18 yaş altı kafa travması ile acil servise getirilen hastaların beyin tomografisi bulgularının değerlendirilmesi
Evaluation of the brain tomography findings of the patients brought to the emergency room department with head trauma under the age of 18
- Tez No: 754221
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KARAKUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kafa travması, Beyin BT, Travma mekanizmaları, Pediatri, Head trauma, Brain CT, Trauma mechanisms, Pediatrics
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız kafa travması ile acil servise getirilen 18 yaş altı hastalarda çekilen Beyin bilgisayarlı tomografilerinde (BT) daha çok ne tür patolojilerin saptandığını öğrenmek ve bu sayede klinisyenin ön görüsünü arttırarak hastayı daha hızlı değerlendirip oluşabilecek riskleri önceden tahmin etmesini sağlamaktı. Gereç ve yöntem: Bu çalışma retrospektif olup 01.01.2018-31.12.2018 tarihleri arasında Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi acil servisine başvuran 18 yaş altı kafa travması nedeniyle Beyin BT çekilen hastaları kapsamaktadır. Çalışmanın Etik Onayı Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulundan (14/01/2021 tarihli 22 karar sayılı) alındı. Hastaların verileri retrospektif olarak Etik kurul onayını takiben hastane bilgi yönetim sistemi (HBYS) üzerinden alınmıştır. Çalışmamızda hastalar yaş gruplarına göre ayrılarak tomografilerindeki farklılıklar değerlendirildi. Veriler SPSS.22 versiyonuna kaydedilerek analiz edildi. Ulaşılan veriler tablolar halinde yaş aralıklarına göre sunuldu. Bulgular: Araştırma popülasyonu n=508 (% 67,6) erkek ve n=243 (%32,4) kız olmak üzere 751 hastadan oluştu. Çalışmamızda 0-18 yaş grubu arasındaki hastalar değerlendirildi. Hastaların travma mekanizmaları incelendiğinde en sık düşme vakalarının olduğu görüldü (n=516 %68,7). Hastaların %9,2'sinde %11,7' sinde (88/751) non deplase fraktür, (69/751) deplase fraktür, %4,1' inde (31/751) subdural kanama, % 2,7' sinde (20/751) epidural kanama, %2,9' unda (22/751) subaraknoid kanama (SAK), %2'sinde (15/751) intra parankimal kanama, % 6,4 (48/751) ödem gözlenmiştir. Vakalardaki BT bulgularına göre mortalite oranlarına bakıldığında en fazla ex olan hastalarda ödem mevcuttu. Bunu takiben sırası ile en fazla ex oranları deplase fraktür, subdural kanama ve SAK' ta görüldü. Travma mekanizması açısından mortalite değerlendirildiğinde en fazla ölüm oranı trafik kazalarında saptanmıştır. Hastalar travma mekanizması açısından değerlendirildiğinde en fazla düşme vakası ile acil servise başvurmuşlardır. Sonuç: Çalışmamızın bulguları; travma mekanizmalarına göre ölüm nedeninin en fazla trafik kazası olduğu, cinsiyete göre erkek, BT bulgularına göre beyin ödemi ve yaşa göre ise 0-6 yaş grubunda gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Our aim in this study was to learn what kind of pathologies are detected in brain computed tomography (CT) performed in patients under the age of 18 who were brought to the emergency department with head trauma, and thus, to increase the clinician's foresight, to evaluate the patient more quickly and to predict the risks that may occur. Materials and methods: This study is retrospective and includes patients under the age of 18 who had brain CT scans due to head trauma, after being admitted to Emergency Room Department of Hatay Mustafa Kemal University hospital between the dates 01 January 2018 and 31 December 2018. Ethical approval of the study was obtained from Hatay Mustafa Kemal University Faculty of Medicine Ethics Committee (decision no. 22 dated 14/01/2021). The data of the patients were obtained retrospectively through the hospital information system (HBYS) following the approval of the Ethics Committee. In our study, the differences in tomography were evaluated by dividing the patients according to age groups. Data were recorded and analyzed by using SPSS version 22. The data obtained were presented in tables according to age ranges. Results: The study population consisted of 751 patients, n=508 (67.6%) males and n=243 (32.4%) females. In our study, patients between the ages of 0-18 were evaluated. When the trauma mechanisms of the patients were examined, it was seen that the most frequent cases were falling (n=516 68.7%). 9.2% of the patients had non-displaced fracture in 11.7% (88/751), displaced fracture (69/751), 4.1% (31/751) subdural hemorrhage, 2.7% (20/751) epidural hemorrhage, 2.9% (22/751) sub-arachnoid hemorrhage (SAH), 2% (15/751) intra-parenchymal hemorrhage, 6.4% (48/751) edema. Considering the mortality rates according to the CT findings of the cases, edema was present in the patients with the most ex. Following this, the highest ex rates were seen in displaced fracture, subdural hemorrhage and SAH, respectively. When mortality was evaluated in terms of trauma mechanism, the highest death rate was found in traffic accidents. When the patients were evaluated in terms of trauma mechanism, they applied to the emergency department with the highest number of falls. Conclusion: According to the findings of our study, the most common cause of death was traffic accident according to trauma mechanisms, male according to gender, brain edema according to CT findings, and 0-6 age group according to age.