Efl instructors' perceptions of group-work and pair-work speaking activities at international schools in İstanbul
İstanbul'daki uluslararası okullarda İngilizce öğretmenlerinin grup ve ikili konuşma aktiviteleri hakkında algıları
  1. Tez No: 754565
  2. Yazar: YAMEN BONDOUCK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN SABUNCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İkili Çalışma, Grup Çalışması, Konuşma Etkinlikleri, Konuşma Becerisi, İngilizce Öğretmenleri, Uluslararası Okullar, Pair Work, Group Work, Speaking Activities, Speaking Skill, EFL Instructors, International Schools
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Birçok İngilizce öğretmeni öğrencileri İngilizce konuşturmanın zor olduğunu düşünmektedir. Dil programları ve ders planları akıcı konuşma ve iletişim odaklı etkinliklerden ziyade dili doğru kullanma odaklı etkinliklere dayanmaktadır. Bundan dolayı, grup ve ikili konuşma aktiviteleri vasıtasıyla işbirlikçi dil öğretim yöntemi son zamanlarda önemli bir araştırma konusu olmuştur. Mevcut çalışma, İngilizce öğretmenlerinin grup ve ikili konuşma aktiviteleri hakkında algılarını araştırmayı amaçlamaktadır. Bu hedefleri gerçekleştirmek amacıyla nicel ve nitel bilgi toplama araçlarını içeren karma yöntemle bilgi toplama süreci gerçekleştirilmiştir. Araştırma, 100 İngilizce öğretmeninin katılımcı olduğu anket ve 10 İngilizce öğretmeninin katılımcı olduğu mülakattan oluşmaktadır. Ankette toplanan bilgiler SPPS 25 programı kullanılarak analiz edilmiştir ve mülakatta toplanan bilgiler MAXODA programı vasıtasıyla nitel olarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular ışığında İngilizce öğretmenlerinin grup ve ikili konuşma etkinlikleri üzerine pozitif bir tutum benimsediği görülmektedir. Ayrıca, katılımcılar grup ve ikili konuşma etkinliklerini uyguladıklarını belirtmişlerdir. İngilizce öğretmenlerinin bu tür işbirlikçi öğrenme tekniklerini tercih etmelerinin sebepleri arasında motivasyon, sosyal beceriler, özgüven gelişimi, öğrencinin aktif olması ve özerk öğrenme önemli bir yer tutmaktadır. Diğer yandan, katılımcıların grup ve ikili konuşma aktivitelerini tercih etmemesinin nedenleri arasında öğrencinin ana dil kullanımı, öğretmenin öğrenciyi etkinlik sırasında gözlemlemesi ve zaman yönetimi sayılabilir. Başarılı bir dil öğrenme sürecinde ikili ve grup çalışma etkinliklerinin önemli bir rol oynamasından dolayı, akıcı bir yabancı dile sahip olma üzerine öneriler ve tavsiyeler mevcuttur.
Özet (Çeviri)
Many English language teachers find it difficult to get students speaking. Language courses usually include activities focusing on accuracy rather than activities focusing on fluency or communication. Therefore, collaborative learning through pair work and group work has been a key research topic recently. The current study aims to explore EFL instructors' perceptions of pair-work and group-work speaking activities at international schools in İstanbul. To achieve the objectives, mixed-methods research combining elements of qualitative and quantitative methods was undertaken with a view to collecting and analysing the data. A questionnaire and an interview were used as data collection tools. 100 EFL instructors responded to the questionnaire and 10 EFL instructors were interviewed. The data obtained through the questionnaire were quantitative and were analysed statistically by using SPSS 25 while the data obtained through the interview were analysed qualitatively by using MAXQDA. In the light of the findings, the participants exhibited positive attitudes towards using pair-work and group-work speaking activities in the classroom. They also stated that they implemented pair-work and group-work activities to develop learners' speaking skills. Besides, the findings revealed that the students preferred to adopt collaborative learning through pair-work and group-work activities due to high level of motivation, development of social skills, being active and enhancing learner autonomy. On the other hand, the study found that some English language teachers did not benefit from pair-work and group-work activities because students tended to use their first language and also teachers did not monitor student learning and manage time well. Due to the significant role of pair work and group work in a successful language course, suggestions and recommendations for a further study to develop fluency have been made.