and 31,3 μM-1000 μM for 48-hour incubation. In conclusion, our findings suggest that diclofenac sodium may increase the cytotoxic efficacy of cisplatin in cervical cancer treatment and may play an important role in cancer cell development and progression; however, further studies are needed to confirm the combined effects in anticancer drug treatment.