Effectiveness of psychoeducation for caregivers of patients with bipolar disorder: A pilot study
İki uçlu duygu durum bozukluğu hastalarının bakım verenlerine yönelik psikoeğitimin etkililiği: Pilot çalışma
- Tez No: 754549
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OYA MORTAN SEVİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikoeğitim, Bakım Verenler, Bipolar Bozukluk, Psychoeducation, Caregivers, Bipolar Disorder
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Literatür özellikle bipolar bozukluğun semptomatolojisine odaklansa da, bu duygudurum değişikliklerinin bakım verenler üzerinde çeşitli etkileri vardır. Bununla birlikte, bakım verenlerin iyileşmede önemli bir rolü vardır. Bu etkileri ve tedavideki önemli rollerini göz önünde bulundurarak bu tezin amacı, bipolar bozukluğu olan hastaların bakım verenleri için yapılandırılmış ve manuelleştirilmiş bir psikoeğitim programı geliştirmek ve bu programın bakım verenlerin yükü, yüksek duygu dışavurumu, hastalık hakkındaki bilgi düzeyi üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Psikoeğitimin sonunda bakım verenlerin yük düzeyinde anlamlı bir azalma, bakım verenlerin hastalara yönelik yüksek duygu dışavurumu düzeyinde ve bakım verenlerin hastalık hakkındaki bilgi düzeylerinde anlamlı bir iyileşme olacağı varsayılmaktadır. Değerlendirme aracı Algılanan Aile Yükü Ölçeği, Dışavurulan Duygulanım Ölçeği ve Bipolar Bozukluk Bilgi Ölçeği'nden oluşturulmuştur. Ayrıca seansların etkisini değerlendirmek için doyum ölçeği kullanıldı. Çalışma Bipolar Yaşam Derneği üyelerine çevrimiçi platformlar üzerinden duyuruldu ve çalışma hakkında bilgi verildi. 9 gönüllü üye (yaş ortalaması:29.8, yaşların standart sapması:5.6) dahil edilme kriterlerini karşıladı ve 6 çevrimiçi oturuma katıldı. Psikoeğitim programı sonunda bakım verenlerin yük düzeyinde azalma, bakım verenlerin yüksek duygu dışavurum vii düzeylerinde ve bakım verenlerin bilgi düzeylerinde artış gözlenmiş ancak anlamlı bulunmamıştır. Sonuçlar literatür ışığında tartışılmış ve çalışmanın güçlü yönleri ve sınırlılıkları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Although the literature especially focuses on the symptomatology of bipolar disorder, these mood changes have several effects on caregivers. Nevertheless, the caregivers have a significant role in the improvement. By considering these effects and their important role in treatment, the purpose of this thesis is to develop a structured and manualized psychoeducation program for caregivers of bipolar disorder and to investigate the effects of this program on caregivers' burden, high expressed emotion, knowledge about the illness. It is hypothesized that there will be a significant reduction in the level of caregivers' burden, and a significant improvement in the level of caregivers' high expressed emotion towards patients and in the level of caregivers' knowledge about illness at the end of psychoeducation program. The assessment tool was formed of the Perceived Family Burden Scale, the Level of Expressed Emotion Scale, and the Knowledge Scale on Bipolar Disorder. A satisfaction scale was also used to evaluate the effect of the sessions. The study was announced to the members of Bipolar Life Association through online platform, and the executives were informed about the study. 9 volunteer members(mean of age:29.8, standard deviation of age:5.6) were met the inclusion criteria and participated to 6 online sessions. A reduction in the level of caregivers' burden, and an increase in the level of caregivers' high expressed v emotion, and in the level of caregivers' knowledge were observed at the end of psychoeducation program, but they were not found as significant. The results were discussed in the light of the literature and the strengths, and limitations of the study were evaluated.