Özel hastanede çalışan sağlık profesyonellerinin ve personellerin istanbul sözleşmesi hakkındaki bilgileri ile toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumunun değerlendirilmesi
Evaluation of the knowledge of healtcare professionals and personel working i̇n A private hospi̇tal on the İstanbul conventi̇on and attitudes towards gender roles
- Tez No: 754587
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUZAFFER BERNA DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Cinsiyet Eşitliği, Kadın, İstanbul Sözleşmesi, Gender Roles, Gender Equality Woman, Istanbul Convention
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu araştırma özel hastanede çalışan sağlık profesyonellerinin ve personellerin İstanbul Sözleşmesi hakkındaki bilgileri ile toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumunu değerlendirmek amacıyla kesitsel tipte tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın verileri 17.11.2021-06.01.2022 tarihleri arasında online platform üzerinden elde edilmiştir. Araştırmanın örneklemini özel hastanede çalışan 300 kişi oluşturmuştur. Veri toplama formunun ilk ve ikinci bölümünde literatür doğrultusunda hazırlanan ve araştırmaya katılan sağlık profesyonelleri ve personelin sosyo-demografik ve tanıtıcı bilgileri (12 soru) ile İstanbul Sözleşmesi ile ilgili sorular (6 soru) bulunmaktadır. Üçüncü bölümde ise“Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği”(38 soru) kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların %68'ini kadınlar, %32'sini erkekler, örneklemin yarısını ise hemşire meslek grubu oluşturmaktadır. Türkiye'nin imzaladığı İstanbul Sözleşmesi'nden imzasını çekmesini doğru bir karar olarak bulanların %60'ı Türk gelenek ve ahlak kurallarına aykırı olduğunu, %50'si eşcinselliği özendirdiğini, %85'i ise cinsel yönelim ve toplumsal cinsiyet kimliği gibi kavramların Türk Toplum yapısına uymamasını neden olarak sunmuştur. Araştırmaya katılanların Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeğinden aldıkları ortalama toplam puan 146,61±25,68 olup ölçekten alınabilecek en yüksek puanın 190 olduğu göz önüne alındığında, katılımcıların genel olarak eşitlikçi toplumsal cinsiyet rol tutumlarına sahip oldukları söylenebilir. TCRTÖ puanlarının katılımcıların tanımlayıcı özelliklerine göre farklılaşma durumuna bakıldığında tüm tanımlayıcı özelliklerde yani cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, aylık gelir düzeyi, doğum yerleri, meslek, aile tipi ve evlenme şekline göre anlamlı farklılık olduğu dikkati çekmiştir. İstanbul Sözleşmesi ile ilgili sorulardan olan“İstanbul Sözleşmesi hakkında bilginiz var mı?”,“Toplumsal cinsiyet kavramını daha önce duydunuz mu?”,“Türkiye'nin imzaladığı İstanbul Sözleşmesi'nden imzasını çekmesi sizce doğru bir karar mıdır?”ve“Türkiye İstanbul Sözleşmesi'nden çekildiğinde kadına yönelik şiddet artar mı?”sorularına olumlu cevap veren değişkenler bakımında değerlendirildiğinde TCRTÖ toplam puan ortalamasında yüksek alan grupların olduğu dikkati çekmiştir. Sonuç: Araştırmaya dahil edilen sağlık profesyonel ve personellerin çoğunun İstanbul Sözleşmesi hakkında bilgisi olduğu saptanmıştır. Bu çalışmada erkeklerin, eğitim düzeyi düşük olan bireylerin İstanbul Sözleşmesi hakkında daha az bilgiye sahip oldukları ve toplumsal cinsiyet eşitliği bakımından geleneksel bir tutum sergiledikleri görülmüştür. Bu sebeple hastanedeki hizmet içi eğitimlerle birlikte ilkokul düzeyinde de toplumsal cinsiyet rollerine yönelik derslerin olması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research was conducted as a cross-sectional descriptive study in order to evaluate the knowledge of health professionals and staff working in private hospitals about the Istanbul Convention and their attitudes towards gender roles. Materials and Methods: The data of the study were collected from the online platform between 17.11.2021 and 06.01.2022. The sample of the study consisted of 300 people working in a private hospital. In the first and second parts of the data collection form, there are socio-demographic and introductory information (12 questions) of health professionals and personnel who participated in the research and prepared in line with the literature, and questions about the Istanbul Convention (6 questions). In the third part,“Gender Roles Attitude Scale”(38 questions) was used. Results: 68% of the participants are women, 32% are men, and half of the sample is nurses. 60% of those who find it a right decision for Turkey to withdraw their signature from the Istanbul Convention, which it has signed, say that it is against Turkish customs and morals, 50% encourage homosexuality, and 85% say that concepts such as sexual orientation and gender identity do not contribute to the structure of Turkish society. He gave reasons for non-compliance. It can be said that the participants in the research have egalitarian gender role attitudes in general, considering the average total score they got from the Gender Roles Attitude Scale (TCRTÖ) is 146.61±25.68 and the highest score that can be obtained from the scale is 190. Considering the differentiation of the TCRTÖ scores according to the descriptive characteristics of the participants, it was noted that there was a significant difference in all descriptive features, namely gender, marital status, education level, monthly income level, place of birth, occupation, family type and marriage type. Among the questions about the Istanbul Convention,“Do you know about the Istanbul Convention?”,“Have you heard of the concept of gender before?”,“Do you think it is the right decision for Turkey to withdraw its signature from the Istanbul Convention that it signed?”and“Will violence against women increase when Turkey withdraws from the Istanbul Convention?”When evaluated in terms of the variables that gave positive answers to the questions, it was noted that there were groups with higher scores in the total mean score of TCRTÖ. Conclusion: It was determined that most of the health professionals and personnel included in the study had knowledge about the Istanbul Convention. In this study, it has been observed that men, individuals with low education levels have less knowledge of the Istanbul Convention and exhibit a traditional attitude in terms of gender equality. For this reason, it is recommended to have classes on gender roles at the primary school level along with in-service training in the hospital.