Akademik erteleme, akademik güdülenme ve zaman yönetimi ilişkisi: Beden eğitimi öğretmeni adayları örneği
The relationship between academic procrastination, academic motivation and time management: The example of preservice physical education teachers
  1. Tez No: 754728
  2. Yazar: SACİDE GÜLSEVEN DUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONNUR KÜÇÜK KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi Öğretmeni Adayı, Akademik Erteleme, Akademik Güdülenme, Zaman Yönetimi, Pre-Service Physical Education Teacher, Academic Procrastination, Academic Motivation, Time Management
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın amacı, beden eğitimi öğretmeni adaylarının akademik erteleme, akademik güdülenme ve zaman yönetimi düzeylerini bazı değişkenlere göre incelemek ve aralarındaki ilişkiyi belirlemektir. Materyal ve Metot: Nicel araştırma yaklaşımı çerçevesinde ve ilişkisel tarama modelinde tasarlanan araştırmanın çalışma grubunu 169'u kadın ve 311'i erkek, 480 (yaş ortalamaları 21.75±2.47) beden eğitimi öğretmeni adayı oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak 'Akademik Güdülenme Ölçeği', 'Zaman Yönetimi Ölçeği' ve 'Akademik Erteleme Ölçeği' kullanılmıştır. Verilerin analizinde istatistiki yöntem olarak; betimsel istatistikler, t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson ve Spearman Correlation ile basit ve çoklu doğrusal regresyon analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Çalışma kapsamında yer alan katılımcıların akademik erteleme algıları orta seviyede, akademik güdülenme ve zaman yönetimi algıları ise orta seviyenin üzerindedir. Beden eğitimi öğretmeni adaylarının akademik erteleme, akademik güdülenme ve zaman yönetimi algıları cinsiyet ve serbest zamanı değerlendirme biçimi değişkenlerine göre anlamlı bir şekilde farklılaşırken, sınıf ve aktif olarak (lisanslı) spor yapma durumu değişkenlerine göre ise anlamlı bir şekilde farklılaşmamaktadır. Katılımcıların yaşları ve akademik başarıları ile akademik erteleme, akademik güdülenme ve zaman yönetimi algıları arasında anlamlı ilişkiler tespit edilirken, gelir durumları ile akademik erteleme, akademik güdülenme ve zaman yönetimi algıları arasında anlamlı ilişki tespit edilmemiştir. Öğretmen adaylarının anne eğitim durumları ile akademik erteleme ve zaman yönetimleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken, katılımcıların anne eğitim durumları ile akademik güdülenmeleri arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Katılımcıların baba eğitim durumları ile akademik erteleme, akademik güdülenme ve zaman yönetimi algıları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Öte yandan katılımcıların günlük ortalama teknolojik kullanım süreleri ile akademik erteleme, akademik güdülenme ve zaman yönetimleri arasında anlamlı ilişkiler olduğu, günlük ortalama uyku süreleri ile anlamlı bir ilişki olmadığı belirlenmiştir. Beden eğitimi öğretmeni adaylarının akademik güdülenme ve zaman yönetimi algıları arasında pozitif yönde ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca katılımcıların akademik erteleme davranışları ile akademik güdülenme ve zaman yönetimi algıları arasında negatif yönde ve orta düzeyde anlamlı ilişkiler olduğu belirlenmiştir. Son olarak akademik güdülenme ve zaman yönetiminin, akademik ertelemenin anlamlı birer yordayıcısı olduğu ve ikisinin birlikte akademik ertelemenin %19'unu açıkladığı belirlenmiştir. Standardize edilmiş regresyon katsayısına göre, yordayıcı değişkenlerin akademik erteleme üzerindeki göreli önem sırası zaman yönetimi ve akademik güdülenme şeklindedir. Sonuç: Erkek beden eğitimi öğretmeni adaylarının akademik erteleme davranışları yüksek iken, kadın beden eğitimi öğretmeni adaylarının akademik güdülenme ve zaman yönetimi algıları yüksektir. Öğretmen adaylarının akademik erteleme, akademik güdülenme ve zaman yönetimi algıları sınıf, gelir, baba eğitim durumu, günlük ortalama uyku süresi ve aktif olarak (lisanslı) spor yapma durumuna göre değişmemektedir. Katılımcıların yaşları ve akademik başarıları arttıkça, akademik erteleme davranışları azalırken, akademik güdülenme ve zaman yönetimi algıları artmaktadır. Anne eğitim durumu ile akademik erteleme ve zaman yönetimi arasında ilişki bulunmazken, öğretmen adaylarının anne eğitim durumları arttıkça akademik güdülenme algıları Kendini Aşma ve Keşif alt boyutlarında azalmaktadır. Katılımcıların günlük ortalama teknolojik cihaz kullanım süreleri arttıkça akademik erteleme davranışları artarken, akademik güdülenme ve zaman yönetimi algıları azalmaktadır. Serbest zamanını evde yapılan işler (kitap okuma, film izleme vb.) ile değerlendirmeyen katılımcıların akademik erteleme eğilimleri, sportif etkinlikler ile değerlendiren katılımcıların zaman yönetimleri, açık alan etkinliklerine katılarak değerlendiren katılımcıların akademik güdülenmeleri ve sosyal etkinlikler ve kültürel/sanatsal etkinliklere katılarak değerlendiren katılımcıların ise hem akademik güdülenme hem de zaman yönetimi algıları yüksektir. Beden eğitimi öğretmeni adaylarının akademik güdülenme düzeyleri arttıkça zaman yönetimleri de artmaktadır. Katılımcıların akademik erteleme düzeyleri arttıkça, akademik güdülenme ve zaman yönetimleri azalmaktadır. Akademik güdülenme ve zaman yönetimi, akademik ertelemenin anlamlı birer yordayıcıları olup, ikisi birlikte akademik ertelemenin %19'unu açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
