Eser sözleşmesinde imkânsızlık durumları ve sonuçları
Impossibility cases in contract of work and its consequences
  1. Tez No: 754262
  2. Yazar: HAKTAN TİZGİLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Eser Sözleşmesi, İmkânsızlık, Eserin Yok Olması, İş Sahibi Yüzünden İfanın İmkânsızlaşması, Yüklenicinin Ölümü veya Kusuru Olmaksızın Yeteneğini Kaybetmesi, Contract of Work, Impossibility, Disappearance of the Work, Impossibility of Performance due to the Owner of the Work, the Contractor's Death or Loss of Ability Through No Fault
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Eser sözleşmesinde imkânsızlık, Türk Borçlar Kanunu'nda“Eserin yok olması”,“İş sahibi yüzünden ifanın imkânsızlaşması”ve“Yüklenicinin ölümü veya kusuru olmaksızın yeteneğini kaybetmesi”şeklinde kanun koyucu tarafından münhasıran düzenlenmiştir. Bu yüksek lisans tez çalışması ile Türk Borçlar Kanunu'nun 483, 485 ve 486. maddelerinde yer alan eser sözleşmesine özgü imkânsızlık düzenlemelerinin teorik ve pratik olarak pek çok yönden incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında, öncelikle eser sözleşmesi ve imkânsızlık kavramları genel çerçevesiyle açıklanmıştır. Genel nitelikli açıklamaların ardından, eser sözleşmesinde özel olarak düzenlenen söz konusu hükümlerin kapsamı, içeriği, uygulanma şartları başlıklar halinde ayrı ayrı ele alınmıştır. Nihayetinde, anılan maddelerin sonuçları, doktrinde yer alan görüşler ve yargı kararları ile çalışmamızda irdelenen hususlar pekiştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Impossibility in the contract of work is exclusively regulated by the legislator in the Turkish Code of Obligations as“the disappearance of the work”,“impossibility of performance due to the owner of the work”and“the contractor's death or loss of ability through no fault”. With this thesis, it is aimed to theoretically and practically examine the impossibility regulations specific to the contract of work in articles 483, 485 and 486 of the Turkish Code of Obligations, in various respects. Within the scope of the study, initially, the concepts of contract of work and impossibility were explained in general terms. Following broad explanations, the scope, content and application conditions of the aforementioned provisions, which were specially arranged in the contract of work, were discussed separately under the headings. Finally, the issues discussed in our study have been intensified with the results of the relevant articles, the views in the doctrine and the judicial decisions.