Annelere verilen nonfarmakolojik ağrı yönetimi eğitiminin term yenidoğanda topuk kanı alma işlemi sırasında annelerin nonfarmakolojik yöntemleri kullanma ve kaygı düzeyleri üzerindeki etkisi
The effect of non-pharmacological pain management training given to mothers on the use of non-pharmacological methods and anxiety levels of mothers during heel lance in term newborns
- Tez No: 754480
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA TAŞ ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Anne, Kaygı, Nonfarmakolojik Ağrı Yönetimi, Topuk Kanı Alma, Yenidoğan, Mother, Anxiety, Nonpharmacological Pain Management, Heel Lance, Newborn
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma, annelere verilen nonfarmakolojik ağrı yönetimi eğitiminin, term yenidoğanlarda topuk kanı alma işlemi sırasında (guthrie tarama testi) annelerin nonfarmakolojik yöntemleri kullanma durumları ve kaygı düzeyleri üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Bu çalışma; ön test - son test düzende, paralel grup (müdahale - kontrol) randomize kontrollü deneysel bir çalışmadır. Çalışma Konya iline bağlı Akşehir ilçesinde hizmet veren Akşehir Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde yürütüldü. Veriler Temmuz - Eylül 2021 tarihleri arasında 64 term yenidoğan annesinden toplandı. Girişim (n=32) ve kontrol gruplarına (n=32) 64 anne randomize atandı. Girişim grubunda bulunan annelere topuk kanı alma işleminden (guthrie tarama testi) en az 12 saat önce nonfarmakolojik ağrı yönetimine ilişkin araştırmacı tarafından eğitim verildi. Veriler; Tanıtcı Bilgi Formu, Nonfarmakolojik Yöntem Uygulama Kontrol Listesi ve Spielberger Durumluk Kaygı Ölçeği kullanılarak toplandı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra Mann Whitney U testi, Pearson Kikare testi, Fisher's exact test ve Yates düzeltmesi kullanıldı. Ön test puanlarının son test puanlarına etkisini kontrol altına almak için ANCOVA analizi kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık p< 0,05 olarak kabul edildi. Annelerin nonfarmakolojik yöntemleri kullanma durumunun gruplara göre farklılık gösterdiği, girişim grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulundu (p< 0,001). Gruplara göre son test kaygı puanları arasında istatistiksel olarak fark olmadığı (p= 0,701) ve ön test - son test kaygı puanları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı (p= 0,558) bulundu. Nonfarmakolojik yöntemleri kullanma durumuna etki eden özelliklere ilişkin lojistik regresyon modelinde doğum şekli anlamlı bulundu (p= 0,031). Sezaryen ile doğum yapan annelerin nonfarmakolojik yöntemleri uygulama ihtimali normal doğum yapan annelere göre daha fazla bulundu. Bu çalışma sonuçları doğrultusunda, prosedürel ağrının önlenmesine yönelik öneriler dizisinin yalnızca farmakolojik ve nonfarmakolojik ağrı tedavisini değil aynı zamanda ebeveynleri ve profesyoneller arası işbirliğini de içeren deneysel araştırmalara yönelik daha fazla çalışma yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effect of non-pharmacological pain management training given to mothers on the use of non-pharmacological methods and anxiety levels of mothers during heel lance (guthrie screening test) in term newborns. This work; It is a randomized controlled experimental study in pretest – posttest order, parallel group (intervention - control). The study was carried out in Akşehir State Hospital, Gynecology and Obstetrics Clinic, serving in Akşehir district of Konya province. Data were collected from 64 mothers of term newborns between July and September 2021. 64 mothers were randomly assigned to intervention (n=32) and control groups (n=32). Mothers in the intervention group were given training on non-pharmacological pain management at least 12 hours before the heel lance (guthrie screening test). Data; The Introductory Information Form was collected using the Non-pharmacological Method Application Checklist and the Spielberger State Anxiety Inventory. In addition to descriptive statistics, Mann Whitney U test, Pearson Chi-square test, Fisher's exact test and Yates correction were used in the analysis of the data. ANOVA analysis was used to control the effect of pretest scores on posttest scores. Statistical significance was accepted as p< 0,05. It was found that the mothers' use of non-pharmacological methods differed according to the groups and was statistically significant (p< 0.001). It was found that there was no statistical difference between the post-test anxiety scores according to the groups (p= 0.701), and the difference between the pre-test and post-test anxiety scores was not statistically significant (p= 0.558). The mode of delivery was found to be significant in the logistic regression model regarding the characteristics affecting the use of non-pharmacological methods (p= 0.031). It was found that mothers who gave birth by cesarean section were more likely to use non-pharmacological methods than mothers who gave normal birth. In line with the results of this study, it is recommended that further studies be conducted on experimental research that includes not only pharmacological and nonpharmacological pain management, but also parental and professional collaboration of the set of recommendations for procedural pain prevention.