10-14 yaş arasındaki çocuklarda probiyotik içerikli emme tabletinin tükürükteki karyojenik mikroorganizmalar üzerindekietkisinin incelenmesi: Çift kör, plesab
The effect of probiotic containing tablet on cariogenicmicroorganisms in saliva in children between 10-14 years of age: Randomized double-blind placebo-controlled clinical study
- Tez No: 754248
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN EREN GİRAY
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Probiyotikler, Diş Çürüğü, S. mutans, q-PCR, DIAGNOdent, Probiotic, Caries, S.mutans, q-PCR, DIAGNOdent
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Amaç: Bu çalışmada başlangıç çürüğü olan çocuklarda farklı probiyotik suşlar içeren emme tabletinin tükürükteki karyojenik mikroorganizmalara etkisinin incelenmesi amaçlamıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı'nda rutin kontroller amacıyla gelmiş yaşları 10-14 arasında ve en az 1 başlangıç çürüğü olan sağlıklı 30 (18' i kız, 12' si erkek) çocuk dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen çocuklara çalışma öncesi oral hijyen eğitimi verildi. Hastalara 1 ay boyunca her gün bir adet kullanacakları ticari olarak hazır bulunan probiyotik içerikli emme tableti (MotiflorAS, Abfen Farma, Lallemand Health Solutions Inc. (Lactobaccillus helveticus, Bfidobacterium longum, Lactobaccillus salivarus, Lactobacillus rhamnosus)) ve plasebo etkili emme tableti randomizasyon anahtarına göre verildi. Hastaların başlangıç, 1.ay ve 4. Ay kontrollerinde DMF-T değerleri, ICDAS II, DIAGNOdent, OH-I, Löe&Silness Gingival İndeksi (GI) ve Silness&Löe Plak İndeksi (PI) değerleri kaydedildi. Kontrol seanslarında tükürük numuneleri alınarak çalışma sonunda S. mutans, S. sobrinus ve S. wiggsiae değerlerinin değişimleri, q-PCR yöntemi ile değerlendirildi. Elde edilen veriler SPSS 22.0 programı ile Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro Wilks Student t, Mann Whitney U, Wilcoxon işaret testi, Friedman Test, Fisher's Exact Ki-Kare testi, Fisher Freeman Halton Exact Ki-kare testi, Continuity (Yates) Düzeltmesi ve Mc Nemar testleri kullanılarak, p0.05). Hem probiyotik hem de plasebo grubunda; başlangıç, 1.ay ve 4.ay DIAGNOdent değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı değişim görüldü (p0,05). Probiyotik grubunda S. wiggsiae sayılarında ise herhangi bir değişiklik gözlenmediği tespit edildi. Çalışmaya dahil edilen hastalardan sadece 3' ünde S. sobrinus' un pozitif olduğu ve tablet kullanımı sonrası istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı bulundu (p>0,05). Sonuç: Probiyotik tabletin 1 aylık kullanımı sonucunda ağız hijyeni ile birlikte, hem diş çürüğünü önlemede hem de periodontal dokuların sağlığının korunmasında yardımcı bir tedavi olarak etkili bulundu. Probiyotik tabletin etkisinin, kullanımdan 3 ay sonra da devam ettiği belirlendi. Probiyotiklerin koruyucu ve tedavi edici uygulamalarda yaygın olarak kullanılabilmesi için farklı suşların farklı kombinasyonlarının, uzun süreli etkileri, uygulama şekilleri ve dozlarının farklı bireylerde randomize kontrollü çalışmalar ile araştırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to examine the effect of a tablet containing different probiotic strains on cariogenic microorganisms in saliva in children with initial caries. Materials and methods: This study included 30 healthy children (18 girls, 12 boys) aged between 10-14 years who attended to Marmara University Faculty of Dentistry for routine check-ups and had at least 1 initial caries. Oral hygiene instructions was given to the children before the study was conducted. The patients were given a commercially available probiotic-containing chewable tablet (Motiflor AS) (Lactobaccillus helveticus, Bfidobacterium longum, Lactobaccillus salivarus, Lactobacillus rhamnosus)) to be used daily for 1 month and a placebo effective chewable tablet according to the randomization key. DMF-T values, ICDAS II, DIAGNOdent, OH-I, Löe&Silness Gingival Index (GI) and Silness&Löe Plaque Index (PI) values were recorded at the baseline, 1st month and 4th month controls of the patients. Saliva samples were collected at the each control session and the changes in S. mutans, S. sobrinus and S. wiggsiae values at the end of the study were evaluated by q-PCR method. The data were obtained using SPSS 22.0 program with Kolmogorov-Smirnov and Shapiro Wilks Student t, Mann Whitney U, Wilcoxon sign test, Friedman Test, Fisher's Exact Chi-square test, Fisher Freeman Halton Exact Chisquare test, Continuity (Yates) Correction and Mc Namar tests. It was evaluated to be significant at the p0.05). In both Probiotic and Placebo groups; Statistically significant changes were observed in baseline, 1st month and 4th month DIAGNOdent levels (p0.05). It was determined that no change was observed in the numbers of S. Wiggsiae in the probiotic group. It was found that only 3 of the patients included in the study were positive for S. sobrinus and there was no statistically significant difference after tablet use (p>0.05). Conclusion: As a result of using the probiotic tablet for 1 month, it was found to be effective as an adjunctive treatment both in preventing dental caries and in maintaining the health of periodontal tissues, along with oral hygiene. It was determined that the effect of the probiotic tablet continued 3 months after the tablet was discontinued. In order for probiotics to be widely used in preventive and therapeutic applications, different combinations, long-term effects, application methods and doses of different strains should be evaluated in different individuals with randomized controlled studies.