İsmail Hakkı İzmrili'nin din ve modernleşme hakkındaki görüşleri
İsmail Hakkı İzmirli's opinions on religion and modernization
- Tez No: 754484
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ALPEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İsmail Hakkı İzmirli, Modernizm, Din, İsmail Hakkı İzmirli, Modernism, Religion
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada İsmail Hakkı İzmirli'nin Din ve Modernleşmeye yönelik görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. İsmail Hakkı İzmirli, yalnızca bir din âlimi olarak değil toplumun içinde yer alan her türlü konuda eserler ortaya koymuş bir kişidir. Toplum insanı ve dini inceleyerek yapıtlar çıkarması çalışmanın konusu bakımından ciddi bir veri şeklinde önümüze gelmektedir. Birçok kişi tarafından din ve modernleşme birbirine zıt iki kavramlardır. İsmail Hakkı İzmirli ise bu konuları birlikte ele alarak önemli düzeyde eserler vermiştir. Bu bağlamda kanaatimizce İsmail Hakkı İzmirli'nin, Türkiye'nin modernleşmesi sürecinde önemli katkıları bulunmuştur. Çalışma neticesinde ise İsmail Hakkı İzmirli'nin modernleşme ve din konusundaki görüşleri doğrultusunda önemli bir isim olduğu görülmüş ve modernleşme sürecine katkılarının büyük olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine İsmail Hakkı İzmirli's views on Religion and Modernization. İsmail Hakkı İzmirli is a person who has produced works not only as a religious scholar but also on all kinds of subjects within the society. The fact that society produces works by examining people and religion comes before us in the form of serious data in terms of the subject of the study. For many, religion and modernization are two contradictory concepts. İsmail Hakkı İzmirli, on the other hand, dealt with these issues together and produced important works. In this context, in our opinion, İsmail Hakkı İzmirli made important contributions to the modernization process of Turkey. As a result of the study, it was seen that İsmail Hakkı İzmirli was an important name in line with his views on modernization and religion, and it was seen that his contributions to the modernization process were great.