Belâgat ilmi açısından Nâziât sûresi
Researching surah an-Nâziât in terms of rhetoric
  1. Tez No: 754430
  2. Yazar: KEMAL ÇATILI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN MAHMUT KAYAGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: belagat incelemesi, meânî, beyân, bedî, Nâziât sûresi, rhetoric analysis, meanî, beyân, bedî, Surah an-Nâziat
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Araştırmamız Nâziât sûresini belâgat ilmi açısından incelemektedir. Bu sûre kısa bir sûre olmasına rağmen birçok belâgat konusunu içermesi sebebiyle seçilmiştir. Sûredeki belâgat konuları bu ilmi öğrenenlere kolaylık olması için modern bir belâgat ilmi kitabının konu başlıkları altında sıralanmıştır. Önce ilgili konunun tanımı verilmiş sonra da sûredeki tüm örnekleri gösterilmiştir. Bu örneklerin çoğunluğu klasik eserler taranarak tespit edilmiştir. Bir kısmı ise tarafımızdan belirlenmiştir. Zaman zaman örneklerle ilgili dayanaklar ve açıklamalar yazılmıştır. Araştırmamızın Kur'an-ı Kerim'in anlaşılmasında ve belâgat ilminin öğretiminde bir nebze de olsa faydalı olmasını ümit ediyoruz.
Özet (Çeviri)
Our paper studies the Nâziât sura in terms of rhetoric. The reason why this sura was chosen is that it has Got many rhetoric contents despite being short. The rhetoric contents were categorized as content headlines to make it easy for the people learning this discipline. Firstly the definition of relevant content was made and then all examples in the sura were showed. Most of these examples were determined by scanning classical works. Some of the sources were determined by us. Bases and explainations about the relevant examples were written. We hope that our paper will have contributions to the understanding of Quran and teaching the rhetoric.