Öğretmenlerin 21. yüzyıl becerilerine ilişkin metaforik algılarının incelenmesi
Examination of teachers' metaphorical perceptions regarding 21st century skills
- Tez No: 754261
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA KESER ÖZMANTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: 21. yüzyıl becerileri, anlam, kullanım, değer, metafor, 21st century skills, meaning, usage, value, metaphor
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Çalışmanın amacı, öğretmenlerin 21. yüzyıl becerilerine ilişkin metaforik algılarını incelemektir. Çalışmanın modeli nitel betimsel araştırmadır. Çalışmada veriler; çevrimiçi ortamda doldurulabilen bir anket formu aracılığıyla, Türkiye'deki 200 öğretmenden toplanmıştır. Toplanan veriler içerik analizi yoluyla 21. yüzyıl becerilerinin; anlam, kullanım ve değer boyutları çerçevesinde analiz edilmiştir. Bu boyutlar çalışmanın kavramsal kategorilerini oluşturmuştur. Becerilere yönelik üretilen metaforların kategorilere dağılımı, ayrıca araştırılan konulardandır. Bulgulara göre öğretmenler 21. yüzyıl becerilerine yönelik en sık;“su”,“teknoloji”ve“anahtar”metaforlarını kullanmaktadırlar. Üretilen metaforlar daha yoğun olarak değer kategorisinde yer almaktadır. Metaforlar anlam, kullanım ve değer boyutlarınca incelendiğinde; becerilerin sözel yönünü vurgulayan metaforların anlam kategorisinde, eyleme dönük yönünü vurgulayan metaforların kullanım kategorisinde ve gereklilik yönünü vurgulayan metaforların ise değer kategorsinde ele alındığı saptanmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre;“pusula”metaforu öne çıkmaktadır, öğretmenler öncelikli olarak becerilerin değer boyutununun üzerinde durmaktadırlar aynı zamanda öğretmenler 21. yüzyıl becerilerini hayati, vazgeçilmez ve birçok konuda kilit açıcı olarak değerlendirmektedirler. Öneriler bölümünde; becerilerin anlam, kullanım ve değer boyutuna değinen çalışmalara ağırlık verilmesi ve öğretmenlerin mesleki gelişiminde 21. yüzyıl becerileri içerikli çalışmalara önem gösterilmesi gibi hem araştırmacılara hem uygulayıcılara bir takım tavsiyelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine teachers metaphorical perceptions of 21st century skills. The model of the study is qualitative descriptive research. Data in the study; Data were collected from 200 teachers in Turkey through a questionnaire that can be filled online. The data collected through the content analysis of 21st century skills; analyzed within the framework of meaning, usage and value dimensions. These dimensions formed the conceptual categories of the study. The distribution of the metaphors produced for skills into categories is also another research topic. According to the findings, teachers most frequently for 21st century skills; They use the metaphors of“water”,“technology”and“key”. The metaphors produced are mostly in the value category. When metaphors are examined in terms of meaning, usage and value; It has been determined that metaphors emphasizing the verbal aspect of skills are considered in the meaning category, metaphors emphasizing the action-oriented aspect are in the usage category, and metaphors emphasizing the necessity aspect are considered in the value category. According to the results of the study; The metaphor of the“compass”comes to the fore, teachers primarily emphasize the value dimension of skills, at the same time teachers consider 21st century skills as vital, indispensable and unlocking in many subjects. In the suggestions section; Some recommendations were made to both researchers and practitioners, such as focusing on the meaning, usage and value dimensions of skills, and giving importance to studies involving 21st century skills in the professional development of teachers.