İş bulmak amacıyla iç göç yapan bireylerin farklı sermaye biçimlerine sahip kişiler tarafından algılanış biçimleri ve davranış şekilleri: Çanakkale örneği
Ways of perception and behavior by people with different capital forms of internal migrants to find a job: The case of Çanakkale
- Tez No: 754250
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEREF ULUOCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Habitus, Sermaye Biçimleri, Gündelik Hayat, Göç, Göçmen, Sosyal Dışlanma ve Bütünleşme, Habitus, Forms of Capital, Daily Life, Migration, Immigrant, Social Exclusion and Integration
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu çalışmanın konusu, iş bulmak amacıyla iç göç yapmış göçmenler ile yaşam tarzları bağlamında ele alınan habitusla yani sürekli eğilimlerle oluşan sermaye biçimlerine sahip yerli halk arasındaki etkileşime odaklanmaktadır. Bu doğrultuda gündelik hayat içerisinde sahip olunan habitus ve sermaye biçimleri, etkileşim içerisinde bulunulan iş bulmak amacı ile iç göç yapmış kişilere yönelik bakış açısı ve davranış biçimlerini belirlemede etkili olup olmadığı değerlendirilmektedir. Bu çalışmanın amacı, sermaye biçimleri ve habitusun, Çanakkale'ye iş bulmak amacıyla gelen ve yalnızca iç göç sürecinde olan göçmenlere yönelik davranış biçimleri ve bu bağlamda yerli halkın göçmenlere bakış açısını ortaya koymaktır. Araştırmanın arka planında, göçün neden, sonuç ve etkilerine ilişkin olarak temel kavramsal ve kuramsal çerçevelere ilişkin literatür bilgisine yer verilmiştir. Çalışma, Çanakkale şehrine iş bulmak amacıyla gelen hem gündelik hayatta hem de iş hayatında etkileşim ve iletişim halinde olunan iç göç yapmış göçmenlerin, yerli halk nezdindeki bakış açılarına ve davranış biçimlerine odaklanmaktadır. Bu bağlamda yerli halk içerisinden seçilen 24 katılımcı ile yarı-yapılandırılmış sorulardan oluşan görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüşmeler neticesinde elde edilen veriler ile sermaye biçimleri ve habitusun kişilerin davranış biçimlerine etkisi, nitel araştırma yöntemleri içerisindeki fenomenolojik araştırma ile birlikte betimsel analizle incelenerek değerlendirilmiştir. Sonuç olarak mülakata katılan bireyler kendi habitusuna daha yakın gördükleri iç göç yapmış kişiler ile daha samimi olurken ve olumlu bir bakış açısına sahip olurken yine aynı şekilde benzer sermaye birikimlerine göre benzer konumlara sahip yerli halktan bireyler iç göç yapmış göçmen kişiler ile daha yakın olma eğilimindedirler ve iç göç yapmış bireye daha anlayışlı yaklaşma yatkınlığına sahiptirler.
Özet (Çeviri)
The subject of this study focuses on the interaction between immigrants who have migrated to find a job and the habitus, which is considered in the context of their lifestyles, that is, the indigenous people who have capital forms formed by constant tendencies. In this direction, it is evaluated whether the habitus and capital forms in daily life are effective in determining the perspective and behavior patterns towards people who have made internal migration in order to find a job with which they interact. The aim of this study is to reveal the forms of capital and habitus, the behavior patterns of immigrants who come to Çanakkale to find a job and are only in the process of internal migration, and in this context, the perspective of local people towards immigrants. In the background of the research, literature information on the basic conceptual and theoretical frameworks regarding the causes, consequences and effects of migration is given. The study focuses on the perspectives and behaviors of the local people of internally immigrated immigrants, who come to Çanakkale to find a job, interact and communicate both in daily life and in business life. In this context, interviews consisting of semi-structured questions were conducted with 24 participants selected from among the locals. The data obtained as a result of the interviews and the effects of capital forms and habitus on the behavior patterns of people were examined and evaluated with descriptive analysis together with phenomenological research in qualitative research methods. As a result, while the individuals participating in the interview are more sincere and have a positive perspective with the internally immigrated persons, whom they see closer to their own habitus, in the same way, the individuals from the local people who have similar positions according to the similar capital accumulations tend to be closer to the internally immigrated immigrants, they have a tendency to approach the immigrated individual with more understanding.