Lider üye etkileşimi ve psikolojik güçlendirmenin örgütsel özdeşleşme üzerinde etkisi: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi örneği
The effect leader member exchange and psychological empowerment on organizational identification: The case of Muğla Sıtkı Koçman University
- Tez No: 754510
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA BURCU BULGURCU GÜREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: lider-üye etkileşimi, psikolojik güçlendirme, örgütsel özdeşleşme, leader-member exchange, psychological empowerment, organizational identification
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Değişimin hız kazandığı günümüzde, örgütler için insan unsuru büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle örgütler verimliliği arttıran stratejiler üretmeye çalışmaktadır. Örgütsel özdeşleşmenin, verimliliğin arttırılmasında önemli bir rol oynadığı ifade edilebilmektedir. Örgüt ile çalışanlar arasındaki duygusal bağ olarak tanımlanan örgütsel özdeşleşme, örgüt içinde çalışanların memnuniyet ve performansını etkileyerek örgütsel başarıyı etkileyebilmektedir. Bu nedenle bu araştırmanın amacı, lider üye etkileşimi, psikolojik güçlendirme ve örgütsel özdeşleşme değişkenleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaç doğrultusunda araştırmada, lider üye etkileşimi, psikolojik güçlendirme ve örgütsel özdeşleşme arasındaki ilişkiler kavramsal olarak incelenmiş ve oluşturulan hipotezler test edilmiştir. Araştırmada veriler anket tekniği kullanılarak elde edilmiştir ve elde edilen tüm veriler SPSS Statistics Base 22.0 programı ile incelenmiştir. Anket çalışmasında lider-üye etkileşimi için Liden ve Maslyn (1998) tarafından geliştirilen ve Türkçe uyarlaması Baş, Keskin ve Mert (2010) tarafından yapılan“LMX”ölçeği, örgütsel özdeşleşme için Mael ve Ashforth (1992) tarafından geliştirilen ve Türkçe uyarlaması Tüzün (2006) tarafından yapılan“Örgütsel Özdeşleşme Ölçeği”ve Spreitzer'in (1995) geliştirdiği Sürgevil, Tolay ve Topoyan tarafından (2013) Türkçeye uyarlanan“Örgütsel Adalet”kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde görev yapan 298 akademik ve idari personel oluşturmaktadır. Elde edilen verilere faktör, korelasyon ve regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırma bulguları sonucunda; lider üye etkileşimi ve örgütsel özdeşleşme arasında, psikolojik güçlendirme ve örgütsel özdeşleşme arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's world where change is accelerating, the human resource is important for organizations. For this reason organizations strive to produce strategies that increase productivity. It is known that organizational identification plays an important role in increasing productivity. Organizational identification, defined as emotional link between organization and employees, can affect the organization's success by affecting employee satisfaction and performance related behaviors. Because of this, the aim of this study is to find out the relationship between leader member exchange (LMX), psychological empowerment and organizational identification. The relationships between leader member exchange, psychological empowerment and organizational identification were conceptually examined and hypotheses were tested. The datas were obtained with survey technique and the obtained data were analyzed through the SPSS Statistics Base 22.0 package program. Leader member exchange (LMX) scale developed by Liden and Maslyn (1998) adapted by Baş, Keskin ve Mert (2010); organizational identification scale developed by Mael and Ashforth (1992) adapted by Tüzün (2006), and psychological empowerment scale developed by Spreitzer (1995) and adapted by Sürgevil, Tolay ve Topoyan (2013) were utilized. The study group of the research consists of 298 academic and administrative staff in Muğla Sıtkı Koçman University. Factor, correlation and regression analysis was applied to the obtained data. As a result of the research findings; It was determined that there is a positive and significant relationship between leader-member exchange (LMX) and organizational identification, psychological empowerment and organizational identification.