Türk toplumunda Covıd-19 pandemi tedbirlerine uyma davranışları
Behaviors of compliance with Covid-19 pandemic measures in Turkish society
  1. Tez No: 754136
  2. Yazar: LEYLA DURSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Covıd-19 algısı, Pandemi, Covıd-19 önlemleri, Covid-19 perception, Pandemic, Covid-19 precautions
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmanın temel amacı Covıd-19 döneminde, Covıd-19 kurallarına uymaya yönelik tutumlarının araştırılmasıdır. Bu amaçla Türkiye genelinde 46 şehirden, 245 katılımcıya ulaşılmıştır. Araştırmada, Doç. Dr. Şahin DOĞAN'nın hazırlamış olduğu ölçek kullanılmıştır. Katılımcılara sosyal medya aracılığı ile (WhatsApp, Instagram) form gönderilerek online anket uygulaması yapılmıştır. Verilerin faktör yapısını belirlemek amacıyla açıklayıcı faktör analizi uygulanmış ve analiz sonucunda cevapların dört faktörde toplandığı görülmüştür. Bunlardan birinci faktör“Kurallara uymayanlar”ikinci faktör“Temizlik Kuralları”, üçüncü faktör“Mesafe Kuralları ”ve dördüncü faktör de“ Temastan Kaçınma”olarak adlandırılmıştır. Araştırma sonuçları SPSS-26 programı ile analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to investigate the attitudes towards complying with the Covid-19 rules during the Covid-19 period. For this purpose, 245 participants from 46 cities across Turkey were reached. In the research, Associate Professor Dr. The scale prepared by Şahin DOĞAN was used. An online survey was conducted by sending a form to the participants via social media (WhatsApp, Instagram). Explanatory factor analysis was applied to determine the factor structure of the data, and as a result of the analysis, it was seen that the answers were collected in four factors. The first factor was named as“Those who do not comply with the rules”, the second factor was named“Cleaning Rules”, the third factor was named“Distance Rules”and the fourth factor was named“Avoiding Contact”. The research results were analyzed with the SPSS-26 program.