The Relationship between Academic Procrastination, Academic Motivation and Time Management: The Example of Pre-Service Physical Education Teachers Introduction and Purpose: The aim of this study was to examine the academic procrastination, academic motivation and time management levels of pre-service physical education teachers according to some variables and to determine the relationship between them. Materials and Methods: This research was designed in relational research model within the framework of quantitative research approach. A sample of 480 (169 female, 311 male) pre-service physical education teachers provided responses. The mean age of the participants was 21.75±2.47. 'Academic Motivation Scale', 'Time Management Scale' and 'Academic Procrastination Scale' were administered on the participants. Descriptive statistical methods, t-test, ANOVA, Pearson and Spearman Correlation, simple and multiple linear regression tests were used for data analysis. Findings: The academic procrastination perceptions of the participants within the scope of the study were at middle level, while their academic motivation and time management perceptions are above the moderate level. While the academic procrastination, academic motivation and time management perceptions of pre-service physical education teachers differed significantly according to the gender and evaluation of leisure time, they did not differ significantly according to the grade level and actively engage in sports. While significant relationships were found between the age and academic achievement of the participants and their perceptions of academic procrastination, academic motivation and time management, no significant relationship was found between their income status and academic procrastination, academic motivation and time management perceptions. And also, significant relationship was not found between prospective teachers' mother education levels and academic procrastination and time management, a significant relationship was found between participants' mother education levels and academic motivation. No significant relationship was found between the participants' father education status and perceptions of academic procrastination, academic motivation and time management. On the other hand, it was determined that there was a significant relationship between the participants' average daily use of technology and academic procrastination, academic motivation and time management, but there was no significant relationship with their average daily sleep time. A positive and moderately significant relationship was found between the academic motivation and time management perceptions of physical education teacher candidates. In addition, it was determined that there were negative and moderately significant relationships between the academic procrastination behaviors of the participants and their perceptions of academic motivation and time management. Finally, it was determined that academic motivation and time management were significant predictors of academic procrastination, and together they explained 19% of academic procrastination. According to the standardized regression coefficient, the relative importance of the predictor variables on academic procrastination is time management and academic motivation. Results: While academic procrastination behaviors of male pre-service physical education teachers were high, academic motivation and time management perceptions of female pre-service physical education teachers were high. Pre-service teachers' perceptions of academic procrastination, academic motivation and time management did not change according to grade level, income, father's education level, average daily sleep time, and actively engage in sports. As the age and academic achievement of the participants increased, academic procrastination behaviors decreased, while academic motivation and time management perceptions increased. While there was no relationship between mother education status and academic procrastination with time management, as the mother education status of participants increased, their perceptions of academic motivation decreased in the sub-dimensions of Self-Transcendence and Discovery. As the participants' average daily use of technological devices increased, their academic procrastination behaviors increased, while their perceptions of academic motivation and time management decreased. The academic procrastination tendencies of the participants who did not evaluate their leisure time in home (reading books, watching movies, etc.), the time management of the participants who evaluated their leisure time with sportive activities, the academic motivation of the participants who evaluated their leisure time by participating in outdoor activities, and the participants who evaluated their leisure time by participating in social activities and cultural/artistic activities both academically motivation and time management perceptions were higher. As the academic motivation levels of pre-service physical education teachers increased, their time management also increased. As the academic procrastination levels of the participants increased, their academic motivation and time management decreased. Academic motivation and time management were significant predictors of academic procrastination, and together they explained 19% of academic procrastination.