Morfealı hastalarda serum progranulin, TNF-α, IL-2, IL-4, IL-6 ve IL-13 düzeylerinin araştırılması
Investigation of serum progranulin, TNF-α, IL-2, IL-4,IL-6 and IL-13 levels in patients with morphea
  1. Tez No: 754249
  2. Yazar: SELİM KARTAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GAMZE SERARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Morfea, progranülin, tümör nekroz faktör-alfa, sitokin, Morphea, progranulin, tumor necrosis factor-alpha, cytokine
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Morfealı hastalarda serum progranulin (PGRN), Tümör Nekroz Faktör (TNF)-α, İnterlökin (IL)-2, IL-4, IL-6 ve IL-13 düzeylerinin araştırılması ve bu parametrelerin düzeyleri ile hastalık alt tipi, süresi ve aktivitesi arasında ilişki olup olmadığının saptanması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmanın örneklemi, 01.10.2020–18.02.2022 tarihleri arasında Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji polikliniğine başvuran ve morfea tanısı alan 34 hastadan oluştu. Hasta grubu ile yaş ve cinsiyet açısından benzer özelliklere sahip 34 sağlıklı gönüllü ise kontrol grubunu oluşturdu. Çalışmaya dahil edilen hastaların ad, soyad, yaş, cinsiyet, hastalık süresi, morfea alt tipleri ve hastalık aktivite durumu hasta bilgi formuna kaydedildi. Elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Hastaların %79.4'ü (n=27) kadın, %20.6'sı (n=7) erkek, kontrol grubundaki bireylerin %79.4'ü (n=27) kadın, %20.6'sı (n=7) erkekti. Hastaların yaş ortalaması 48.88±12.37, kontrol grubundaki bireylerin yaş ortalaması 49.21±12.29 idi (p=0,956). İnterlökin-2 hasta grubunda (1385.01±1700.29) kontrol grubuna göre (613.17±146.34) anlamlı olarak yüksek saptandı (p=0,004). Fakat IL-2 ile hastalık aktivitesi, alt tipleri ve süresi arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmedi (p>0,05). Kontrol ve hasta grubu arasında PGRN, IL-4, IL-6, IL-13 ve TNF-α açısından anlamlı bir farklılık tespit edilmedi (p>0,05). Hastalık aktivitesi, alt tipleri ve süresi ile PGRN, IL-4, IL-6, IL-13 ve TNF-α arasında ilişki saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Bu çalışma morfealı hastalarda serum progranulin seviyesinin araştırıldığı ilk çalışmadır. Çalışmada IL-2 hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek saptandı. Progranulin, IL-2, IL-4, IL-6, IL-13 ve TNF-α ile hastalık aktivitesi, alt tipleri ve süresi arasında bir ilişki saptanmadı. IL-2 morfea için önemli bir biyobelirteç olabilir. PGRN, TNF-α ve yardımcı T hücreleri ile ilgili sitokinlerin morfea patogenezindeki rolünü anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to investigate serum progranulin (PGRN), Tumor Necrosis Factor (TNF)-α, Interleukin (IL)-2, IL-4, IL-6, and IL-13 levels in patients with morphea and to determine whether there is a relationship between the levels of these parameters and disease subtype, duration and activity. Methods: The study was carried out with a total of 34 patients, who were diagnosed with morphea and applied to the Hatay Mustafa Kemal University Hospital Dermatology outpatientclinic between 01.10.2021 and 18.02.2022. The control group consists of 34 healthy volunteers with similar characteristics to the patient group in terms of age and gender. The name, surname, age, gender, disease duration, morphea subtypes and disease activity status of the patients included in the study were recorded in the patient information form. Obtained data were evaluated statistically. Results: It was determined, of the patients,79.4% (n=27) were female and 20.6% (n=7) were male, that 79.4% (n=27) of the individuals in the control group were female and 20.6% (n=7) were male. The mean age of the patients was 48.88±12.37, and the mean age of the individuals in the control group was 49.21±12.29 (p=0,956). Interleukin-2 was found to be significantly higher in the patient group (1385.01±1700.29) compared to the control group (613.17±146.34) (p=0.004). However, no significant correlation was found between IL-2 and disease activity, subtypes and duration (p>0.05). No significant difference was found between the control and patient groups in terms of PGRN, IL-4, IL-6, IL-13 and TNF-α (p>0.05). No statistically significant correlation was found between disease activity, subtypes and duration and PGRN, IL-4, IL-6, IL-13 and TNF-α (p>0,05). Conclusion: This is the first study to investigate serum progranulin levels in patients with morphea. In the study, IL-2 was found to be significantly higher in the patient group than in the control group. There was no relationship between PGRN, IL-2, IL-4, IL-6, IL-13, TNF-α and the current activity status, subtypes and duration of the disease. IL-2 may be an important biomarker for morphea. Further research is needed on cytokines associated with PGRN, TNF-α and helper T cells in the pathogenesis of morphea.