19. yüzyıl ve 20. yüzyılın ilk yarısında Manisa'da yaşamış musikişinasların (Bestecilerin) hayatları ve sanatçı kişilikleri
The lives and artist personalities of musicians (Composers) who lived in Manisa in the 19th century and the first half of the 20th century
- Tez No: 754695
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEHAM HENDAWİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Sanat Tarihi, Folklore, Music, Art History
- Anahtar Kelimeler: Manisa, Musiki, Manisa'da Yaşamış Musikişinaslar, Manisa, Classical Turkish Music, Musicianswholived in Manisa
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
19. ve 20. yüzyılların başlarından itibaren İstanbul dışındaki Klâsik Türk Mûsikîsinin durumunun anlaşılması açısından büyük önem taşıdığına inandığımız Manisalı bestekârların eserlerin incelenmesinden önce; hayatları, mûsikî yönleri ve eserleri hakkında genel bilgiler verilmiştir. Bestekârların eserlerinin makam analizlerinin açıklamalı olarak aktarılması bugüne kadar yapılmadığı için bu konuya bulgular başlığında yer verilmiştir. Eserler; bestekârlârın el yazısına veya mevcut en eski nüshalarına bağlı kalınarak yeniden yazılmıştır. Daha sonra bestekârların eserlerindeki makam kullanımı, usûl- vezin ilişkisi kullanımı ve kullanılan güfteler incelemeye tâbi tutulmuştur. Bu çalışmada 19. ve 20. yüzyılların ilk yarısında Manisa'da yaşamış önemli musikişinasların bestelediği eserler; eserlerdeki makam kullanımı ve usûl yönünden incelenmiştir
Özet (Çeviri)
Before examining the works of composers from Manisa, which we believe to be of great importance in terms of understanding the situation of Classical Turkish Music outside of Istanbul in the 19th and early 20th centuries; general information about their lives, musical aspects and works are given. Since the e-works of composers have not been transferred to today's Turkish in an annotated manner, this subject has been included in the title of findings. Works; The compositions were rewritten based on the handwriting ortheoldest available copies. Later, theuse of maqam in the works of the composers, theuse of the usûl-prosody relationship and the lyrics used we're examined. In this study, the works composed by important musicians who lived in Manisa in the first half of the 19th and 20th centuries; Theuse of maqams in theworks, the relations between usûl-prosody and the meanings of the used lyrics we're examined.