The effectiveness of 10-week online trauma center trauma-sensitive yoga (TCTSY) sessions on interoceptive awareness and depression, anxiety, stress scores
10 hafta çevrimiçi travma merkezi travmaya - duyarlı yoga seanslarının interoseptif farkındalık ve depresyon, anksiyete, stres skorlarına etkisinin incelenmesi
- Tez No: 754642
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERSİN UYGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: interoseptif farkındalık, travmaya-duyarlı yoga, sinirbilim, depresyon, anksiyete, interoceptive awareness, trauma-sensitive yoga, neuroscience, depression, anxiety
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruhsal Travma Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Travma zihin ve beyin üzerinde köklü değişikliklere sebep olmaktadır. Bireyin yaşamında davranışsal, duygusal, sosyal ve zihinsel boyutlarda bozukluklar yaratmaktadır. Tekil travmalarla beraber, uzun süre devam eden tekrarlı travmaların zaman içerisinde birikimi kişinin hayatında farklı psikiyatrik tabloların oluşmasına ve travmaya bağlı komorbitlerin oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Bu sebeple tedavisinde sadece bilişsel boyut üzerinden ilerlemek ya da farmakolojik müdahale ile semptomları kontrol altına almak tedavide önemli eksiklikler yaratmakta ve işlevsiz kalmaktadır. Bu çalışmada, temelleri nörobilim, bağlanma teorisi ve travma teorisine dayanan klinik ve kanıta dayalı beden odaklı bir tedavi yöntemi olan“10-hafta Travma Merkezi Travmaya-Duyarlı Yoga”protokolünün uygulaması ve eşitlenmemiş kontrol gruplu ön test son test dizayn ile kadın katılımcılar üzerindeki etkinliğinin incelenmesi amaçlamıştır. Uygulanan tedavi ile bireylerin interoseptif farkındalıklarının yükselmesi ve buna bağlı olarak depresyon, anksiyete, stres skorlarının istatiksel olarak anlamlı ölçüde düşmesi hedeflenmiştir. Çalışma kültüre adapte edilmiş ve online olarak uygulanmıştır. 10 hafta boyunca seanslar çevrimiçi platform üzerinden haftada bir gün bir saat grup terapisi şeklinde sertifikalı Travmaya-Duyarlı Yoga kolaylaştırıcısı tarafından gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın müdahale grubunda 16, kontrol grubunda 19 kadın katılımcı yer almıştır. Veri toplama sürecinde Demografik Bilgi Formu, Karmaşık Travma Envanteri, Çok Boyutlu Bedensel Farkındalık Değerlendirmesi - II, Depresyon Anksiyete Stres – 21 ölçekleri kullanılmıştır. Ölçümler yoga seanslarının başlangıç tarihinden bir hafta öncesi öntest, 10 haftalık seansların tamamlanmasından bir hafta sonrası sontest ve üç ay sonrası izlem olarak tekrar edilmiştir. Hipotezler, ANOVA ile test edilmiştir. Katılımcıların depresyon anksiyete stres skorlarında istatiksel olarak anlamlı bir düşüş ve interoseptif farkındalıkta yükseliş gerçekleştiği ortaya konulmuştur. Çalışma, 10-Hafta Travma Merkezi Travmaya Duyarlı Yoga (TCTSY) protokolünün Türk kültürüne adapte edilmesi ve ve Türkiye'de ilk defa uygulanması açısından önem taşımaktadır. Ayrıca protokolün pandemi şartlarında tüm dünyada online olarak uygulandığı ikinci çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Trauma can cause distinct changes in brain structure and function of mind. It creates behavioral, emotional, social and mental disorders in an individual's life. Along with single traumas, the accumulation of long-lasting repetitive traumas over time lead to the formation of different psychiatric diagnoses and trauma-related comorbidities in their life. Therefore, a holistic treatment approach is required. Although verbal expression is an important dimension in psychotherapy, it is not sufficient for an effective trauma treatment. Only progressing through the cognitive dimension or controlling the symptoms with pharmacological intervention creates significant deficiencies in the treatment. Also it becomes dysfunctional after a while due to the recurrence of the symptoms. The study aims to examine the effectiveness of the application of the“10-Week Trauma Center Trauma-Sensitive Yoga”protocol of Center for Trauma and Embodiment at JRI, which is an evidence-based clinical treatment based on neuroscience, attachment theory and trauma theory to female participants with a nonequivalent control group pretest-posttest design. It was aimed to increase the interoceptive awareness of the individuals and accordingly to decrease the depression, anxiety and stress scores significantly. The study was adapted to the culture and applied online. For 10 weeks, the sessions were conducted by a certified Trauma-Sensitive Yoga facilitator in the format of one hour group therapy once a week via the online platform. There were 16 female participants in the intervention group and 19 female participants in the control group. In the data collection process of the study, Demographic Information Form, Complex Trauma Inventory (CTI), Depression Anxiety Stress Scale (DASS-21), Multidimensional Assessment of Interoceptive Awareness (MAIA-II) were applied. The measurements were repeated as the pre-test one week before the start of the yoga sessions, the post-test one week after the completion of the 10-week sessions, and the follow-up test after three months. Hypotheses were tested by ANOVA. It was revealed that there was a statistically significant reduction in the depression, anxiety and stress scores of the participants and an increase in their interoceptive awareness. The study is important in terms of adapting the Trauma-Sensitive Yoga protocol to Turkish culture and applying it for the first time in Turkey. In addition, it is the second study in which the protocol has been applied online all over the world under pandemic conditions.