Neoadjuvan kemoterapi alan over kanseri hastalarında CA 125 düzeyi ve inflamatuar belirteçlerin prognostik ve prediktif rolü
The prognostic and predictive role of inflammatory markers and CA 125 level in neoadjuvant chemotherapy received ovarian cancer patients
  1. Tez No: 754716
  2. Yazar: ŞEHNAZ KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNAN KOCA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Over kanserleri, CA-125, inflamasyon, patolojik yanıt, Ovarian cancers, CA-125, inflammation, pathologic response
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı nötrofil lenfosit oranı, monosit lenfosit oranı, trombosit lenfosit oranı, prognostik nütriksiyon indeksi ve CA-125 düzeyi parametrelerinin over kanserinde sağ kalım süreleri üzerine etkisi olup olmadığını araştırmaktır. YÖNTEM: Araştırmaya, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniğinde 2014 yılı kasım ayı ile 2022 yılı mayıs ayları arasında over kanseri tanısı ile takip edilmiş 18 yaş üzeri, neoadjuvan tedavi almış 106 hasta dahil edilmiştir. Yaşı 18'den küçük olan, takip sürecini tamamlamayan, neoadjuvan tedavi almamış olan ve aktif enfeksiyonu olan over kanseri hastaları araştırmaya dahil edilmemiştir. Verilerin analizi SPSS 25 paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Nitel değişkenlerin sağ kalım bakımından değerlendirilmesi Kaplan-Meier log-rank testi ile gerçekleştirilmiştir. Anlamlı olduğu tespit edilen nitel değişkenlerle uygun nicel değişkenlerin sağ kalım üzerine etkilerinin tespit edilmesi için Cox regresyonu kullanılmıştır. Araştırmada tip I hata oranı 0,05 olarak alınmıştır. BULGULAR: Menopoz durumu, NACT çeşidi, NACT patolojik yanıt durumu, patolojik yanıt kategorisi, NACT radyolojik yanıt durumu, NACT marker yanıt durumu, operasyon geçirme durumu, adjuvan KT durumu, platin duyarlılığı, progresyon durumu değişkenlerinin ikili karşılaştırmalar sonucunda sağ kalım süreleri bakımından anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Sağ kalımı etkileyen faktörlerin nihai değerlendirmesi Cox regresyon ile gerçekleştirilmiştir. Cox regresyon sonucunda; platin duyarlılığı olmasının 3,05 kat koruyucu faktör, NACT sonrası CA-125 değişim oranındaki 1 birimlik artışın (düşme oranındaki 1 birimlik azalmanın) 1,033 kat risk faktörü ve MLR değerindeki 1 birimlik artışın 9,961 kat risk faktörü olduğu tespit edilmiştir. Patolojik yanıt durumları bakımından gerçekleştirilen karşılaştırmalar sonucunda; başlangıç CA-125 değerleri daha yüksek, NACT sonrası CA-125, post-op CA-125, NACT sonrası CA-125 değişim oranı ve adjuvan sonrası CA-125 değerleri daha düşük olan hastalar ile optimal sitoredüksiyon cerrahisi uygulanan hastalarda daha sık patolojik yanıt görülmüştür. SONUÇ: Bu çalışma ile platin duyarlılığı, NACT sonrası CA-125 değişim oranı ve MLR değerlerinin sağkalımın bağımsız prognostik faktörleri olduğu ortaya konulmuştur. Bunun yanı sıra optimal cerrahi ve CA-125 değerlerinin patolojik yanıt prediksiyonunda önemi olduğu düşünülmektedir. Çalışma, tek merkezli ve retrospektif olması sebebiyle kısıtlı bir örneklem çerçevesi ile gerçekleştirilmiştir. Bu nedenle, örneklemin daha geniş olduğu çok merkezli prospektif çalışmaların yapılmasında fayda görülmektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: The aim of this study is to investigate prognostic and predictive value of the parameters of neutrophil-lymphocyte ratio, monocyte-lymphocyte ratio, platelet-lymphocyte ratio, prognostic nutritional index and CA-125 level in ovarian cancer patients who receiving neoadjuvant chemotherapy . METHOD: The study included 106 patients over the age of 18 who received neoadjuvant treatment and were followed up with a diagnosis of ovarian cancer at the Medical Oncology Clinic of Istanbul Medeniyet University, Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital between November 2014 and May 2022. Ovarian cancer patients who were younger than 18 years of age, did not complete the follow-up period, did not receive neoadjuvant treatment and had active infection were not included in the study. Data analysis was performed using SPSS 25 package program. The evaluation of qualitative variables in terms of survival was performed with the Kaplan-Meier log-rank test. Cox regression was used to determine the effects of qualitative variables and appropriate quantitative variables on survival. Type I error rate was taken as 0.05 in the study. RESULTS: Menopause status, NACT type, NACT pathologic response status, pathologic response category, NACT radiologic response status, NACT marker response status, operation status, adjuvant CT status, platinum sensitivity, progression status variables were found to be significant in terms of survival times as a result of pairwise comparisons. The final evaluation of the factors affecting survival was performed with Cox regression. As a result of Cox regression, it was determined that platinum sensitivity was a 3.05-fold protective factor, 1 unit increase in CA-125 change rate after NACT was a 1.033-fold risk factor and 1 unit increase in MLR value was a 9.961-fold risk factor. As a result of the comparisons made in terms of pathologic response status, it was determined that pathologic response was observed more frequently in patients with higher baseline CA-125 values, lower post-NACT CA-125, post-op CA-125, post-NACT CA-125 change rate and post-adjuvant CA-125 values and in patients who underwent optimal cytoreduction surgery. CONCLUSION: This study demonstrated that Platinum sensitivity, CA-125 change rate after NACT and MLR values are independent prognostic factors of survival. In addition, optimal surgery and CA-125 values are thought to be important in predicting pathologic response. The study was conducted with a limited sampling frame due to its single-center and retrospective nature. Therefore, it is beneficial to conduct multicenter prospective studies with a larger sample size.