Ortaokul öğrencilerinin ve öğretmenlerinin gözüyle okul iklimi ve okulda nezaket
School climate and kindness in school with perspective of middle school students and teachers
- Tez No: 754254
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLI UZ BAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: okul iklimi, nezaket, ortaokul, school climate, kindness, secondary school
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaokul öğrencileri ve öğretmenlerinin okul iklimi ve okulda nezaket düzeylerini incelemektir. Bunun yanında nezaketin, okul ikliminin anlamlı bir yordayıcısı olup olmadığının incelenmesi de amaçlanmıştır. Araştırmanın son amacı ise okul iklimi ve okulda nezaketin, çeşitli sosyo-demografik değişkenlere göre anlamlı olarak farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Araştırmanın örneklemini Sakarya'nın Akyazı ilçesinde bulunan Kabakulak Ortaokulu, Atatürk Ortaokulu, Cumhuriyet Ortaokulu ve Paris ortaokulunda öğrenim görmekte olan 891 öğrenci ve yine aynı okullarda çalışmakta olan 65 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın verilerini toplamak için Okul İklimi Ölçeği, Okul Nezaket Ölçeği, Okul İklimi Ölçeği ve son olarak Örgütsel Erdemlilik Ölçeği kullanılmıştır. Toplanan verilerin analizi için SPSS 26.0 programından yararlanılmış ve basit regresyon analizi, t-testi, tek yönlü varyans analizi ve Kruskal Wallis analizleri kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre hem öğrenciler hem de öğretmenler için okul nezaketi okul ikliminin anlamlı bir yordayıcısı olarak bulunmuştur. Öğrencilerin okul nezaketi okul iklimi puanlarının %37'sini açıklarken öğretmenlerde ise bu oran %53'tür. Öte yandan öğrencilerin okul iklimi ve okul nezaket düzeyleri cinsiyete göre farklılaşmazken; sınıf düzeyine, sosyo-ekonomik statü algısı ve akademik başarı algısına göre farklılaştığı bulunmuştur. Öğretmenlerin ise okul iklimi ve okul nezaket düzeyleri cinsiyetlerine göre farklılaşmamıştır. Elde edilen bu bulgular literatürde daha önceden yapılmış çalışmaların sonuçları ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the level of school climate and kindness at school of secondary school students and teachers. In addition, it is also aimed to examine whether school kindness is a significant predictor of school climate. The final aim of the study is to examine whether school climate and school kindness differ significantly according to various socio-demographic variables. The sample of the research consists of 891 students studying at Kabakulak Secondary School, Atatürk Secondary School, Cumhuriyet Secondary School and Paris Secondary School in Akyazı district of Sakarya and 65 teachers working in the same schools. School Climate Scale, School Kindness Scale, School Climate Scale and finally Organizational Virtuousness Scale were used to collect the data of the study. For the analysis of the collected data, SPSS 26.0 program was used and simple regression analysis, t-test, one-way analysis of variance and Kruskal Wallis analyzes were used. According to the findings of the study, school kindness was found to be a significant predictor of school climate for both students and teachers. While the school kindness of the students explains 37% of the school climate scores, this rate is 53% for the teachers. On the other hand, while the school climate and school kindness levels of the students do not differ according to gender; It has been found that it differs according to class level, socio-economic status perception and academic success perception. The school climate and school kindness levels of teachers did not differ according to their gender. These findings were discussed in the light of the results of previous studies in the literature.