Büyüme dönemindeki ratlarda tarantula cubensis alkolik ekstraktı ve anabolik androjenik steroid kullanımının bazı uzun kemiklerdeki osteolojik gelişim üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of tarantula cubensis alcoholic extract and anabolic androgenic steroid use on osteological development in some long bones in rats in the growing period
- Tez No: 754710
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL BEŞOLUK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Anabolik Androjenik Steroid, Kemik Gelişimi, Metenolon Enantat, Tarantula Cubensis Alkolik Ekstraktı, Rat, Anabolic Androgenic Steroid, Bone Development, Methenolone Enanthate, Tarantula Cubensis Alcoholic Extract, Rat
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Doğal anabolik androjenik steroid (AAS) olan testosteron özellikle puberte döneminde yüksek anabolik etkisi nedeniyle kas kütlesinde ve gücünde artışa neden olmaktadır. Bu nedenle testosteronun sentetik analogları sporcular arasında sıkça kullanılmaktadır. Ancak bu testosteron türevlerinin bazı sporcular tarafından suistimal edilerek kontrolsüz ve uzun süre kullanımı özellikle iskelet sistemi başta olmak üzere birçok doku ve organda geri dönüşümsüz hasarlara yol açabilmektedir. Bu çalışmada anabolik androjenik steroid kullanımına bağlı olarak kemik doku gelişimi üzerinde oluşabilecek olumsuz etkilerin, proliferatif ve rejeneratif etkilere sahip olduğu belirtilen Tarantula cubensis alkolik ekstraktı (TCAE) kullanılarak giderilip giderilemeyeceği, bazı uzun kemiklerin incelenmesi sonucunda elde edilen verilerle ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışma, beş haftalık 36 adet Wistar Albino ırkı rat üzerinde, TCAE ile birlikte testosteron türevi olarak metenolon enantat (ME) kullanılarak yapıldı. Çalışma süresince hayvanlar her kafeste en fazla beş adet olacak şekilde sekiz adet polisulfon yapıdaki kafeslerde, 24±1oC, %60 atmosferik nemli ve ışığın 12 saat aydınlık/12 saat karanlık sağlandığı ortamda barındırıldı. Standart rat yemi ve su ihtiyaçları adlibitum olarak sağlandı. Kontrol grubunda altı, diğer gruplarda 10 adet olarak gruplandırıldı. Haftada bir kez 7 hafta boyunca, Kontrol grubuna serum fizyolojik (SF) 0.2 ml/rat dozunda deri altı (SC), TCAE grubuna Tarantula cubensis alkolik ekstraktı 0.2 ml/rat dozunda SC, ME grubuna metenolon enantat 10 mg/kg dozunda İM, TCAE + ME grubuna ise TCAE 0.2 ml/rat dozunda SC ve metenolon enantat 10 mg/kg dozunda İM olarak uygulandı. Son uygulamadan bir hafta sonra sakrifiye edilen hayvanlardan femur ve humerus kemikleri alınarak belirlenen anatomik referans noktalarından (uzunluk, corpus kalınlığı, cavum medullare çapı, cortex kalınlığı) yapılan ölçüm sonuçlarının değerlendirilmesinde gruplar arasında istatistiki farklar gözlenmedi (P>0.05). Sonuç olarak gelişme dönemindeki ratlara normal dozlarda metenolon enantat ve TCAE uygulamasının femur ve humerus kemikleri gelişim üzerine etkisinin olmadığı, ancak yüksek dozlarda farklı etkiler gözlenebileceği ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
Testosterone, which is a natural anabolic androgenic steroid (AAS), causes an increase in muscle mass and strength due to its high anabolic effect, especially during puberty. For this reason, synthetic analogues of testosterone are frequently used among athletes. However, the abuse of these testosterone derivatives by some athletes and their uncontrolled and long-term use can cause irreversible damage to many tissues and organs, especially the skeletal system. In this study, it was tried to reveal whether the negative effects that may occur on bone tissue development due to the use of anabolic androgenic steroids can be eliminated by using Tarantula cubensis alcoholic extract (TCAE), which is stated to have proliferative and regenerative effects, with the data obtained as a result of the examination of some long bones. The study was performed on 36 five-week-old Wistar Albino rats using TCAE together with methenolone enanthate (ME) as a testosterone derivative. During the study, the animals were housed in eight polysulfone cages, a maximum of five in each cage, at 24±1oC, 60% atmospheric humidity and 12 hours of light / 12 hours of darkness. Requirements of standard rat feed and water were provided adlibitum. They were divided as 6 in the control group and 10 in the other groups. Once a week for 7 weeks, saline (SF) 0.2 ml/rat subcutaneously (SC) in to control group, Tarantula cubensis alcoholic extract 0.2 ml/rat SC in to TCAE group, methenolone enanthate 10 mg/kg IM in to ME group, Tarantula cubensis alcoholic extract 0.2 ml/rat SC and methenolone enanthate 10 mg/kg IM was administered in to TCAE + ME group. No statistical differences were observed between the groups in the evaluation of the measurement results made from the anatomical reference points (length, corpus thickness, cavum medullare diameter, cortex thickness) determined by taking the femur and humerus bones from animals sacrificed one week after the last application (P>0.05). As a result, it can be stated that the administration of methenolone enanthate and TCAE at normal doses to rats in the growing period has no effect on the development of the femur and humerus bones, but different effects can be observed at high doses.