Disiplinlerarası sanal müze uygulamalarına bir örnek: 'Sanatla Trabzon'
An example of interdisciplinary virtual museum practices: 'Art with Trabzon'
  1. Tez No: 826220
  2. Yazar: HİLAL GEDİKLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL ŞEYİHOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Disiplinlerarası, Sanal Müze, Trabzon, Social Studies, Interdisciplinary, Virtual Museums, Trabzon
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Araştırmanın amacı, Trabzon'u tanıtmak üzere hazırlanan sanal müze ile ilgili ortaokul öğrencilerinin, Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının ve öğretmenlerinin sanal müzelere yönelik görüşlerini belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda nitel araştırma yaklaşımı ve tarama (survey research desing) yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu amaçlı örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Çalışma grubunu 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Trabzon ilinde yer alan 4 devlet ortaokulunda 5. ve 6. sınıfta öğrenim gören 479 öğrenci, Trabzon Üniversitesi'nde 2. ve 3. sınıfta öğrenim gören 33 Sosyal Bilgiler öğretmen adayı ve 10 Sosyal Bilgiler öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak ortaokul öğrencileri, Sosyal Bilgiler öğretmen adayları ve Sosyal Bilgiler öğretmenlerine yönelik olarak yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılmıştır. Veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Elde edilen verilerden öncelikle kodlar çıkarılmış daha sonra bu kodlar uygun temalara ayrılmış ve tablolaştırılmıştır. Araştırma sonucunda Sosyal Bilgiler öğretmen adayları ile Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin belirgin olarak müze/sanal müze eğitimi almadığı, ortaokul öğrencilerinin belirgin olarak deneyimlerinin olmadığı buna karşın öğretmen adayları ve öğretmenlerin deneyimlerinin olduğu, en fazla Topkapı Sarayı Müzesi ve Anadolu Medeniyetler Müzesi'nin deneyimlendiği görülmüştür. Katılımcıların tümünün sanal müzelerin kullanılmasını tercih ettiği, sanal müzeleri öğretici buldukları, öğretmen adayları ve öğretmenlerin ilgi/dikkat çekici, ortaokul öğrencileri ve öğretmenlerin kalıcılık sağlayıcı buldukları ancak bazı ortaokul öğrencilerinin ve öğretmen adaylarının sanal müzelerin kullanılmasını tercih etmediği, gereksiz buldukları sonucuna ulaşılmıştır. Tüm katılımcıların sanal müzeler kullanılırken teknik aksaklık sorunlarının yaşanabileceğini düşündüğü görülmüştür. Katılımcıların tümünün sanal müzeleri kültür ve miras konularında, ortaokul öğrencileri ile öğretmenlerin Sosyal Bilgiler haricinde Fen Bilimleri dersinde kullanılabilir gördükleri sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmen adaylarının ve öğretmenlerin Sosyal Bilgiler dersinde kullanılacak sanal müzeleri Tarih ve Coğrafya disiplinleri ile ilişkilendirdikleri görülmüştür. Katılımcıların tamamı“Sanatla Trabzon”isimli sanal müzenin teknik özelliklerle ve müze tasarımıyla ilgili olumsuz düşüncelerinin olduğu ve bu özelliklerin geliştirilmesine yönelik öneriler vermiştir. Tüm katılımcıların kendilerine gerekli imkanların verilmesi durumunda Trabzon konulu sanal müze tasarımında Trabzon tarihini sergilenmek istedikleri görülmüştür. Öğretmen adayları ve öğretmenlerin sanal müze gezisi sonrasında bilgi edindikleri ve mekânsal değişimleri fark ettikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the survey in to define the attitude of the teachers of social studies and candidate teacher and secondary school students about virtual museum which is prepared for introducing of Trabzon, so survery research desing and qualititive research method are used. In this research, working group is defined by sampling method. Working group is combined with 479 secondary school students who are studying at 4 different state schools, 33 social studies candidate teacher studying at second and third (2-3) grade at Trabzon University and 10 social studies teachers in Trabzon. As data collection tool, semi structured interview forms were used t oto secondary school students, social studies teachers and condidate teachers. The data was analyzed occording to the content analysis management method. Fist of all, obtained data was coded, then it was particularized to suitable themes, charted. The result of the research shows clearly that social studies teachers and comdidate teachers have no education about virtual museum and also secondary school students have no experiance about vitual museum but teachers and candidate teachers have experience and they experienced this by visiting The Museum of Topkapı Palace and The Museum of Anatolian Civilizations. İt is infered from that all participant prefered vistual museums to use and find them educative, candidate teachers and taechers of social studies find it interesting and virtual museums provide permanent learning for them, on the other hand, some secondary school teachers and students find it useless and they don't prfer it. It's defined that some technical problems could be when used according to the all participants. It's infered that all participants think that virtual museums can use while teaching cultural-heritage subjects and also it can be used at Science lessons. Social studies candidate teachers anf main teachers are seen to used virtual museum in History and Geography lessons related with their subject. And it's deduced that all participants have negative thoughts about teacnical and desing feature of virtual museum which is called“Art with Trabzon”and it is suggested that these features should be developed. If all the participants are given responsibility for desipning Art museum, they want to Show Historty of Trabzon in desing of virtual museum about Trabzon. It's deduced that the teachers and candidate teachers get informaiton and realise the changes and differences of spatial after virtual museum tour.